StoryEditor
Otocizaštita unesco-a

Završeni javni radovi na Faroskoj hori: očišćeni putovi do crkvice sv. Vida

26. lipnja 2020. - 22:53
Ostaci predromaničke crkvice sv. Vida na Humu kod VrbanjaMIRKO CRNČEVIĆ

Nakon proteklih šest mjeseci, završen je program javnih radova u glasovitom Starogradskom polju (Faroskoj hori).

Ovaj put na programu su radila dvojica radnika, koji su zajedno s poljarom Javne ustanove - Agencije za upravljanje Starogradskim poljem, s velikim marom čistili, održavali i planirali putove kroz taj kulturni krajolik.

- Slobodno možemo reći da su očišćeni svi putovi unutar polja koji predstavljaju glavne antičke pravce, ali i oni putovi koji idu rubnim područjem. Naš cilj bio je povezati i osmisliti sve atraktivne točke polja, poput vila rustika, trima, gomila i pastirskih naselja. Također su očišćeni i jedinstveni arheološki lokaliteti u polju, Kupinovik, Maslinovik, Mirak i Mirje – kazao je mr. sc. Vinko Tarbušković, ravnatelj agencije.

Tome dodaje da su očišćeni i neki putovi izvan granica UNESCO-ove zaštite, koji zapravo otvaraju vidike na polje i daju mu sasvim drukčiji doživljaj. Riječ je o dva važna prapovijesna lokaliteta, Purkin kuk i Hum iznad naselja Dol i Vrbanj.

Na tom pravcu nalazi se zaboravljena i donekle ruševna crkvica sv. Vida, a posebnu pažnju Javne ustanove zaokuplja i letjelište "Faros", gdje je očišćen zapušteni put s južne strane do upravne zgrade aerodroma, pa i pista s južne strane glavnog prometnog pravca Stari Grad - Vrboska.

- Odrađeni posao nije bio baš lagan, ni jednostavan, ali sve odrađeno išlo je u cilju dostupnosti što većeg dijela polja našim težacima. Istodobno smo težili otkrivanju i boljoj prezentaciji arheoloških lokaliteta, elemenata etno baštine i kulturnog krajolika za turiste. Sutra će to biti temelj za osmišljavanje pješačkih, biciklističkih i gastro-enoloških staza, pa smo stoga zaista zahvalni Ministarstvu rada i mirovinskog sustava te Hrvatskom zavodu za zapošljavanje - Regionalnom uredu u Splitu - što su podržali ovaj projekt – zaključio je Tarbušković.

Izdvojeno

25. srpanj 2020 08:54