StoryEditor
ZagoraŽEDNA USTA

Ni dan danas svi Ogorani ne znaju šta je voda iz špine. Svečana delegacija im lani došla u selo, pustila u rad hidrante, a sada su svi iščupani

26. lipnja 2020. - 15:45
Stanje u lipnju prošle i ove godineHANZA MEDIA, Čitatelj

– Deset godina čekali smo da stave barenkon te bidne 'idrante, nazdravilo se tad i poija Jalin pršut, a sada opet nema ni vode ni pršuta! Opet smo na čatrnjama.

Pojadao nam se tako mještanin zaseoka Zlopolje, kod Ogorja, dijela koji spada pod općinu Muć i gdje je prije nešto više od godinu dana, precizno 3. lipnja 2019. godine, u zrak šiknuo mlaz vode označivši kako će stanovnici ogoračkog platoa u roku od dvije godine napokon dobiti vodu sa špina!

No, godinu kasnije nema više ni – hidranata!

Sve to potvrdio nam je i humanist te kroničar života u njegovu Ogorju i Solinu, gdje sada živi, Ante Tešija, koji nam je poslao i fotografije s terena, na platou ispred crkve Svih svetih u Zlopolju.

– Nigdi hidrant stupa, šahta je otvorena, unutra su cijevi razdvojene, rupa nije ni pločom zaštićena – dobili smo odmah i fotoizvješće od Tešije, koji jednostavno ne može vjerovati da su Ogorani, barem što se pitke vode tiče, i dalje na početku.

Naime, cijelo jedno desetljeće pohodili su političari ogorački plato, obećavali ljudima vodu, onima koji se još nisu odselili. Jer kad nemate vodu, kad ovisite od bunarima i kiši, nemate baš mogućnosti za napredovanje. Budućnost uvijek koči ta vodovodna cijev, koja bi sutra omogućila i poljoprivredu i turizam i povratak mladih na rodnu grudu.

Lanjskog ljeta Ogorane je posjetio i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban sa zamjenikom Antom Šošićem, načelnikom Muća Filipom Stupalom i zamjenikom direktora splitskog "Vodovoda i kanalizacije" Tomislavom Prljevićem, koji su zaduženi za projekt vodoopskrbe.

Tada su regionalni čelnici istaknuli kako su 10 godina nakon izgradnje magistralne vodovodne mreže iz smjera Čavoglava za područje Ogorsko-zelovski plato postavljeni hidranti i da će za dvije godine tu biti i sekundarna mreža. Naime, ViK-ovci su popravili crpnu stanicu u Čavoglavama, zamijenili cijevi i sve stavili u funkciju do zaseoka Kapetanovići.

– Pokrenuli smo nanovo zaboravljeni projekt, a nova ulaganja vrijedna su oko 135 milijuna kuna. Radit će se na velikom području, na 222 četvorna kilometra, gdje živi 3500 stanovnika, a za opskrbu vodom treba izgraditi pet vodosprema, dvije crpne stanice, procjedne stanice, hidroforsku mrežu i kompletnu infrastrukturu kako bi svako kućanstvo imalo vodu – nizao je tada brojke Prljević, najavljujući veliko ulaganje koje Ogoranima "život znači".

I svi su tada s veseljem gledati kako se iz hidranta šmrkom vodeni mlaz diže put neba, kako napokon imaju vodu, makar i s hidranta. I nazdravilo se tada kod Jakova Čolaka, onog s početka priče koji je i pršut narezao!

image
Stanje u lipnju 2020. – ostala je samo ploča, od hidranta ni traga, a vodovod i dalje ostaje daleka budućnost
 
Čitatelj

No što se dogodilo godinu nakon toga, zašto više nema ni hidranta, opet smo upitali odgovorne u ViK-u.

– Priča je malo kompleksnija od one uobičajene prozivke kako je za sve kriv ViK! Naime, od 19 postavljenih hidranata za protupožarnu zaštitu za koje su vatrogasci imali ključeve, sada ih je pet uništeno. Netko ih je devastirao, izvan su funkcije, pa smo morali zatvoriti ventile s vodom i sada obnavljamo hidrante. Šteta je oko 10.000 kuna – direktan je Tomislav Šuta, direktor ViK-a, pa dodaje:

– Uz devastaciju, bilježimo i krađu vode. Od rujna prošle godine u prosjeku se mjesečno s hidranata kralo više od 500 kubika vode, što je oko 6000 kuna, znači imamo više 60.000 kuna ukradene vode s ogoračkih hidranata. A isporučenu vodu nama naplaćuje Vodovod Drniš, koji uredno mjesečno šalje fakture računa za vodu koju je netko ukrao.

Govori nam dalje direktor ViK-a kako su svima koji su uputili zahtjev za korištenje hidranta to i omogućili, pa je tako Konjički klub iz Zlopolja sada dobio priključak s brojilom i plaća vodu po potrošnji, a isti zahtjev stigao je i od OPG-a Drašković.

Ostali su očito vodu uzimali bez plaćanja! A nekima je pet hidranata i "smetalo" pa su ih uništili...

– Za rješavanje vodoopskrbe na Ogorsko-zelovskom platou Općina Muć je od 1990. do 2007. godine naručila izradu niza projekata, no bio je izgrađen samo manji dio sustava, crpna stanica Čavoglave i dio cjevovoda koji nisu bili u funkciji. Promjenom Zakona o vodama, mi iz ViK-a, kao isporučitelj vodne usluge, preuzeli smo 2019. godine izgrađene dijelove sustava, sanirali hidrantsku mrežu i stavili je u funkciju. Također, ovog ljeta predviđeno je priključenje 20-ak kućanstava na taj isti, djelomično izgrađen sustav – govori nam Šuta, objašnjavajući kako se radi o 13 kilometara magistralnog vodovoda i priključci za kućanstva radit će se tijekom sljedeća dva mjeseca upravo na toj trasi.

Studija izvedivosti: tri faze vrijedne 100 milijuna kuna


Po "Studiji izvedivosti vodoopskrbnog sustava na području općine Muć", realizacija investicije od preko sto milijuna kuna provest će se u tri faze:

– U 2020. godini osigurana su sredstva i ugovorena je izrada projektne dokumentacije za izgradnju prve faze sustava kao temelj za ishođenje dozvola i kao preduvjet za osiguranje sredstava od viših institucija (Hrvatskih Voda, Županije i EU fondova). Naime, općina Muć je vrlo velika površinom, ali mala brojem stanovnika, pa je prikupljena naknada za razvoj nedostatna za financiranje projekata ovog opsega. U 2021. godini ViK planira izradu projektne dokumentacije druge i treće faze sustava, te sukladno financijskim mogućnostima realizaciju prve faze, čija je vrijednost oko 10 milijuna kuna.

Izdvojeno

05. kolovoz 2020 11:39