StoryEditorOCM
Dalmacijatraži se uzrok tragedije

Školjke sigurno nisu 'krive': hvarski restoran više nije pod pečatom; Prve analize upućuju na moguće trovanje ugljikovim monoksidom, bolnica poslala helikopter po poznatu toksikologinju

Piše Katarina Marić Banje, PSD, JL
13. kolovoza 2019. - 21:53
Jedrenjak na kojem je preminuo talijanski državljanin

Iz neslužbenih, ali pouzdanih izvora doznajemo da hvarski restoran u kojem su večerali otrovani Talijani, normalno nastavlja s poslovanjem. Restoran više nije pod pečatom sanitarne inspekcije za zabranu rada.

Zapečaćen restoran u kojem je navodno večerala talijanska obitelj ; Može li se ova tragedija povezati s nedavnom zapljenom 62 kilograma pedoća 'bez papira' na Hvaru?

Objekt je, podsjetimo, zapečaćen ranije tijekom dana nakon saznanja da je talijanski gosti, od kojih je jedan preminuo na jedrenjaku, a njih petero s teškim simptomima trovanja završilo u splitkoj bolnici, večer ranije večeralo u njemu. Sumnjalo se na trovanje školjkama, s obzirom da su ondje jeli dagnje.

No, vrlo brzo splitski bolnički infektolozi su izrazali sumnju da se radi o trovanju školjkama.

- Jeli su dvije porcije dagnji, a šest je osoba otrovano. Dakle, sistemom eliminacije... Nisam dosad u karijeri naišao na ovako burnu reakciju organizma koju bi moglo izazvati trovanje hranom - kazao je doc. dr. Dragan Ledina, dežurni infektolog Klinike za infektologiju KBC-a Split.

Talijanima ipak nije pozlilo od školjki? Dr. Ledina: Nikada nisam naišao na ovako burne reakcije koje bi moglo izazvati trovanje hranom. Pacijenti su mi rekli da se na brodu osjetio miris benzina...

Ubrzo nakon toga pojavile su su se i informacije da je preminulom Talijanu naglo pozlilo u brodskom toaletu te je u padu udario glavom o stijenku zida, te kako sve ukazuje na to da su kobni bili plinovi koji su izlazili iz WC školjke i klima uređaja.

Na brodu je preminuo 57-godišnji talijanski menadžer, među ozlijeđenima je i njegov prijatelj gradonačelnik; Sve ukazuje da su kobni bili plinovi iz WC školjke i klime: 'Naglo mu je pozlilo u toaletu'

Činjenica da ni restoran više nije pod pečatom sanitarne inspekcije ukazuje kako bi to uistinu mogao biti razlog trovanja.

Nke neslužbene informacije, kako piše Jutarnji list, govore da je u krvi djece pronađena visoka doza karboksihemoglobina, a to bi značilo da su bili izloženi ugljikovom monoksidu. Stručnjaci tvrde da je jako čudno da je svima pozlilo u tako kratkom vremenu te da je o očito riječ o nečemu što ima vrlo kratku inkubaciju. Upravo zbog toga jedan dio uzoraka je poslan u MUP-ov Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja 'Ivan Vučetić'.

Također, zbog žurne analize i velikog broja uzoraka, u splitskom KBC-u su odlučili vratiti s godišnjeg odmora njihovu poznatu toksikologinju Davorku Sutlović, piše Jutarnji list.

. Po nju su poslali helikopter i u tijeku je analiza svih organskih uzoraka uzetih sa svih mjesta na kojima su otrovani Talijani boravili zadnja 24 sata.

Prema posljednjim informacijama, stanje pacijenata je nepromijenjeno, a prvi konkretniji rezultati analiza mogli bi biti poznati u srijedu prijepodne. 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 06:50