StoryEditor
Otoci‘Sustav‘ dobre volje

Zatvorene stomatološke ordinacije nisu jedini ljetni biser na najsunčanijem otoku: Pacijenti sa škoja moraju na vađenje krvi u Split jer hvarska magistra odbija to raditi!

Piše Mirko Crnčević
11. srpnja 2021. - 11:57
'Razvidno je da sustav počiva na dobroj volji, trudu i angažmanu pojedinaca', smatra dr. Rađa, čelnik Doma zdravlja Ivo Ravlic/Cropix

U jelšanskoj ambulanti stomatolozi ne rade usred turističke sezone, a na vratima medicinskog laboratorija u Hvaru pacijente je dočekala obavijest da do daljnjega u tom prostoru nema vađenja krvi, niti primanja urina.

Znači li to da je sustav zdravstvene zaštite na škoju praktično u raspadu i da se nastavlja praksa "sada radim, sada ne radim", jer su nam se pacijentice koje boluju od bolesti štitnjače još ranije požalile da im medicinske sestre više neće da uzimaju uzorke krvi za analizu, pa se građane šalje u Split.

Osobe s tim zdravstvenim problemima su, prema njihovu kazivanju, dok je hvarski laboratorij bio u privatnim rukama tu uslugu plaćale čak 260 kuna, a račun naknadno dobivale na iznos umanjen za 100 kuna. Gdje je završavala razlika novca mjerodavni bi trebali istražiti, ali ostala je činjenica da to ni u županijskom Domu zdravlja nisu negirali.

Nadležni su tada najavili da će pacijenti moći besplatno vaditi krv za analizu hormona štitnjače imati već nakon 1. svibnja, ali i to je bilo po onoj staroj "obećanje, ludom radovanje".

Otočani su zbog svega toga ogorčeni, ne mogu se pomiriti s lošim zdravstvenim standardom na svome škoju duboko u 21. stoljeću, što je komentirao i dr. Joško Markić, ugledni splitski liječnik i SDP-ov županijski vijećnik koji se zatekao u gradu podno Španjole.

– Dom zdravlja je odgovoran za uspostavu stabilnog sustava zdravstvene zaštite na cijelom području. Gotovo mjesec dana se u laboratoriju u Hvaru ne uzimaju uzorci krvi ili urina za analizu, a pretrage se rade u reduciranom opsegu. Sustav za sada, barem dijelom, funkcionira zahvaljujući osobnom angažmanu zdravstvenog osoblja i pojačanom trudu timova primarne zaštite.

Međutim, ad hoc rješenja ne smiju biti ona kojima ćemo se olako zadovoljiti i koja će trajati mjesecima. Građani otoka Hvara godinama financijski pomažu regionalni Dom zdravlja i zaslužuju većinu svojih zdravstvenih potreba zadovoljiti na škoju. Trebaju nam sustavne i dugotrajne mjere koje će svim građanima Hrvatske omogućiti, što je više moguće, jednako liječenje i dijagnostiku bez obzira žive li na otoku ili u Dalmatinskoj zagori. Nezadovoljavajuća dostupnost zdravstvene zaštite ima negativan učinak na demografski razvoj tih područja i ne smijemo olako prelaziti preko toga – poručio je pedijatar.

Stav o cijeloj situaciji zatražili smo od dr. Marka Rađe, ravnatelja Doma zdravlja, jer je on najodgovorniji za funkcioniranje sustava. Pitali smo ga zašto se to događa s laboratorijem, pogotovo tijekom turističke sezone, odnosno kada će se ta služba u Hvaru napokon staviti na "prave noge"?

– Laborantica (SSS) je na bolovanju, dok magistra biokemije odbija raditi posao koji nije u opisu njenog radnog mjesta, tj. vađenje krvi i zaprimanje uzoraka urina izravno od pacijenata. Inače, na dva objavljena natječaja za zapošljavanje nitko se nije javio, nema nezaposlenih laboranata koji bi radili na Hvaru, a pitanje smještaja ne pomaže kod tog problema.

Međutim, pacijenti ne bi trebali biti uskraćeni za osnovnu uslugu iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, jer je obaveza timova obiteljske medicine da uzimaju uzorke i potom se radi dostava uzoraka u laboratorij. To su postavke sustava zadane od strane Ministarstva zdravstva i HZZO-a, a vađenje krvi u samom laboratoriju je u jednu ruku izlaženje u susret pacijentima od strane laborantice koja je to radila – tvrdi ravnatelj.

image
Pacijente je na vratima hvarskog laboratorija očekala ova obavijest
Snimio Citatelj

Dr. Rađa naložio da se obavijest na vratima drugačije formulira - vađenje krvi i uzimanje uzoraka u ambulantama obiteljske medicine, a analiza u laboratoriju. Što se tiče svih pretraga koje idu na "crvenu" uputnicu (hormoni, PSA, tumorski markeri...) navodi da su to pretrage koje se rade samo u bolničkom laboratoriju i prema nalozima iz Zagreba pacijent treba ići u bolnički laboratorij na vađenje krvi.

Prema ravnateljevim riječima, laborantica, kao i ona Doma zdravlja u Splitu koja je trenutno na bolovanju je i tu izlazila pacijentima u susret i svojom dobrom voljom vadila krv te pripremala uzorke za transport, a vozači su u Splitu sačekivali prijenosne hladnjake i vozili ih u bolnički laboratorij. Nakon završene analize iz KBC-a su se nalazi e-mailom slali laborantici koja ih je dostavljala pacijentima.

– Prema tome, razvidno je da taj sustav počiva na dobroj volji, trudu i angažmanu pojedinaca koji rade nešto što i nije njihov posao. Kada takav pojedinac opravdano "ispadne" iz sustava, onda se vraćamo na osnovne postavke koje su za svakog pacijenta iste bez obzira gdje on živi, u centru Splita ili Zagreba, na otoku Hvaru ili u Vrlici.

Ono što se iz svega toga također može vidjeti je to da nije važno gdje je laboratorij u kojem se obavlja analiza, već je važno to da se pacijentima za veliku većinu pretraga, ako ne i za sve laboratorijske pretrage, uzimanje uzoraka organizira što bliže mjestu njihova stanovanja – zaključuje dr. Rađa.

Ogorčeni gradonačelnik Novak: Za Dom zdravlja plaćamo 100 tisuća kuna, evo što dobijamo!


Nakon opetovanih apela koje smo proteklih mjesec dana upućivali prema županijskom Domu zdravlja, žao mi je ustvrditi da problem s radom laboratorija u Hvaru još nije riješen. Kvalitetna zdravstvena usluga od životne je važnosti svim stanovnicima otoka, a situacija s radom laboratorija je snižavanje razine zdravstvenog standarda na koji imamo pravo iako su timovi obiteljske medicine preuzeli odrađivanje dijela usluga laboratorija.
Hvar je prošle godine bio prvi grad u državi po izdvajanjima za zdravstvo po broju stanovnika, lani smo primjerice za tu namjenu izdvojili ukupno 789.136 kuna. Od toga se na Hitnu medicinsku pomoć odnosi 660 tisuća kuna, dok je za tekuću i kapitalnu pomoć Domu zdravlja išlo gotovo 100 tisuća kuna, upravo s ciljem da podignemo razinu zdravstvene usluge u korist naših sugrađana. Stoga nikako ne možemo prihvatiti da u današnje vrijeme, i još u špici sezone, veliki broj naših građana izgubi više od pola dana u Splitu za krvnu pretragu koju su do nedavno mogli riješiti u svome gradu – kazao je gradonačelnik Rikardo Novak.

image
Riki Novak
Grad Hvar
item - id = 1111880
related id = 0 -> 1126273
related id = 1 -> 1125242
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. rujan 2021 00:19