StoryEditorOCM
DalmacijaZamotajte cijevi i agrume

'Polarni blitzkrieg' stiže u Dalmaciju! Zahvatit će nas val vrlo hladnog i suhog zraka, a temperature će se spustiti i do minus 10!; Dežurni meteorolog 'Slobodne' otkriva i kada bi moglo biti snijega uz obalu

31. prosinca 2018. - 14:40

Dalmatinci, motajte vodovodne cijevi i agrume, a osjetljive biljke unesite u kuću jer će se sredinom ovog tjedna na Dalmaciju obrušiti kratka ali žestoka studen, pravi "polarni blitzkrieg", koji će donijeti temperature ispod ništice.

U sezonskoj prognozi za siječanj koju smo detaljno analizirali početkom prosinca, najavili smo povremene nalete hladnoće iz polarnih prostora na naše područje, a već koji dan poslije Nove godine, u četvrtak, stiže prvi.

- Zahvatit će nas jezgra vrlo hladnog, suhog, polarnog zraka s kojim će se jutarnje temperature u Zagori spustiti i do -10 C, a maksimalne dnevne temperature će gotovo posvuda u Zagori u četvrtak i petak biti negativne, pa će Zagora na samom početku nove godine zabilježiti pojavu ledenog dana (cjelodnevnih minusa). Uz obalu će maksimalne temperature biti nekoliko stupnjeva iznad ništice.

Osim u Zagori, u petak i subotu ujutro lagani minus i mraz gotovo posvuda uz obalu, a u Splitu bi se u subotu ujutro temperatura mogla spustiti i do dva stupnja ispod ništice, a oko nule će temperatura pasti i na dubrovačkom području – upozorava "Slobodnin" dežurni meteorolog Ivan Šolić, te nastavlja:

- U četvrtak će puhati olujna bura, koja će dodatno povećavati osjet hladnoće pa će se vrijednosti temperatura doimati i niže nego što će pokazivati termometar u meteorološkom zaklonu.

Dok će u naših susjeda Talijana ponegdje i sniježiti, dobra je vijest da Sredozemlje neće reagirati na ovu snažnu injekciju hladnoće sa sjevera kontinenta, tako da se ovoga puta neće formirati ciklona koja bi Dalmaciji donijela snježne radosti.

Iako će temperature posvuda biti snježne, očekuje nas pretežno sunčano i stabilno vrijeme, takozvani 'suhi led', kako naši stari običavaju kazati za ovakvo stanje u atmosferi – dodaje.

Jezgra hladnoće trebala bi se potom pomicati dalje prema istoku i jugoistoku Europe pa polarni prodor ne bi trebao potrajati više od dva, tri dana.

Već za vikend će hladnoća popustiti, a temperature biti bliže prosječnima za ovo doba godine u Dalmaciji. Ipak, zadržat će se prohladno vrijeme, pogotovo u Zagori.

- Premda će u siječnju biti toplijih dana i razdoblja od višegodišnjeg prosjeka, "izlet" hladnoće iz arktičkih prostora, poput onoga koji uskoro stiže, ne bi trebao biti jedini ovoga siječnja, dok bi veljača trebala biti vlažnija od višegodišnjeg prosjeka, kad će biti i najveća mogućnost za snježne epizode u Zagori, a moguće je da ponovno zasniježi i uz obalu – zaključuje Šoki.

Rekordno toplo u Dalmaciji

Sve analize još nisu gotove ali već sada se može tvrditi da će srednja ovogodišnja temperatura zraka biti rekordno visoka u Dubrovniku, Hvaru, Splitu i Zagrebu.

A posljednji će dani ove godine pridonijeti spoznaji o najtoplijoj ili 'prvoj do prve' godine i u Rijeci, na Zavižanu i još kojegdje po Hrvatskoj – piše Zoran Vakula, meteorolog HRT-a, upozorivši da je bilo rekorda i na 'suprotnoj' strani!

U ožujku se temperatura zraka prvi put u znanoj povijesti spustila do oko -17 °C u Gradištu, Krapini i Slavonskome Brodu, a u Daruvaru na čak -19 °C. Suprotno lanjskome bit će ovogodišnje Silvestrovo, koje je lani bilo iznadprosječno toplo, posebice na Jadranu uz jugo, najavljuje Vakula.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 23:03