StoryEditorOCM
Dalmacijapozlilo mu na trajektu

Umro poznati vinar Zlatan Plenković

Piše OJDANA KOHAREVIĆ
18. ožujka 2016. - 11:40
st-plenkovic2806-pok

Poznati hvarski vinar Zlatan Plenković umro je sinoć na trajektu Split - Stari Grad. Kapetan je čak pokušao vratiti trajekt kako bi se Plenkoviću pružila hitna pomoć, no na žalost nije mu bilo spasa.

Otišao je tako Zlatan. Svatko tko je makar nešto znao o Dalmaciji i vinarstvu zna da je otišao veliki čovjek, veliki znalac i jedan od najboljih vinara Dalmacije i Hrvatske.

O Zlatanu, reći će svi, najbolje govore njegova vina, brojne vinske sorte koje su osvojile trpeze Dalmacije, Hrvatske, ali i svijeta jer gdje god došli svi će znati za njegov bijeli 'Zlatan otok' ili 'Pošip'.

Osvojio je Zlatan svojim vinima trpeze, ali i brojna natjecanja, kako kod nas tako i u svijetu, pa je tako naš najtrofejniji vinar. Zadnja nagrada stigla je iz Francuske gdje je održano natjecanje vina koje se čuva u hrastovim bačvama tzv. premium vina i njegov 'Zlatan plavac grand cru' svrstan je među deset najboljih vina u svijetu.

Zlatan je bio i vizionar, kad je kod nas poljoprivreda pala u zaborav, on je podigao vinograde na rodnom Hvaru, ali i širio posao u Baško Polje i do primoštenskog zaleđa.

Otišao je čovjek koji je volio ljude, druženje, pjesmu, Dalmaciju, otišao je Zlatan u trenu, dok je plovio morem, istim onim morem kojim je krenuo u bijeli svijet i zadivio ga znanjem, ljudskošću.i vinima.

Nedostajt će svojoj obitelji, suradnicima, svima koji su makar jednom kušali jedno od Zlatanovih vina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 02:32