StoryEditor
Otocisagrađeni tereni

Skandinavci na Brač doveli ‘baskijski tenis‘: Supetrani turističku ponudu obogatili otvaranjem centra za padel sport

27. lipnja 2020. - 15:41
Padel se u pravilu igra u parovimaIvica Radić

Na Brač je "doplovio" padel sport, a prva tri terena sagrađena su u Supetru u sportskom centru hotelijerske kuće Waterman Svpetrvs Resort.

Riječ je o svojevrsnu padel centru koji je namijenjen turistima, ali i mještanima te svim ljubiteljima toga sporta. Zanimljivo je spomenuti da je padel najbrži rastući sport u svijetu, koji danas igra oko 10 milijuna ljudi.

Padel tereni u Supetru prvi su u našoj županiji i među prvima u Hrvatskoj. Prvi padel centar podignut je u Zagrebu, a realizirali su ga 2016. godine bivši hrvatski nogometni reprezentativci Robert Prosinečki i Janko Janković.

Padel je barem za početnike najlakše opisati kao kombinaciju tenisa i skvoša, ali je puno jednostavniji, brže se uči i vrlo je zabavan. Iako je padel kao sport otkriven i osmišljen u Meksiku, svoju punu afirmaciju doživio je u Argentini, a posebno u Španjolskoj.

U Supetru se radi o zajedničkom projektu mjesne hotelijerske kuće i dvojca iz Švedske, a to su Peter Brunn i Par Gunnar Johnsson. Zanimljivo je spomenuti da je Par Gunnar svoju zemlju tri puta predstavljao na Olimpijskim igrama u badmintonu. Iz Švedske su se preselili u Split, gdje su razvili biznis s nekretninama, a sada su odlučili krenuti i u širenje padel sporta, najprije po Dalmaciji, a potom po čitavoj Hrvatskoj. Prva postaja im je Brač, a u taj projekt će u Supetru u konačnici uložiti između 100 i 150 tisuća eura.

image
Marin Bradarić, Peter Brunn i Parr Gunnar Jonsson
Ivica Radić

Oni su pojasnili kako je riječ o vrlo jednostavnom sportu koji je postao pravi hit. Tako u Španjolskoj ima dva milijuna registriranih igrača i poslije nogometa je drugi nacionalni sport po popularnosti, a posebno je popularan među stanovnicima autonomne regije Baskije. U Španjolskoj se godišnje proda 400 tisuća reketa za tenis, a više od milijun za padel. Prema kazivanju naših sugovornika, u njihovoj zemlji, u Švedskoj, prije pet godina nije bilo padela, a danas ima 350 tisuća registriranih igrača i 900 terena i vrlo brzo će se broj terena popeti na tri tisuće. To je sport, pojasnili su, zamišljen kao igra koju apsolutno svi vrlo brzo mogu naučiti, primjerena je i starijima i mlađima, profesionalcima i rekreativcima te obiteljima. Padel se, naime, u pravilu igra u parovima.

Nadalje, padel se igra na terenu dimenzija 20x10, koji je ograđen sa svih strana, s reketom dužine najviše 45,5 cm i širine 26 cm, ravne površine s rupama. Brojanje je identično kao u tenisu, a loptica je ista kao i u tenisu. Sam teren sastoji se od "zidova", a oni su od pleksiglasa i čelične konstrukcije i sastavni su dio igre. Kada loptica padne u polje, može se odbiti od pleksiglasa, igrač može prebaciti lopticu u suprotno polje i igra se nastavlja.

- Ovo je novost u našoj turističkoj ponudi, a sve veći interes pokazuje i lokalno stanovništvo, tako da će tereni biti otvoreni tijekom čitave godine. Prve reakcije od gostiju su više nego dobre, što samo potvrđuje da smo napravili dobar posao - kazao je Damir Vidošević, direktor prodaje i marketinga najveće supetarske hotelijerske kuće.

image
Damir Vidošević, direktor prodaje i marketinga
Ivica Radić

Od Šveđana smo doznali da će sat vremena igre stajati 200 kuna, s time da je u tu cijenu uključeno i korištenje reketa, a pravo na igru imaju četiri osobe, odnosno dva para. Sve rezervacije moći će se obavljati preko aplikacije.

U taj projekt kao trener uskoro će se uključiti naš nekadašnji profesionalni tenisač, a poslije trener Marin Bradarić, koji se na prvu zaljubio u padel sport. Njegov najveći trenerski uspjeh bio je kada je prije dvije godine Mirjana Lučić igrala polufinale Australian Opena.

- Za mene je padel puno zabavniji od tenisa - prisnažio je Bradarić.

Neka istraživanja pokazala su da se za sat vremena igranja padela potroši od 500 do 600 kalorija ako se igra ozbiljnijim tempom, dok rekreativci koji igraju umjerenijim tempom potroše od 300 do 400 kalorija. U svakom slučaju, padel sport krenuo je u osvajanje Hrvatske.

Izdvojeno

29. srpanj 2020 13:19