StoryEditor
Zagoraulaganje države

Do kraja 2023. godine špine neće biti suhe: potpisano šest ugovora za izgradnju vodovodne infrastrukture u Splitsko-dalmatinskoj županiji

30. lipnja 2020. - 15:37
Čak 10 posto naših sugrađana nema pristup vodoopskrbiArhiva/Nikola Vilić/HANZA MEDIA

U ovom trenutku, upravo u ovom u kojem čitate ove retke, čak 10 posto naših sugrađana nema pristup vodoopskrbi.

Dvadeset i prvo stoljeće. Ekonomski, naravno, nije uopće isplativo nekim naseljima, udaljenim kilometrima od glavne opskrbne trase, dvoditi tekuću vodu za samo tri-četiri kućanstva i isto toliko stanovnika.

No, Vlada je ipak odlučila kako će tih famoznih "deset posto" barem u Dalmaciji pokušati smanjiti. Svjedočili smo potpisivanju šest ugovora, ukupne vrijednosti 92 milijuna kuna, od čega će "Hrvatske vode" osigurati 13 milijuna kuna.

- Ovo je nastavak napora "Hrvatskih voda" i Ministarstva zaštite okoliša i energetike da sve naše krajeve dovedemo u stanje u kojima će im biti dostupna mreža javne vodoopskrbe i odvodnje. To je nešto što je pretpostavka funkcioniranja kvalitetnog života i moramo ju zadovoljiti u najkraćem mogućem razdoblju. Govorimo o vrijednostima projekta većima od 24 milijarde kuna koje treba dovršiti do kraja 2023. godine - kazao je Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša.

Siguran je, kazao je resorni čelnik, kako će to biti značajan impuls napretku, zaposlenosti, zamahu građevinskog sektora, ali i gospodarskom razvitku cijele Lijepe naše. Obveza je Vlade, dodao je Ćorić, skrbiti o malim mjestima i kroz ovakvo sufinanciranje im omogućiti razvoj, pošto nisu obuhvaćene projektima anglomeracije.

image
Potpisivanje ugovora za izgradnju sustava javne vodoopskrbe i odvodnje
Vladimir Dugandžić/HANZA MEDIA

"Hrvatske vode" su ustrajne u kreiranju javne mreže u svim jedinicama lokalne samouprave, ustvrdio je Zoran Đuroković, generalni direktor te državne tvrtke. Više tisuća stanovnika u našem kraju dobiti će vodu, napokon.

- U iduće dvije, tri godine sve bi trebalo biti gotovo - kazao je Đuroković, objasnivši važnost opskrbe vodom, među ostalim, u zaseocima na području Lećevice i Vučevice, te je dodao:

- Kada sve zbrojimo uložit ćemo u Splitsko-dalmatinsku županiju više od 4,85 milijardi kuna. Konkretno, unaprijedit ćemo sustav kanalizacije u Komiži, star 40 godina, u Hrvacama izgraditi kanalizaciju i time u cijelosti zaštititi slijev rijeke Cetine. Otok, Trilj i Sinj smo riješili preko projekta aglomeracije, pa kada riješimo Hrvace, riješili smo cijelo područje Cetine, a znate što to znači i za Omiš i za Brač i Hvar.

- Veseli me što su ovo ugovori koji će pomoći ruralnom dijelu naše županije, kao i našim udaljenih otocima, veseli me što se to odnosi i na opskrbu Regionalnog centra čistog okoliša u Lećevici i centra vatrogastva u Vučevici - naglasio je župan Blaženko Boban.

ŽEDNA ZAGORA


Od Lećevice do Vučevice:

1. Lećevica: izgradnja vodoopskrbe na području općine i budućeg centra za gospodarenje otpadom - 20 milijuna kuna
2. otok Hvar: izgradnja cjevovoda Jelsa-Poljica - 16 milijuna kuna
3. Komiža: izgradnja sustava odvodnje i pročišćavanja - 9 milijuna kuna
4. Hrvace: izgradnja sustava odvodnje - 22 milijuna kuna
5. Vučevica: vodoopskrba - 6 milijuna kuna
6. Omiš: izgradnja vodoopskrbe za naselja uz srednji tok Cetine - 19 milijuna kuna

‘Spasit ćemo bisere Cetinske krajine‘


Načelnik općine Hrvace Dinko Bošnjak zadobvoljan je radovima koji se očekuju u njegovoj općini:

- Imamo 50 izvora, koje su biser Cetinske krajine i rješavanjem kanalizacije zaštititi ćemo i njih i cijelo područje - rekao je Bošnjak.

Izdvojeno

13. kolovoz 2020 09:50