StoryEditor
Otociod rujna do travnja

Radi se rebalans proračuna zbog nove brodske linije: dok se bude obnavljao most Čiovljani će brodom u Trogir

Piše Gordana Dragan
20. srpnja 2021. - 18:37

Trogirski vijećnici održali su prvu radnu sjednicu u novom sazivu, koji čini vladajuća koalicija SDP-HNS-HSU i Laburisti, kojima je potporu dao nezavisni Goran Piteša, te oporba – trojica HDZ-ovih zastupnika, mostovac Mateo Šćurla i nezavisni Ante Škrobica.

Zasjedanje je počelo aktualnim satom, tijekom kojeg je Siniša Stojan (HDZ) pitao gradonačelnika Antu Bilića (SDP) koliko je djece ostalo neupisano u javnu vrtićku ustanovu i koliko je novih kamenoloma "niklo" u Planom. Njegova stranačkog kolegu Ivana Tironija, kojeg su oporbenjaci predložili za drugog potpredsjednika lokalnog parlamenta, zanimalo je hoće li se građani i turisti moći kupati na plaži ispred bivšeg odmarališta "Đuro Đaković" nakon što je taj objekt srušen i investitor planira podignuti nove sadržaje, a osvrnuo se i na obnovu drvenog mosta preko Foše.

Poteštat Bilić odgovorio je kako je, prema njegovu saznanju, 15 mališana jasličke skupine koji ispunjavaju uvjete ostalo neupisano, ali da će se do 1. rujna proširiti kapaciteti, u kojima će i oni biti zbrinuti. Što se kamenoloma tiče, prvi čovjek Trogira nema novih saznanja, ali izrazio je nezadovoljstvo njihovim velikim brojem, zbog čega su i mještani Planog bezbroj puta prosvjedovali.

– Nedavno sam bio na sastanku u Županiji na kojem je rečeno kako će plaža kod "Đure Đakovića" i ona u saldunskoj uvali ostati pomorsko dobro, otvoreno za sve. Prihvaćam dio kritike i odgovornosti vezano uz drveni most. Mogli smo možda i brže reagirati, ali ipak se radi o osjetljivom zahvatu.

Iako smo se odmah nakon njegova zatvaranja sastali s mjerodavnima iz struke i mislili da će rješenje ići vrlo brzo, čak do ovog ljeta, ipak se to nije dogodilo. Odlučili smo ići u javni arhitektonski natječaj s Društvom arhitekata Split i izabrati najkvalitetniju opciju, ne želeći da nam se dogodi dosadašnji scenarij, jer nam je skupa poveznica kopna s povijesnom jezgrom propala nakon deset godina. Morali smo voditi računa i da se most nalazi u osjetljivoj zoni UNESCO-ove zaštićene jezgre – pravdao se Bilić.

Vijećnik Škrobica potaknuo je bolnu točku stanovnika Puta Balana i Ulice Ivana Gundulića na Čiovu, u kojoj se godinama stvara prometni nered zbog kojega negoduju stanari, koji traže dozvolu prometovanja samo za njih, budući da je takav znak i postavljen.

No, Ivan Meštrović, pročelnik za komunalu, ustvrdio je kako su građani podijeljenog stava i da je zabranu o prometovanju teško provesti:

– Mi ćemo provesti volju građana, ali nisam siguran koja je to volja.

Tonći Barada tražio je od gradske vlasti veći angažman oko uspostavljanja reda na parkiralištima ispred škverskih zgrada na području Balančana, na kojima stanari ostaju bez mjesta za vozila jer se na njima parkiraju turisti te oni koji odlaze vikendom na otoke Drvenik Veliki i Mali.

Vijećnik je zatražio da se produlji ograničenje od 20 minuta parkiranja u staroj jezgri na pola sata ili na 40 minuta te da se zabrani ostavljanje vozila i motocikala uz nogostup pokraj zelene tržnice. Dogradonačelnik Viktor Novak odgovorio je kako će glede rješenja tih problema razgovarati s javnom tvrtkom "Trogir holding" i Policijskom postajom.

Ante Škrobica predložio je i sazivanje tematske sjednice Vijeća o stanju u "Brodotrogiru", rekavši kako je prikupio pet zastupničkih potpisa za to i kako bi na zasjedanje trebalo pozvati Danka Končara, vlasnika škvera, da rasvijetli budućnost toga brodogradilišta.

Od dvadesetak točaka dnevnog reda većina se odnosila na imenovanje radnih tijela Vijeća, a najvažnije su bile one o izvršenju lanjskog proračuna i rebalansu ovogodišnjega, koji su vijećnici prihvatili.

– Neke smo stavke morali korigirati, neke investicije smanjiti ili povećati ovisno o provedenim javnim nabavama. No, ono što je bitno za istaknuti jest da smo osigurali financiranje nove brodske linije koja će biti uspostavljena od čiovske do gradske rive tijekom radova na obnovi starog Čiovskog mosta. Takva poveznica otoka i kopna bit će osigurana od rujna ove godine do travnja 2022. – rekao je gradonačelnik.

item - id = 1114086
related id = 0 -> 1128763
related id = 1 -> 1127099
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2021 18:37