StoryEditor
Zagorana obroncima MOSORa

Blagoslovljen desetmetarski križ u Kučinama: ‘Na čast Isukrsta, spasitelja svita, a na diku i ponos mještana‘

2. srpnja 2020. - 21:36
Božidar Vukičević/Hanza Media

Kako je Bratovština svetog Luke iz Kučina i planirala, na blagdan svetog Petra i Pavla blagoslovljen je desetmetarski križ koji je ova vjekovna udruga postavila pokraj crkvice svetog Petra na Gradini, pod obroncima Mosora.

Tom je prigodom svetu misu u crkvici svetog Petra predvodio mjesni župnik don Mirko Bitunjac, dok je blagoslov križa upriličen nakon mise, na kojoj su pjevali pjevači zbora župe Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije iz Kučina, a na orguljama svirao maestro Mirko Jankov.

– Bilo je baš veličanstveno, bilo je puno ljudi, i domaćih, i furešti, a za sve je poslije priređen i domjenak – zadovoljni su iz bratovštine realizacijom cijelog događanja.

Bratovština sv. Luke iz Kučina, čuvari tradicije, ovaj su projekt izrade i postavljanja križa realizirali svojim angažmanom i uz financijsku pomoć Grada Solina te ljudi dobre volje, a na visinu od oko 290 metara čelični križ su početkom godine podignuli helikopterom pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, zrakoplovne baze u Divuljama.

Završeno je i osvjetljenje križa, kako bi se i u noći mogao lijepo vidjeti, vele nam iz Bratovštine sv. Luke.

Križ se inače nalazi pod tvrđavom Kuk, s jedne strane gleda prema Kučinama, a s druge prema dijelu Solina. Pod križem je postavljena i ploča da ostane spomen za buduća vremena: "Na čast Isukrsta, spasitelja svita, a na diku i ponos mještana Kučina."

Izdvojeno

06. kolovoz 2020 21:18