StoryEditor
Otocibageri na braču

Općina Postira ove sezone ne broji turiste, nego projekte: izgrađeni su novi park i kanalizacija, uređuje se uvala Lovrečina, gradi se novi hotel

Piše Sandra Barčot
24. lipnja 2020. - 16:55
Radovi na izgradnji novog hotela investitora tvrtke Adria coast turizam d.o.o.Ante Čizmić/HANZA MEDIA

Kako nam je pandemija korone svima donijela neki novi životni ritam, tako su i brojni projekti stavljeni na čekanje, no neki su i uspješno realizirani, prije najavljene krize najesen.

Takva je situacija i na području Postira, gdje je upravo završeno postavljanje 1800 metara kanalizacijskog kolektora ispod ceste na relaciji Dol – Postira, od ukupno 2400 metara planiranih projektom.

– Mi smo 2017. godine dobili 5,5 milijuna kuna iz EU-ovih fondova za postavljanje kanalizacijskog kolektora u trupu županijske ceste Dol – Postira. No, kako smo morali raskopati cestu, koja je bila prilično manjih dimenzija te osi koja nije prema pravilima struke, Županijska uprava za ceste odlučila je iskoristiti "raskopavanje" županijske ceste zbog radova na postavljanju kanalizacijskog kolektora, te je krenula u rekonstrukciju i proširenje ceste, uz izgradnju i nogostupa. Vrijednost radova na samoj cesti je oko šest milijuna kuna – otkriva nam aktualnu situaciju u tom bračkom "mistu", barem što se investicija tiče, načelnik Postira Siniša Marović, pa dodaje:

– Sad je okončano tih 1800 metara, a dodatnih 600 metara također će se urediti, no za nastavak gradnje potreban je zahvat Hrvatskih voda za bujične vode, vrijedan 2,5 milijuna kuna. Već je bila spremna javna nabava, ali nakon odluke Vlade RH zbog pandemije sve je to skupa na čekanju. No, nadam se da bi se realizacija projekta mogla nastaviti nakon ljeta.

Korona je prolongirala i uređenje betonskog platoa u uvali Lovrečina, i to sada "visi" u zraku.

– U veljači su nam na natječaju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture odobrena sredstva za uređenje platoa u vrijednosti od 400.000 kuna. Cijela je investicija vrijednosti 550.000 kuna, a radovi su morali započeti u travnju, no zbog situacije s koronom i ta su sredstva u određenom trenutku bila upitna. No, mislim da bismo ipak do kraja godine trebali i to privesti kraju, da taj dio prekrasne uvale napokon bude siguran za kupače, ali i prilagođen osobama s invaliditetom – referira nam načelnik Postira, otkrivajući kako su u suradnji sa Županijskom upravom za ceste projektirali raskrižje Županijske ceste i nerazvrstane ceste Lovrečine, kako bi ta prekrasna plaža dobila i normalan cestovni pristup.

image
Ante Čizmić/HANZA MEDIA

Ujedno su Postirani tijekom tri godine, uz pomoć Ministarstva regionalnog razvoja i Splitsko-dalmatinske županije, u centru mjesta uredili novi park, čija je vrijednost do sada gotovo dva milijuna kuna.

– Ove godine trebala je biti zadnja faza projekta, međutim, u cijeloj ovoj situaciji napravili smo koliko smo mogli jer smo zbog priličnog pada proračuna stopirali određene zahvate ne samo unutar parka, nego i mnoge ostale – govori nam naš sugovornik, kojeg posebno kao mladog čovjeka raduje pokretanje projekta poticane stanogradnje:

– Do kraja tekuće godine planiramo raspisivanje natječaja za određeni oblik poticane stanogradnje, gdje bismo 10 parcela dodijelili obiteljima koje nemaju riješeno stambeno pitanje, a vlasništvo bi bilo u obliku prava građenja. U tijeku je razrada detalja programa i natječaja.

image
Novouređeni park
Ante Čizmić/HANZA MEDIA

A uz ova "općinska ulaganja", i privatnici investiraju u "misto na sjevernoj strani škoja", pa se gradi i novi hotel u Postirima, na prostoru bivše tvornice "Sardina".

– Otvaranje hotela očekuje se u 2022. godini, investitor je "Adria coast turizam" d.o.o., vlasnik već postojećeg hotela "Pasture", a vrijednost investicije je 25 milijuna eura. Kapacitet hotela je 230 soba, s 500 kreveta. Smatram da će ova investicija donijeti dodatnu vrijednost mistu, a da neće stvoriti masovni turizam i da naša Postira neće izgubiti "dušu". Shodno tome, jedna smo od rijetkih općina u RH koja iz svojeg prostornog plana izbacuje turističku zonu – rezimirao je načelnik Marović.

#POSTIRA#BRAČ

Izdvojeno

28. lipanj 2020 17:16