StoryEditorOCM
ZabavaVRLO JEDNOSTAVNO |

NAPRAVITE NAJBOLJU DOMAĆU PIZZU Poanta je u postupku, a ne u receptu

Piše Tea Sumić Miletić/SD
18. travnja 2020. - 18:33
'Otkrili smo savršenu šemu kako ispeć pizzu, bude bolja nego iz krušne peći', pohvalila nam se kolegica (koja ne želi biti imenovana, podaci poznati redakciji) jučer na Slacku, aplikaciji koju koristimo za dogovore oko posla, ali i kao zamjenu za nekadašnje zajedničke kave. Na trenutak je sve stalo. Koja pandemija? Možda bi nas samo izvanredna presica s Vilijem i Capakom u duetu trgnula iz transa. Jer znati ispeći dobru pizzu ovih dana stvarno nije mačji kašalj, donosi Slobodna Dalmacija.

'Piši', netko je zavapio. I napisala je, a mi smo primili na znanje i vratili se poslu. Srećom, brzo piše, pa nam ništa od vijesti nije promaklo. A evo sada prave prilike da vam otkrijemo kako nas je prosvijetlila.

Dakle, poanta je u postupku, ne u receptu, a postupak je ponešto drugačiji od standardnog postupka za izradu domaće pizze. Ono što treba napraviti čim se tijesto diglo je dobro zagrijati pećnicu. Bez milosti, na 250. Dok se pećnica grije, treba brašnom posuti nekakvu pomičnu ravnu površinu - naša kolegica koristi tacnu okrenutu naopako.

No to nije jedino što okreće naopako: preokrenuta u pećnicu ide i posuda za pečenje. Da, 'roštijeru' trebate okrenuti naopako i takvu ju, naopaku, ali ne i pobrašnjenu niti nauljenu, ubaciti u vrelu pećnicu. Neka se i onadobro zagrije. Takvim postupkom doskočit ćete nedostatku alata koji je, kunu se svi koji ga imaju, neophodan za izradu pizze ravne onoj iz pizzerije: kamenu za pečenje.
Ali vratimo se na trenutak preokrenutoj tacni, posuda za pečenje ionako se tek zagrijava. Dakle, tacna mora biti dobro pobrašnjena, kako bi tijesto s nje što lakše kliznilo. Kad ste na tijesto posložili nadjeve, brzo ga prebacite na vrelu posudu za pečenje, kako se pećnica ne bi ohladila. Naša nam guruica otkriva da je sve ovo lakše izvesti s dvije manje pizze nego jednom velikom pa primite i to na znanje.
Pizza je gotova za pet minuta, odozdo hrskava, odozgo sočna. Jednostavno savršena, donosi Slobodna Dalmacija.
19. travanj 2024 23:25