StoryEditor
Zagoragosti otkazuju

Ova je sezona trebala biti rekordna, a sada nema ni žive duše: prijeti li pandemija rušenju sna o Dalmatinskoj zagori kao hrvatskoj Provansi?

Piše Mladen Nejašmić
9. svibnja 2020. - 08:11
Obiteljska kuća Žuljević u GatimaDuje Klarić/HANZA MEDIA

Kako bi turizam u doba epidemije koronavirusa mogao izgledati, nažalost još nije u potpunosti jasno.

U resornom su ministarstvu svjesni kako domaći turisti čiji je udio u ukupnom prometu u zadnjih nekoliko godina oko 12 posto, nedvojbeno neće spasiti turističku sezonu, ali da računaju na njih, to uopće nije dvojbeno. Osluškuju se potezi zapadnoeuropskih vođa i njihove odluke u smjeru popuštanja mjera oko kretanja stanovništva što bi najviše razveselilo domaće iznajmljivače i hotelijere.

Međutim, već sada cijeli svijet zbraja enormne gubitke posebno one zemlje koje su dozvolile da im turizam bude ekonomski oslonac. Je li Hrvatska među tim nesretnicima, o tome ne treba ni govoriti. Sada se isključivo razgovara tko će i koliko izgubiti, jer nitko neće biti na dobitku. No, neki su tu ipak u većem blatu.

Područje Dalmatinske zagore u zadnjih nekoliko godina doživjelo je svojevrsnu turističku renesansu. Broj noćenja u nekim manjim gradovima broji se u desecima tisuća, a ništa lošije nije ni u manjim mjestima. Nove kuće za odmor nicale su kao gljive poslije kiše. Trošila se ušteđevina i dizali krediti i sve u nadi da će se uložena investicija isplatiti. Ipak, to je područje samo po sebi Bogom dano za uživanje u ljetnim radostima. Samo po sebi nalazi se u svojevrsnoj “izolaciji” i u ne tako davna vremena zaboravljeno od Boga i naroda. Nažalost san o Zagori kao hrvatskoj Provansi srušio se početkom travnja kada su se počele masovno otkazivati rezervacije.

- Krajem prošle i početkom ove godine sve je bilo optimistično. Rezervacije su stizale iz cijele Europe i popunjenost je sigurno bila dvjesto posto veća u odnosu na prošlu godinu. Tako je bilo do početka ožujka i onda je odjednom sve stalo. Nekoliko dana kasnije počele su stizati i prva otkazivanja - kronološki nas je informirala Nikolina Radmilo Pivčević o turističkim (ne)prilikama u Poljicima čija agencija već četiri godine bukira apartmane i kuće za odmor u Zamosorskim i Podmosorskim selima.

Svi izletnički programi i projekti na kojima su radili u suradnji s Gradom Omišem, župnim uredom u Gatima, povijesnim muzejem Poljica i TZ Dugog rata, nažalost zbog pandemije, pali su u vodu. Svi ti Britanci, Nijemci i Skandinavci o svom su se jadu zabavili, a ništa optimističnije vijesti ne dolaze ni s domaćeg tržišta.

Idealna destinacija

U poljičkoj turističkoj agenciji tvrde da su ipak uspjeli odraditi dio programa namjenjenog školskoj djeci, a nadaju se i daljnjoj suradnji ukoliko to dozvole prilike vezano za COVID-19.

Želimo zadržati optimističan stav i nadati se boljim prilikama i to već ove turističke sezone. Trenutačno samo u Gatima imamo tridesetak kuća za odmor. Mnogi od njih su se zadužili kod banaka i oni će ove sigurno najteže podnijeti - tvrdi Nikolina Radmilo Pivčević.

Jedna od onih koja je podigla kredit je i Đeni Žuljević iz Gata. Turizmom se bavi već dvije godine i kaže da nije ona od onih koja kuka, ali ipak situacija joj ne daje optimistične prognoze. Prve goste očekivala je početkom travnja, a pohvalila se i odličnim bookingom za svibanj i lipanj.

- Suprug i ja od svojih primanja za sada možemo vraćati kredit. Ali što je sa onima koji to ne mogu, a na našem području ih ima dosta. Nadam se kako će epidemiološka situacija biti bolja pa će biti i gostiju. Sve što bude, dobro je došlo. Mi ih dočekujemo raširenih ruku jer je ovo područje manje “kontaminirano” u odnosu na već provikane i turistički visoko rangirane sredine. Ne da se hvalimo, ali naša Zagora je idealna destinacija - kazuje nam Đeni i nastavlja:

- U konačnici ovu staru kuću smo renovirali za našu dušu. To smo sanjali i tome se nadali i ako nitko ne dođe, mi ćemo se kupati u bazenu - ne da se obeshrabriti naša sugovornica.

Nešto istočnije u Šestanovcu nagrađivani turistički djelatnik Željko Popović čiji je OPG Popovića dvori ovogodišnji dobitnik zlatnog Suncokreta u kategoriji najboljeg turističkog seljačkog gospodarstva, u šoku je i nevjerici. Njegov 15000 četvornih metara veliki turistički kompleks u sklopu kojeg se nalaze apartmani, bazeni, fitness i rekreacijski centar, opterećen je kreditima. Sva tri naredna mjeseca su mu otkazana, nema ni pričesti, krizma, vjenčanja, jednostavno sve je stalo.

- Već je od Uskrsa trebalo biti živo u Popovića dvorima. Jednostavno nema nikoga. Prema nekim pokazateljima ova sezona je trebala biti rekordna. A sada, osvrnute se oko sebe, osim ovih ptica koje čujete, ni žive duše. Sve je stalo, izvršio sam neke pripreme i to je to. Ove godine sam trebao krenuti u izgradnju novog jednoetažnog objekta u rustikalnom stilu u čijem je prizemlju predviđena velika konoba u dalmatinskom štihu, a na dvjesto četvornih metara prostranom katu fitness zatvorenog tipa, te wellness. Od toga sam definitivno odustao. Situacija je skroz neizvjesna. Imam stalne goste koji dolaze svake godine. Čuli smo se preko telefona, žao im je što ne mogu doći, ali do zadnjeg neće da otkažu rezervaciju. Kažu, strpiti će se i pratiti, to im jedino preostaje. Znaju oni da je ovo naše podneblje za sada čisto od koronavirusa i kako u ovom kamenjaru ni te malene pleomorfne sferne čestice ne mogu opstati, ali ipak trebaju se pridržavati mjera svojih vlada. Žao je ljudima, voljeli bi doći. Ovo nas je sve izbacilo iz takta. I kada sve ovo čujem što nam mediji prenose, ne znam što mi je činiti, da li danas-sutra primiti goste ili ne - zamišljen je Popović.

Ponuđena financijska pomoć

Ima dva zaposlenika. Kaže izdržat će neko vrijeme. Anuiteti stižu oni ne pitaju je li Zagora top destinacija, poželjni krajobraz idealan za odmor. Potrebno je održavati hladni pogon, samo do kada pitaju se Popovići.

Iznajmljivači u podnožju biokovskog masiva nemaju puno vjere u nadolazeću sezonu. Ona je za njih unaprijed izgubljena. Probijanjem tunela Sv. Ilija i Zagvožđani su kao i cijela Imotska krajina uvidjeli sve te turističke blagodati kada su kroz biokovski tunel osjetili miris mora. Krenilo se s apartmanizacijom. Najviše ih je u Rastovcu što je i logično jer tunel im je na kućnom pragu. Nemali broj je i onih koji svoje kuće za odmor imaju sa obje strane velebnog masiva. Jedan od tih koji gube na dva fronta je i Nediljko Serdarević.

Prije dvadesetak godina počeo se baviti turizmom. Najprije u Makarskoj, a od prije pet godina i u Rastovcu. Ovaj umirovljenik koji je mirovinu stekao u Švicarskoj htio je na djedovini izgraditi obiteljski dom za svoju dušu. Zamišljeno, učinjeno.

- Nije mi ni na kraj pameti bilo da se bavim rentanjem u Rastovcu. Međutim, cijela obitelj mi je u Švicarskoj, kuća zjapi prazna i tako ja svoj mir pretvorio u nemir - započinje svoju priču naš sugovornik.

- Prvih godina već u ovo vrijeme oko Uskrsa bio bi pravi dernek. Gostiju odasvud. Traže mir, tišinu, čisti zrak i domaću spizu. Sve je to tu bilo na jednom mjestu. I onda ove godine ova nesretna bolest sve pokosi. Vjerujte bolje sam zarađiva na ovoj u Rastovcu nego na apartmanima u Makarskoj. Gosti me zovu, plaču jer ne mogu doći. I meni je žao ali ja ne živim od toga. Žao mi je ljudi koji su se zadužili, a takvih kako čujem ima dosta. Mnogima sam ponudio financijsku pomoć da nekako prebrode ovu krizu - veli Serdarević.

- Sada sam napokon pronašao svoj mir. Nema nikoga tek poneki planinar na putu prema Sv. Juri. Zimi živim u Švicarskoj, a ostatak godine u Rastovcu. I mogu vam samo reći, tamo je bolje, a ovde lipše i zdravije. Tamo životarim, ovdje živim. Pa da to još znaju naši gosti, svi bi oni pohrlili u našu Zagoru - tvrdi Nediljko, dodajući da će možda tek za dvije godine situacija lagano krenuti nabolje, a do tada nada se kako će nam doći do svijesti da nam je ovo samo opomena ne bili izvukli zaključak da je nešto trulo i da se hitno moramo mijenjati.

#TURIZAM#ZAGORA#KORONAVIRUS

Izdvojeno

02. lipanj 2020 09:10