StoryEditor
ObalaNova luka

Za najmoderniji objekt u Kaštelanskom zaljevu izdvaja se 50 milijuna kuna

23. svibnja 2020. - 21:27

Kaštela su jedini grad u Hrvatskoj sastavljen od sedam sela, jedini koji nema klasični centar...

Jedini u Hrvatskoj sa šest poštanskih brojeva, a vjerojatno jedini u svijetu koji neposredno graniči s dva UNESCO-ova grada u kojem raste najstarija, više od 1500 godina stara maslina, grad koji ima tri nogometna kluba, tri vatrogasna društva, tri narodne glazbe, tri karnevala…

Imaju i najveće blago - više od 20 kilometara dugu obalu, smještenu uz jedinstveni, na Mediteranu poseban - Kaštelanski zaljev.

Uređenje te iste obale prioritet je, kako gradskih tako i županijskih vlasti. Da je tako, svjedoči, unatoč zdravstvenoj krizi oko pandemije koronavirusa, trenutno aktivni projekt izgradnje nove luke i obale u Kaštel Starom.

- Riječ je o financijski najskupljem projektu Županijske lučke uprave od njezina postojanja - potvrdio nam je ravnatelj Domagoj Maroević.

- Projekt donosi gradnju lukobrana dugog gotovo 200 metara, uređenje ukupno 9500 četvornih metara obalnog pojasa, što uključuje kamenooblagačke radove, hortikulturno uređenje, gradnju ormarića za struju i vodu. Realizacijom projekta Kaštelani će dobiti uređenih 250 komunalnih vezova za domicilno stanovništvo, odnosno za one koji brodove koriste za razonodu i sport, a rok završetka radova, ako od strane grada Kaštela dobijemo dozvolu za izvođenje radova tijekom ovoga ljeta, je pred sezonu 2021. godine - istaknuo je ravnatelj Maroević.

Ronioci vrijedno rade kako bi učvrstili pomorsko dno buduće nove luke koja će, zasigurno, uz novu obalu, potpuno promijeniti izgled stare jezgre Kaštel Staroga.

Bez smetnji i zastoja

Vrijednost investicije je teška gotovo 50 milijuna kuna od čega je Županijska lučka uprava izdvojila oko 30 milijuna kuna, Grad Kaštela 14, a tu su financijskim sredstvima priskočili i Županija splitsko-dalmatinska te država, odnosno nadležno Ministarstvo prometa.

image
KAŠTEL STARI 3D VIZUALIZACIJA

- Ovo je uistinu najveća investicija od postojanja naše ustanove, a kao i u svim projektima koje radimo i realiziramo, tako i ovdje u Kaštelima želimo da stanovnici dobiju jedan moderan komunalni projekt koji će na prvom mjestu služiti njima - kazao je Maroević.

Radovi se, dodaje ravnatelj, izvode predviđenom dinamikom na što ukazuju i fotografije našeg fotoreportera Nikole Vilića.

Osim ravnatelja Maroevića, zadovoljstvo dinamikom izvođenja radova ne krije ni prvi čovjek grada podno Kozjaka - Denis Ivanović.

- Grad Kaštela iz svog proračuna sufinancira gradnju luke u Kaštel Starom i raduje nas što se svi radovi odvijaju bez ikakvih smetnji i zastoja. Uređenje ove komunalne luke jedan je od većih projekata u proteklom desetljeću na području Kaštela. Projekt se čekao mnogo godina i napokon je krenuo. Grad Kaštela će u projekt gradnje luke u Kaštel Starom uložiti 14 milijuna kuna. No to, dodaje poteštat, nije sve.

U pripremi Sućurac

- Već se radi na planiranju nastavka projekta. Vjerujem da bismo sljedeće godine u ovo vrijeme mogli započeti i s novim investicijama. Prema prvim procjenama projekt potpunog uređenja obale od Kaštel Starog pa sve do kule Ćipiko iznosit će oko 30 milijuna kuna, a Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture te Splitsko-dalmatinska županija spremni su pomoći u financiranju - kazao nam je gradonačelnik Ivanović.

Grad Kaštela, dodaje gradonačelnik, priprema i uređenje obale u Kaštel Sućurcu.

- U tijeku je izrada idejnog rješenja za područje od Gojače do Sokolane, koje bi trebalo biti prezentirano za nešto više od dva mjeseca, nakon čega će uslijediti izrada glavnog projekta, dobivanje suglasnosti i početak radova - najavljuje Ivanović.

Da su Kaštela gotovo tijekom cijele godine, građevinski najaktivnije područje, između ostalog, svjedoče i navedeni projekti, zahvaljujući kojima će, jedinstvena, gotovo 20 kilometara duga kaštelanska obala biti najljepša u ovom dijelu Dalmacije.

Izgradnjom luke otvorene za javni promet, gdje se, kao što smo kazali, predviđaju vezovi za prihvat nautičkih i komunalnih plovila te za prihvat plovila u tranzitu, priči o investiranju u obalu tu nije kraj.

Naime, najavljuju se nove investicije u cilju razvoja ugodnijeg življenja za oko 50 tisuća Kaštelana, ali i za njihove goste.

Nova vizura grada


U tijeku je izrada projektne dokumentacije za uređenje obale od Kaštel Starog do kule Ćipiko u Kaštel Novom za što je izdvojeno pola milijuna kuna, a početak radova planira se iduće godine na proljeće. Nova obala umanjit će utjecaj valova na kopneni dio obalnog pojasa zimi, a ljeti osigurati privezište za brodove.

Obala će se dijelom nasipavati kako bi se stvorilo 7 tisuća metara kvadratnih nove površine za dvosmjernu prometnicu, drvored, parking, šetnicu i prostor za ugostiteljske sadržaje.

Radovi se nastavljaju


Nakon uređenja dijela obale u Kaštel Kambelovcu u planu je izgradnja pet betonskih pera radi zaštite plaže od erozije mora što će regulirati i bujične ispuste.

Idejnim projektom predviđena je fazna izgradnja, a ove godine započinje izgradnja prve. Posebna pažnja bit će posvećena uređenju sućuračke rive. U planu je uređenje obalnog pojasa od Sokolane do Gojače, u svrhu zaštite od plavljenja, što obuhvaća površinu od preko 13.000 metara kvadratnih - najavljuje kaštelanski gradonačelnik Denis Ivanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. lipanj 2021 03:30