StoryEditor
ZagoraTežak poraz

Odjeci parlamentarnih izbora: obezglavljeni lokalni HDZ uspio ‘prizemljiti‘ gradonačelnika Pranića

15. srpnja 2020. - 17:35
Za razliku od ne tako davnih izbora za mjesne odbore, kad je Pranićeva Nezavisna lista mladih 'pomela' konkurenciju, na parlamentarnim se nije proslavioDuje Klarić/Hanza Media

Težak poraz doživio je vrgorski gradonačelnik Ante Pranić, na parlamentarnim izborima, na domaćem terenu u Vrgorskoj krajini gdje se natjecao na listi platforme Pametno, Fokusa i Stranke s imenom i prezimenom.

I to od HDZ-a koji je već tri godine u ovom kraju bez vodstva, konkretno predsjednika i gradskog odbora. Može se reći da se stranka nalazi na umjetnom disanju, vodi je povjerenik kojem je obnavljan mandat, no ne uživa velike simpatije na terenu.

Međutim, unatoč brojim problemima, obezglavljeni HDZ je zadržao teren, brojna sela i široku mrežu terenskih radnika. Ova stranka u posljednje vrijeme ima podršku od 43 do 47 posto u Vrgorcu, ovisi od izbora do izbora.

Bolji poznavatelji prilika tvrde da je Pranić postigao rezultat u skladu s očekivanjima, jer bez pomoći SDP-a i vrgorskih poduzetnika kao na prethodnim izborima, dionice su mu znatno manje.

Prije nešto malo više od godinu dana, Pranićeva Nezavisna lista mladih doslovno je pomela konkurenciju na izborima za vijeća mjesnih odbora. Od 27 mjesnih odbora vlast su osvojili u njih 16, a u četiri mjesna odbora pobijedila je grupa birača koja je imala podršku NLM-a, šest je pripalo oporbenom HDZ-u, dok je SDP uzeo samo jedan mjesni odbor.

Nakon tih rezultata, činilo se da će Pranić sa svojim imenom i strankom dugo dominirati Vrgorskom krajinom, jer je uzeo dobar dio birača SDP-u, ali i jedan, manji dio HDZ-u.

Međutim, nakon toga vrh SDP-a donio je odluku o raspuštanju vrgorskog SDP-a, koji je egzistirao preko povjerenika i pobijedio na izborima samo u Draževitićima s 50 glasova, dok u velikom broju sela listu nisu ni sastavili.

Nakon raspuštanja podružnice, za predsjednika GO SDP-a Vrgorac izabran je Saša Šimunović, koji je malo digao stranku na terenu, ali nije još pronašao model kako bi njegova dva vijećnika u Gradskom vijeću, počela malo više samostalno raditi i za stranku, a ne kao dio neslužbene koalicije s NLM-om.

To je problem vrgorskog SDP-a, bore se da ih Pranić "ne pojede" i da tako nestanu, a s druge strane podupiru ga u Gradskom vijeću, jer ne žele da se HDZ rekupera i eventualno vrati na vlast.

Samo godinu dana poslije tih izbora, na parlamentarnim izborima, Pranić je doživio pravi potop. Pobijedio je samo u Majićima (lista je osvojila 13 glasova) i Dugim Njivama (16 glasova), te u Umčanima (27 glasova). Znači, u samo tri od 27 mjesnih odbora.

HDZ je slavio u 20 mjesnih odbora, a SDP u četiri. Što je uzrok ovog teškog poraza vrgorskoga gradonačelnika? Je li to preskupa cijena kubika vode na koju se građani žale godinama, kadrovska križaljka po gradskim ustanovama i poduzećima, zapostavljanje brojnih sela, neispunjena predizborna obećanja...?

U brojkama to izgleda ovako, HDZ je dobio 1333 glasa ili 46,4 posto, Pametno, Fokus i Stranka s imenom i prezimenom 581 glas ili 20,2 posto, a SDP 477 glasova ili 16,6 posto. Što se tiče preferencija tu je prvo ime HDZ-ov Vili Beroš s 584 glasa, Pranić je dobio 515 glasova, a nova saborska zastupnica SDP-a Katica Glamuzina u svom kraju uhvatila je 85 glasova.

Nakon ovih rezultata mogli bi nas očekivati i zanimljivi svibanjski lokalni izbori. Prije godinu dana pobjednik se više-manje znao, sad je to sve više upitno.

Izdvojeno

19. srpanj 2020 18:13