StoryEditor
ZagoraNema prijave

Nevjerojatna snimka iz Sinja: šetao praznom policijskom postajom pa analizirao gdje bi sve mogao postaviti dinamit i što ukrasti

Piše Gabrijela Radanović
8. ožujka 2020. - 11:30

“Kontrola stanja sigurnosti Policijske postaje Sinj za slučaj terorističkog napada” - tako glasi naziv nevjerojatnog videa koji je na YouTubeu objavljen prije tjedan dana.

Naime, nepoznati muškarac koji je autor ovog uratka, čak dvije i pol minute šetao je potpuno praznim prostorijama Policijske postaje Sinj i nesmetano pregledavao inventar službenih prostorija.

Video je krenuo iz potpunog mraka, a potom je muškarac prošao pokraj “marice” i ušao u jednu od prostorija postaje.

- Da vidim šta bi moga' policajcima ukrast'. Moga bi ukrast’ kompjuter, moga bi ukrast ovo (pisač). Šta ovd'e ima za ukrast'? Kruv, mortadela, sir. Moga bi ukrast' slobodno. Ajde, ukrast’ ću im to - priča nepoznati počinitelj. I tako je uzeo sir, kruh i mortadelu. Onda se zapitao što bi još mogao ukrasti.

- Moga’ bi ukrast i protupožarni aparat - nastavlja nepoznati avanturist i snimatelj. Pa je došao i do aparata za sreću koji su, pretpostavljamo, zaplijenjeni.

- Nema nigdi nikoga. Ja šetam po postaji. Nigdi nikoga nema. Moga bi postavit' sto dinamita. Auti tu, niko ništa ne čuva, može se sve lipo probuštit (automobilske gume). Nigdi nikoga - nastavio je, a potom izašao vani, s mjesta odakle je krenuo video i otišao u drugi dio zgrade.

U jednom trenutku je prošao pokraj umivaonika i ogledala na kojem se dijelom vidjelo i lice nepoznatog muškarca. No, on je bezbrižno mogao nastaviti snimati jer još uvijek nije susreo niti jednog službenika.

- Može se i ovd'e stavit dinamit. Evo nema ni ovde nikoga. Šta ovde mogu ukrast - pričao je dok je prolazio pokraj prostorije u kojoj su se nalazila računala, a onda je stigao do police na kojoj je našao posudu za kuhanje kave.

- Triba mi kogumica. Da vidim - promotrio je malo bolje, pa odustao.

- Neću, ne sviđa mi se - kazao i sjetio se da u ruci drži vrećicu sa salamom, sirom i kruhom pa je rekao:

- Ma koji će mi ku… i ovaj sir i kruv. Ne triba mi ni to, ostavit’ ću in ovde - kazao je pa onda krenuo prema policama na kojima na se nalazili spisi. Nakon što ih je kratko pregledao, nastavio je dalje prema, kako kaže, pritvoru.

- E ovdi je pritvor. Ovde bi bilo idealno stavit mine. Ovde sam ja bio pritvoren. Otvoren pritvor! Boga ti živoga, vrata im otvorena od pritvora. Šta bi ovde moga dinamita stavit - kazao je te krenuo dalje šetati po postaji. No, ubrzo se čuo ženski glas koji ga je dozivao pa je brzo prekinuo snimanje videa.

- Evo gotovo - zaključio je na koncu.

Naime, kako piše u opisu objave, dok je čekao da se popuni prijava za prijetnju likvidacijom spaljivanjem na lomači koju je dobio putem Facebooka, obavio je “kontrolu stanja sigurnosti Policijske postaje Sinj”.

- Čini mi se da je stanje zabrinjavajuće, srećom sam provjeru obavio ja, a neki PTSP bolesnik s dijagnozom - između ostalog je napisao nepoznati muškarac te zaključio da se moglo dogoditi da policijska postaja odleti u zrak, ali je uvjeren će policija poboljšat' “vlastitu zaštitu, sigurnost i povjerenje”.

Ovaj nevjerojatan video je pogledalo dvije tisuće ljudi. Nažalost, neobičan snimak otkrio je velike manjkavosti u Policijskoj postaji u Sinju budući da je nepoznati muškarac nesmetano mogao pregledavati povjerljive spise, a uostalom, kako je i sam kazao, mogao je ostaviti i eksplozivnu napravu a da nitko to ne bi primijetio.

Komentar na ovaj video smo zatražili smo i od PU splitsko-dalmatinske. 

Reakcija iz PU Splitsko-dalmatinske: Nema elemenata kaznenog djela

Snimka je nastala 25. veljače 2020.,  kada je muškarac, čiji identitet je utvrđen i poznat je službenicima, pristupio u postaju u Sinju i tražio razgovor s policijskim službenikom, te je isti upućen da sačeka u hodniku. Isti je naveo da će izaći na terasu  kako bi zapalio cigaretu dok čeka na razgovor, nakon čega se  se stepenicama spustio u dvorište ispred postaje od kuda je ušao u nekoliko prostorija u kojima tada nije bilo službenika jer se nisu koristile, a te prostorije imaju zasebne ulaze iz dvorišta (prostorije za otpremu policajaca i prostorije za zadržavanje).

Dežurna službenica ga je par minuta nakon njegovog dolaska, pozvala da se vrati unutar postaje. Za to vrijeme osoba je snimila naprijed navedene prostorije postaje. Dva dana nakon, utvrdili smo da je snimku javno objavio na društvenim mrežama, te smo s njim na te okolnosti obavili razgovor. Nismo utvrdili postojanje elemenata prekršajne ili kaznene odgovornosti.Osoba je snimila prostoriju za otpremu i prostorije za zadržavanje u kojima tada nije bilo službenika, jer tada nije bilo potrebe za korištenjem istih, a na tim prostorima su se tog dana obavljali radovi obnove i zamjene prozora i vrata. Kako bi poboljšali uvjete rada postaje i osigurali adekvatne prostore za rad policajaca, ali i za stranke, trenutačno je u tijeku rekonstrukcija i obnova  policijske postaje zbog čega su na postaji u tijeku građevinski radovi. 

Već smo do sada poduzeli  dodatne mjere u cilju onemogućavanja prolaza stranaka u dijelove postaje koji nisu za građane. Unatrag nekoliko mjeseci na postaji su obavljeni dodatni radovi u cilju onemogućavanja ulaza u cjelokupni prostor postaje osim s prednje strane, a u tijeku su radovi potpunog zatvaranja dvorišta za neovlaštene osobe.  Poduzete su i dodatne mjere i radnje kako bi se osiguralo da službene prostorije uvijek budu zaključane i nedostupne svim neovlaštenim osobama.

#SINJ#POLICIJA

Izdvojeno

05. srpanj 2020 22:41