StoryEditorOCM
Dalmacijasprovod u utorak

Tuga u Vrgorcu, preminuo najstariji od braće Pivac: svi ga znaju kao čovjeka iz naroda, uvijek je bio spreman pomoći

6. svibnja 2019. - 17:01
ND723801

U utorak, u 16.30, na vrgoračkom gradskom groblju Žbare, na posljednji počinak bit će ispraćen Tonći Pivac, najstariji od trojice braće – osnivača Mesne industrije "Braća Pivac".

Preminuo je u subotu u Zagrebu, nakon kratke i teške bolesti.

Život ga nikad nije mazio, bio je veliki radnik, upravo je on zajedno s pokojnim ocem Milenkom udario temelje današnje respektabilne mesne industrije, a poslije su ga proširili njegova mlađa braća Ivica i Neven, zajedno sa sinom Miljenkom. Danas grupacija "Pivac" zapošljava oko 2100 ljudi u nekoliko tvrtki i hotela, i ostvaruje godišnji prihod od oko dvije milijarde kuna.

Sve je krenulo iz jedne male mesnice koja je otvorena 1952. godine na vrhu Pijace u Vrgorcu. Malo-pomalo obrt se širio, a nakon stvaranja hrvatske države dobio je konture ozbiljne tvrtke.

Kao momak, Tonći je s pokojnim ocem Milenkom odlazio po brojnim vrgoračkim selima i susjednoj Hercegovini po stoku, radio u mesnici... Za njega nije bilo izgubljena vremena. Svi Vrgorčani ga znaju kao čovjeka iz naroda, koji je bio spreman pomoći.

Svaki radni dan počinjao mu je u 6 sati, uz jutarnju kavicu i novine. Može se reći da se u zadnje vrijeme povukao u zasluženu mirovinu, no nije bilo dana da ne bi svratio u tvrtku, obišao pogone, te otišao u Ravču i gledao kako napreduje izgradnja novog pogona, jednog od najvećih za sušenje pršuta u Hrvatskoj. Jednostavno, rad mu je bio zapisan u genetskom kodu. No, prije mjesec dana dijagnosticirana mu je zloćudna bolest, od koje se liječio, no bolest je uznapredovala. Tonći je iza sebe ostavio suprugu Veroniku, sina Miljenka i kćeri Ivanu i Milenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 12:07