StoryEditor
Zagoračeka se dogovor

Rijeka Vrljika nije ugrožena, fekalije se ispumpavaju i odvoze cisternama

Piše Braco Ćosić
21. svibnja 2020. - 23:07
Braco Ćosić

Još uvijek nije počela sanacija uništene kanalizacijske mreže nedaleko od korita rijeke Vrljike.

Ono što je zasad najvažnije, kako doznajemo od inženjera Luke Ćorića, direktora tvrtke "Vodovod Imotske krajine" koja i gospodari mrežom, rijeka nije ugrožena, a to znači da se fekalne vode ne ulijevaju u njezino korito stotinjak metara nizvodno od glavnog vodocrpilišta Opačac. No, sanacija bi se mogla odužiti jer, po Ćorićevim riječima, neki mještani traže uvjete koji se zasad ne mogu ispuniti.

Dakle, prije nekoliko dana Zdravko Rašić, koji ima kuću uza samo korito, alarmirao je javnost kako se iz kanalizacijskih šahtova, koji se nalaze neposredno uz korito, u rijeku izlijevaju fekalije.

Odmah su na teren izišli ekipa "Vodovoda", policija, kao i imotski gradonačelnik Ivan Budalić, te službene osobe Javne ustanove županije "More i krš".

Utvrđeno je napuknuće kanalizacijske mreže kod stanice broj 4 i izlijevanje fekalija na privatno zemljište udaljeno stotinjak metara od rijeke.

Prema Rašićevim tvrdnjama, iz jednog šahta u rijeku je otišlo i nešto otpadnih voda. Radnici "Vodovoda Imotske krajine" prošlih su dana, a posebno u prošli petak i subotu, po cijeli dan ispumpavali fekalije s kontrolne stanice 4 kako bi se smanjio pritisak u cijevima.

– Mi smo to radili i u ponedjeljak, no imamo problem jer nam upravo vlasnik koji je prijavio ovaj slučaj sprječava početak sanacije tražeći za nas nemoguće uvjete, a i imovinskopravni odnosi na terenu nisu riješeni. Činimo sve kako bismo zamijenili napuknuti dio kanalizacijskog sustava, a rijeka Vrljika uopće nije ugrožena ovim poteškoćama na mreži – rekao je Ćorić.

image
Braco Ćosić

Zdravko Rašić, razvojačeni branitelj, pak tvrdi da mu je izlijevanjem kanalizacije uništeno sedam tisuća sadnica smilja, te da nije rješenje samo na dva mjesta sanirati mrežu, nego u cijelom njezinu obujmu od kontrolne stanice 4 do glavne kanalizacijske mreže koja ide ispod županijske prometnice Proložac – Glavina Donja.

To je, tvrdi, bio i dogovor s Ćorićem prije dvije godine, kad je obavljeno i službeno vještačenje na obradivom zemljištu koje je i naručio "Vodovod Imotske krajine".

Očito je da će sanacija vrlo važne karike u kanalizacijskom sustavu u neposrednoj blizini rijeke Vrljike potrajati ako se zainteresirane strane ubrzo ne dogovore.

#IMOTSKI#VODOVOD IMOTSKE KRAJINE#VRLJIKA

Izdvojeno

28. svibanj 2020 00:03