StoryEditor
OtociČOVJEK NIJE OTOK

Dogovor pao u minut! Rasparale su vridnu dotu i lancune, šivaju non stop i dijele mukte! Samo zbog njih liječnici, vatrogasci, trgovci imaju maske

24. ožujka 2020. - 18:01

Jednog od ovih dana u kojima je korona postala sastavni dio hrvatskog života, u Vrboskoj na Hvaru nekoliko je žena spontano zaključilo da je njihov otok definitivno postao otok.

I da se moraju osloniti na svoje snage, na svoje ruke. A razlog tome je bio zamijećeni nedostatak trenutačno najtraženijeg proizvoda, zaštitne maske za lice.

Da ih na Hvaru ima, nosili bi ih i hvarski zdravstveni djelatnici, vozači Hitne, volonteri Crvenog križa, vatrogasci… Svi bi imali makar po jednu. Ali većina nema nijednu.

Tih nekoliko žena iz vrboske Udruge “Trim” sa svojim podružnicama u manje-više svim hvarskim mjestima tada je reklo: Maske su pale, ali mi ćemo ih dignuti.

Nema ih, ali mi ćemo ih napraviti od lancuna, jastučnica, pamučnog platna. Sašit ćemo ih kao dar za naše Hvarane. Minutu nakon što su to odlučile, na telefon predsjednice Udruge “Trim” Ljubice Nene Dijanošić javila se donačelnica Jelse Vlatka Buj.

I rekla joj, fali nam maski, treba ih, puno nam ih treba, mogu li žene “Trima” pomoći?

A onda se krug proširio...

- Slučajnost? Mislim da nije. Ali dogodilo se u dvije minute. Nama je trebala još samo jedna da se snađemo. U četiri dana koliko ih radimo napravile smo ih oko 200 komada. Sjele smo za šivaće mašine u našim kućama i krenule i čim je koja tura bila gotova, počele bismo ih dijeliti.

Besplatno, nego kako bi moglo drugačije, liječnicima, sestrama, volonterima Crvenog križa, djelatnicima ljekarni i trgovina prehrambenom robom… Onda smo ih počele raditi za vatrogasce. A onda se krug proširio – govori Nena, u čiju su se akciju priključili Grad Stari Grad s Dnevnim boravkom za starije i nemoćne s kojima udruga “Trim” godinama surađuje.

Od tri žene za šivaćim strojem broj je skočio na pet, pa na deset, kao male lanterne solidarnosti njihovo se svjetlo proširilo iz Vrboske po Starom Gradu, Hvaru, Jelsi…

Predsjednica Nena, bivša obrtnica, po struci modna dizajnerica krojačica, i već dugi niz godina kreativni izvor brojnih radionica, dok se još koliko-toliko moglo podružiti, pokazala je prvoj skupini žena kako se maske rade.

Onda je stigla zabrana, pa je “pao” i tutorijal koji se online počeo širiti po otoku. Krenulo se i na telefonske radionice. I malo-pomalo, mala otočna proizvodnja se zahuktala.

Na kioske, pumpe, pekare

- Kako se što napravi, dijeli se - na red nam sada dolaze vatrogasci, djelatnici kioska, onda ćemo ih dostaviti radnicima na pumpama, osoblju iz pekarnica, opet volonterima, onkološkim bolesnicima, starijim ljudima…

Ljudima koji su na prvoj crti obrane. Onda nas čekaju i stariji, nemoćni, svi kojima treba. Posla je puno, ali stalno nam se javljaju nove žene voljne naučiti kako se maske rade. Svjesni smo mi da su to tek zaštitna pokrivala za prvu ruku, raspitale smo se i kod našeg kriznog stožera. Sve znamo. Ali bolje je išta nego ništa. I ako ovako možemo pomoći, pomažemo drage volje – veli Nena.

Traže se laštici

Ona je postala i glavna logističarka u lancu solidarnosti, informativni centar akcije. Nena veli kako je onih nekoliko prvih maski koje je sama napravila bilo u bojama lavande, Hvara. Ali kako se broj povećavao, “pod iglu” su počeli stizati raznorazni pamučni materijali, svih boja i dezena.

Mahom su ipak platile bijele otočne jastučnice i lancuni, a najbolji su materijali, pokazala je praksa, oni koje su koristile još stare Hvaranke. To je pamuk koji govori sto jezika, čvrst za lice, mekan za kožu, lijepo pada, ali i omogućuje disanje.

- A onda smo ostale bez laštika koji drži masku. Treba nam ga puno, više ga nemamo, pa ako ko ima u ladicama, u kutijama sa šivaćim priborom, molimo da nam ga udijeli.

U Udruzi imamo i muškaraca i jedan od njih je, kada je čuo za naš problem, odmah donio punu vrećicu gumica. Trebamo ih još, nužne su nam, moramo sačuvati naše ljude. Radit ćemo dokle god bude trebalo – kaže Nena u ime svih tih vrijednih žena i muškaraca iz “Trima”, koji u priči kojoj se zasad ne nazire kraj ipak daju svjetlo pozitive. 

‘Tradicija i mašta’

‘Trim’ je udruga koja radi na promicanju održivog razvoja na otoku, okuplja članove od 30 do 70 godina, u različitim formama djeluje od 2000. godine. Ime je dobila po spoju riječi tradicija i mašta, a po domaći znači i tradicionalno poljsko sklonište.

Djelatnost joj je široka, od očuvanja tradicije, tu su brojne radionice, proizvodnja i promocija domaćih proizvoda, kreativne radionice za djecu i odrasle i obilje zanimljivih akcija koje dižu razinu kvalitete života.

Prepoznati su po svom radu i u regionalnom, nacionalnom, ali i europskom okviru. Od 2012. godine Udrugu vodi sadašnja predsjednica Nena Dijanošić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. srpanj 2021 21:47