StoryEditor
ZagoraILEGALNO ODLAGANJe

Ogorčeni građani u akciji: Svakog dana Košute zatrpava po 20 kamiona šuta iz Splita i okolice, zavarili smo rampe na ulazima!

Piše Toni Paštar
12. ožujka 2020. - 22:05
Toni Paštar

Skupina građana Košuta kod Trilja, ponajprije stanovnici zaselaka Dodig, Krnjača, Žolo, Marinović i Kažimir, odlučila je zaustaviti pretvaranje nekadašnjeg iskopišta prirodnog pijeska, svima znane “pržine”, i površinskog rudišta lignita u novi nelegalni deponij, kako ga nazivaju - novi Karepovac.

Na tom divljem deponiju već je odloženo na stotine kubika različitog otpada, ponajviše građevinskog šuta i iskopane zemlje, ali i miješanog komunalnog otpada.

Otkako su Splićani uveli red na Karepovcu, a njihov su primjer slijedili i Sinjani na Kukuzovcu, za napuštenu kavu pijeska i površinski rudnik u Košutama brzo se pročulo, pa su na novom divljem odlagalištu Košućani znali svakog dana izbrojiti i 20-ak iskrcaja kamiona, kombija i drugih vozila koja dopremaju otpad iz većih sredina, posebice onih priobalnih, gdje se grade ili obnavljaju stambeni i turistički objekti.

Mještani su se, po ugledu na nedavni potez Brnažana, odlučili na samopomoć, odlučni obraniti svoje interese. Sve je počelo prije petnaestak godina kada su triljski poduzetnici na zahtjev samih Košućana u napuštenom rudištu počeli zatrpavati nastale rupe koje su bile opasnost za djecu.

Uz blagoslov gradske vlasti na taj su se način rješavali i otpada koji su svakodnevno proizvodili. Osim građevinskog šuta i zemlje, u napušteni rudnik počeo se odlagati glomazni i svakojaki komunalni otpad. Grad je na zahtjev Mjesnog odbora Košute prije pet godina postavio metalne rampe na dva ulaza i zabravio ih lokotima.

image
Toni Paštar

Ubrzo su, međutim, katanci obijeni, a nelegalno dovoženje i deponiranje otpada se nastavilo.

– Ubrzo se među obrtnicima, ali i vozačima kamiona iz Splita i šireg područja pročulo da se u Košutama može besplatno odlagati građevinski i drugi otpad. Koliko je to unosno vidi se iz primjera da za deponiranje 30-tonskog kamiona punog otpada na Karepovcu treba platiti 13 tisuća kuna. Za takvu zaradu mještani Košuta ispred svojih vrata i u svom dvorištu dobivaju smeće, a usput nam teški kamioni uništavaju ionako slabe lokalne ceste – kaže Ivan Žolo, jedan od nezadovoljnih mještana.

Do eskalacije nezadovoljstva građana došlo je prije nekoliko dana kada su samo u jednom danu izbrojili više od 10 kamiona i kombija natovarenih otpadom sumnjivog podrijetla i sastava. Dolazili su iz Splita, Kaštela, Trogira, Sinja i samih Košuta. Mještani su im stali na put i spriječili im pristup, a nekima i dvaput, jer su se vraćali pod okriljem mraka.

– Sve smo prijavili Gradu Trilju koji je dužan spriječiti nezakonito odlaganje otpada na svom području. Reagirao je komunalni redar, stavio je novi lokot na već postojeće željezne rampe, ali već poslije dolaska prvog kamiona s triljskog područja lokot je obijen i divlje odlaganje je nastavljeno.

Kada smo vidjeli što se događa, okupili smo se i dogovorili da zavarimo rampe, što smo i napravili. Također smo, kao građanska inicijativa, dogovorili dežurstvo i fotodokumentiranje svakog budućeg pokušaja divljeg odlaganja i njihovo prijavljivanje nadležnim institucijama uz zahtjeve da budu kažnjeni po zakonu, a propisane kazne su rigorozne. Ne želimo u našem dvorištu ničije smeće, jer je čisti okoliš jedino što nam je još preostalo – kaže Žolo.

Izdvojeno

11. srpanj 2020 01:28