StoryEditorOCM
Dalmacijaincident u gradini

Srednjovjekovna utvrda na meti divljaka: demolirane 22 klupe i oštećena pozornica kulturnog središta Solina, policija traži počinitelje

22. listopada 2019. - 14:50

Nepoznati počinitelji najvjerojatnije su tijekom proteklog vikenda demolirali dvadesetak sjedalica u srednjovjekovnoj utvrdi Gradina, koja Solinjanima služi kao jedna od najdražih ljetnih pozornica.

Prema riječima Tonća Ćićerića, ravnatelja Javne ustanove u kulturi "Zvonimir" Solin u prošli petak do kraja radnog dana klupe nisu bile polomljene, pa je po svemu sudeći demoliranje uslijedilo tijekom subote ili nedjelje.

- Zatekli smo ovakvu situaciju čim se stiglo u novi radni tjedan, te smo sve prijavili policiji čiji su djelatnici bili na očevidu, a podnesena je i kaznena prijava protiv počinitelja – govori Ćićerić.

Oštećene su 22 klupe, neke su potpuno izvaljene zajedno sa željeznom konstrukcijom na kojoj su se nalazile, za što je trebala poprilična žestina i snaga, a kako smo vidjeli obilaskom Gradine, razbijena je dijelom i oplata same pozornice.

- Oštećene drvene klupe smo skinuli, a Gradina svakako ide u kompletan projekt rekonstrukcije, pa ćemo morati dobro promisliti o modelu kako zaštittii ovaj lokalitet, odnosno buduću pozornicu i gledalište, uz video nadzor, ali i druge mjere, o čemu ćemo izvjestiti javnost – ističe ravnatelj.

- Potrebno je na jedan način ograničiti pristup Gradini kako ne bi upadali vandali i devastirali je, naravno nikako na štetu posjetitelja koji bi je željeli razgledati i kako bi mogli uživati u budućoj prezentaciji ove srednjovjekovne utvrde kao i kasnoantičke crkvice koja se u njoj nalazi - ističe Ćićerić.

Uređenje Gradine vrijedno je 7 milijuna kuna, a dio je projekta uređenja ljetnih pozornica Urbane aglomeracije Split, a Grad Solin je nositelj za sedam gradova i općina naše aglomeracije.

U sklopu tog projekta Solin će revitalizirati prostor ove srednjovjekovne utvrde, nabavit će se nova multimedijalno modularna pozornica i nove tribine, a također će se prezentirati i crkvica čiji se ostaci nalaze u Gradini, kako bi sve, kako su već ranije istakli gradski čelnici, bilo spremno za posjetitelje sljedećeg, jubilarnog 25. "Solinskog kulturnog ljeta".

Projekt rekonstrukcije Gradine se financira iz europskih fondova, 85 posto sredstava je bespovratno, a 15 posto čine sredstva grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 19:04