StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA |

BLOODSHOT Glumac Vin Diesel sigurno nije računao na realnog neprijatelja koji mu je pred premijeru ispraznio kina

Piše Gabrijela Bijelić
20. ožujka 2020. - 13:44
Kad se odlučio snimiti Bloodshot, akcijski film po stripovskom predlošku Valiant Comicsa, Vin Diesel sigurno nije računao na itekako realnog neprijatelja koji će mu pokvariti posao. Ime dušmanina danas zna cijeli svijet, zove se koronavirus i odradio je odličan posao pražnjenja kina.

Ono malo hrabrih koji u rijetkim zakutcima svijeta još prate projekcije, nije baš egzaltirano viđenim filmom o poginulom marincu Rayu Garrisonu (Vin Diesel) kojeg oživljava i kasnije (zlo)upotrebljava opskurna korporacija specijalizirana za poboljšavanje performansi američkih vojnika.

Lansiranjem 'Bloodshota' studio Sony zagazio je u profitabilno polje stripovskog imaginarija na filmu s očitom namjerom stvaranja nove franšize. No, i bez globalne zdravstvene prijetnje, 'pilot' premijerno prikazan ovog vikenda ne jamči ispunjenje tog cilja.

Vin Diesel je ambiciozno krenuo u projekt koji je skrojen baš po njegovoj mjeri. Prezentnost naglašena dubokim glasom kakav se godinama provlači kroz njegov glavni brend 'Brze i žestoke', fizička pripremljenost glavnog lika i pregršt tehnoloških novotarija čine srž djela koje pati od manjka originalnosti.

Dok nanotehnološki ojačan Garrisson pretrčava velikim ekranom u osvetničkoj misiji (još jedan junak koji lovi krivca za ženinu smrt), gledatelj ne može pobjeći od asocijacija na opus Jean-Claudea Van Dammea ili Stevena Seagala. Ili starog Arnieja Schwarzeneggera.

Supervojničine i kiborzi s izraženom savješću i sposobnošću brzog samozacjeljenja obilježili su filmske 1990-te i prelazak u novi milenij i postali standard koji treba nadograditi, a ne samo perpetuirati.

Vin Diesel se ipak nekako probija kroz cijeli taj virtualno- posthumni metež, što se i očekuje od veterana ovakvih filmskih uradaka. Ono što se manje očekuje, a dogodilo se, jest rutinska izvedba bez šuga, za kratko pamćenje. Takva je i rola darovitog Guya Pearcea čiji je zli tehnološki mag više dosađuje nego emanira prijetnju.

'Bloodshotu' neke stvari ipak idu u korist: na vizualnom planu stoji dobro, mjestimice čak i razmetljivo, što ne čudi ako se zna da je redatelj Dave Wilson 'specijalizirao' specijalne efekte.

Za novi Dieselov film koronavirus može značiti i sreću u nesreći. Zbog praznih kino-dvorana mnogi će ga poželjeti čim prije pogledati na streaming servisima ili videu, što je svakako primjereniji medij za avanture namjenski uskrslog američkog marinca.
16. travanj 2024 12:55