StoryEditorOCM
ZabavaPUTOVANJE|

HAMLETOV DVORAC Ići ili ne ići u Helsingor? To je pitanje... Definitivno da!

Piše Tekst i foto: Ahmet Kalajdžić
17. travnja 2021. - 21:18

Nakon brojnih predstava Hamleta na Lovrjencu mnogi Dubrovčani imaju jednaki stav: to je najbolja pozornica za Shakespearova Hamleta. Ali, nema ih mnogo koji znaju da je stari danski kraljevski dvorac- utvrda Helsingor, ili kako ga šekspirijanci zovu, Elsinor, koja i danas postoji i kao dio svjetske kulturno-povijesne baštine, jednako kao Lovrjenac pod zaštitom UNESCO-a. Dvorac Kronborg izgrađen je na strateški važnom, najužem dijelu samo 4 km širokog morskog prolaza Øresund između Danske i Švedske. Danci taj tjesnac nazivaju i Sundet, a Šveđani Öresund. S druge strane Helsingora i dvorca Kronburg je švedski grad Helsinborg za kojeg znamo da je grad- prijatelj našeg Dubrovnika. Zahvaljujući strateški važnom položaju, dvorac je postao simbol moći te izvor ogromnog bogatstva kraljevine Danske koja je, vještim upravljanjem, uspjela utjecati ne samo na rast svoje moći nego i na neke povijesne događaje.

Moćni tjesnac

Svi brodovi koji su prolazili tim tjesnacem koji, uz znatno šire prolaze Kategat i Skagerak dijele Sjeverno od Baltičkog mora, odnosno Dansku od Švedske i Norveške, morali su plaćati danak vladarima koji su stolovali u dvorcu izgrađenom još 1429. godine. Kralj Eric od Pomeranije 1420. prvi gradi utvrdu nazvanu Krogen, oko koje od 1574. kralj Frederik II započinje izgradnju renesansnog dvorca sa sustavom utvrda koje će zajedno činiti dvorac Kronborg unutar kojeg se još naziru 150 godina starije zidine Krogena. Svi su sadržaji otvoreni za javnost, turistima su na raspolaganju brojni vodiči, a i sadržaji neizostavno vezani za nesretnog danskog kraljevića i njegove jade, te silne predstave i sjajna glumačka imena koja su ga utjelovila. Jedna od najljepših i najvećih dvorana europskih dvorova je Velika dvorana u kojoj, uz samo malo mašte, uopće nije teško zamisliti kakav je bio život skandinavskih velikaša. Ali, o dvorcu koji je Shakespeareu bio motiv za njegovu čuvenu tragediju valja reći kako su vojnici tada stacionirani u objektima vojarne uz Kronborg, samoinicijativno 1816. godine u samom dvorcu odigrali čuvenu tragediju i tako obilježili 200. obljetnicu Shakespearove smrti.

Umrijeti il' zaspati

Priznajem kako nisam zapamtio komu je tada dopala uloga danskog kraljevića, ali stoga jesam imena više svjetski poznatih glumaca koji su glumili u predstavama za koje, unatoč paprenim cijenama, nije bilo moguće dobiti "kartu više" ako se niste javili na vrijeme, bili neki jet-setovac ili sasvim običan građanin. Dvorac dijeli sudbinu Lovrijenca - neko vrijeme bio je zatvor kojeg je čuvala vojska. Vodiči ističu kako je u dvorcu, ali ipak ne u tamnici, u jeku borbi za prijestolje, neko vrijeme kao zatočenica provela danska kraljica Karolina Matilda od Walesa, inače sestra jednog od engleskih kraljeva.Ta pomalo sumorna atmosfera danskog podneblja upravo je ono što pridonosi vjerodostojnosti Shakespearove tragedije, u trenu se osjetite kao da ste, ne daj bože, Laert koji će podmuklo skončati, što vas nikako ne može odvratiti od obilaska kompleksa. Evo, uskoro će se moći polako i putovati, pa ususret, nadamo se, još jednom Hamletu na Lovrjencu, ponoviti gradivo u mjestu postanka!

Prijateljske veze

Kronborg je punih 21 godinu nakon našeg Lovrjenca upisan na popis UNESCO-a. Taj i svi navedeni podaci o Kronborgu mogu postati dodatna poveznica za realizaciju prijedloga našoj gradskoj upravi: stvoriti prijateljske veze sa Helsingorom. Bit će to još jedna simbolička poruka: morski tjesnac koji, sada samo vizualno nadzire pomorski pristup razvijenim skandinavskim i sve naprednijim baltičkim zemljama, mogao bi postati prolaz dubrovačkih gradova prijatelja i pobratima. Svi koji posjete Helsinborg, do Kronborga, Helsingora i Danske mogu trajektima koji polaze svakih 15 minuta i uvijek su puni!

Muzej na otvorenom

Autentični vanjski izgled fasada Kronborga redovito se i kvalitetno održava. Sve se radi prema strogim zahtjevima struke, a dvorcem danas upravlja Agencija za palače i kulturna dobra koja je sastavni dio Ministarstva kulture Kraljevine Danske. Vlasnik dvorca i cijelog kompleksa je danska država koja mu je dala status "muzeja na otvorenom". O sudbini dvorca jednako skrbi i općina Helsingor i komunalne vlasti koje su u cilju vraćanja izvornog izgleda dvorca i neposrednog okoliša, uklonili brodogradilište zbog kojeg mu je neko vrijeme bio promijenjen izgled.

16. travanj 2024 00:38