StoryEditor
Zagoraopet odgoda

Projekt ‘Lećevica‘ nikako na zelenu granu: općinari odjednom kontra ‘tvornice smeća‘ - zabranili gradnju, traže dogovorenu cijenu otkupa zemljišta

23. rujna 2020. - 19:13
Predio Šilovića dolac, lokacija budućeg Centra  Mario Todorić/arhiva/Cropix

Rekli bismo, po tko zna koji put minulih dvadeset godina, kod projekta Lećevica ništa novo, osim još jedne odgode datuma te novog, neočekivanog velikog problema u vidu povlačenja potpore i zabrane svih aktivnosti za gradnju famozne "tvornice smeća"!

Naime, Općinsko vijeće Lećevice, na svojoj 23. sjednici donijelo je i to jednoglasno, Odluku o povlačenju potpore i zabrani svih aktivnosti na realizaciji Centra za gospodarenjem otpadom u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Što je, možemo reći i očekivano i neočekivano.

Kako se približavaju lokalni izbori, mjesni političari žele nanovo dobiti glasove svojih birača, a teško je to izvedivo ako niste ispunili obećanja. Ovdje se naime radi opet o novcu, odnosno o cijeni zemljišta, nekih 10 hektara privatnog vlasništva, od ukupnih 25 hektara na kojem se treba graditi suvremeni pogon za preradu smeća.

Prije više od deset godina tako su privatni vlasnici potpisali predugovor za cijenu od 95 kuna po metru kvadratnom, da bi država svojih 15 hektara početkom ove godine prepustila Splitsko-dalmatinskoj županiji besplatno, no i u takvim ugovorima za "nula kuna" treba se navesti vrijednost zemljišta gdje stoji – 25 kuna!

Na što su naravno reagirali vlasnici koji cijelo desetljeće zbog predugovora sa cijenom od 95 kuna, nisu mogli raspolagati svojom vlastitom zemljom, a nisu ni dobili novac za tu zemlju. Još nije otkupljen od privatnika ni jedan metar zemlje!

Pa još kada su doznali Lećevićani kako je Visoko povjerenstvo za procjenu zemljišta procijenilo da njihova djedovina vrijedi tek 45 kuna, došlo je do pobune.

Tek neslužbeno doznajemo kako je Općinsko vijeće, gdje je vladajuća većina HDZ-a, kao i vlast u županiji, odlučila zabraniti daljnju gradnju Centra za gospodarenjem otpadom. Te iako je suradnja s jedinicom lokalne vlasti gdje se provodi veliki projekt – poželjna, ovog puta će sve ostati na folkloru!

Naime, "tvornica smeća" je odavno u prostornom planu Splitsko-dalmatinske županije pa velike "štete" od ove odluke Općinskog vijeća sa predsjednikom Goranom Zorajom, neće ni biti!

Premda Splitsko-dalmatinska županija nije ispoštovala svoje obveze, a to su, kako navode u odluci: otkup zemljišta i isplata vlasnicima, povećanje kapaciteta otpada jer Centar ima za 110.000 tona a samo lani, 2019. godine, na području županije je prikupljeno 230.000 tona miješanog komunalnog otpada, pa domicilno stanovništvo pita gdje će se ta razlika odložiti te što je s planiranjem novih ploha za skladištenje.

Najzanimljivije je što regionalna vlast nije ispoštovala Okvirni sporazum sklopljen 26.11.2014. godine, kojim se obvezuje na financijsku pomoć općini, što se sada problematizira i neizvršava.

A županija nije reagirala ni na poziv za hitni sastanak, kojeg Lećevićani čekaju već punih 11 mjeseci. Pa su odlučili reći dosta i svoju odluku o povlačenju potpore poslali na slijedeće adrese: premijera Plenkovića, ministra Ćorića, župana Bobana, predsjednika Skupštine Sapunara, gradonačelnika Splita Krstulovića Oparu i predsjednika Gradskog vijeća Stanišića.

Što će biti nakon ove "seoske pobune", vidjet ćemo, no jedno znamo – prolongiran je i datum otvaranja ponuda javne nabave za izbor izvođača za projektiranje i građenje, sa 2. listopada, 14 dana kasnije, za 16. listopada 2020. godine, u 9 sati.

Valjda ćemo tada, nakon dva deseljeća od najave projekta, i doznati tko će graditi Centar i šest pretovarnih stanica, vrijednih 454 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

28. listopad 2020 13:01