StoryEditor
Obalaremontna zona

Vlada dodijelila 30-godišnju koncesiju: vranjički škver ide Kriljanima, moraju uložiti 40 milijuna kuna

11. lipnja 2020. - 18:25
NIKOLA VILIĆ/HANZA MEDIA

Tvrtka "Yacht Club Vranjic", u suvlasništvu četvorice brodara iz Krila Jesenica i susjednih Bajnica, novi je koncesionar prostora nekadašnjega remontnog brodogradilišta u Vranjicu.

Prema Vladinoj odluci koja je potvrđena na jučerašnjoj sjednici, pravo upravljanja nad 24.260 četvornih metara kopnenog i morskog dijela prostora dodijeljeno je na 30 godina, a koncesionar je u tom razdoblju dužan uložiti u pomorsko dobro nešto više od 40 milijuna kuna, od čega 6,4 milijuna kuna u zaštitu okoliša.

Kako doznajemo, svoje ponude na nadmetanje koje je raspisalo Ministarstvo mora poslalo je pet tvrtki, ali bi ugovor s državom trebao potpisati "Yacht Club Vranjic" iza kojeg stoje Dražen Ercegović, Špiro i Jure Rakuljić, te Tihomir Zemunik.

Riječ je o epilogu drugoga lanjskog koncesijskog natječaja za prostor na kojem je godinama poslovala tvrtka "Solin brodogradnja", vlasnika Mirka Rapića iz Ljubitovice kod Trogira, široj javnosti poznatog po svojoj borbi protiv Porezne uprave i osporavanju statusa najvećeg dužnika u državi.

Nakon što je ponajprije zbog tih problema njegova tvrtka potonula u stečaj, država je krenula u traženje novog koncesionara zone na vranjičkoj obali Sjeverne luke, na prostoru gdje je nekada djelovao "Brodoremont", a kasnije i podružnica riječkog "Viktora Lenca".

- Visina ponuđenog iznosa stalnog dijela godišnje koncesijske naknade iznosi 30 kuna po kvadratu, odnosno 727.800 kuna, s tim da će se stalni dio povećavati svakih pet godina za 50 lipa po četvornom metru zauzetog pomorskog dobra, dok ponuđeni apsolutni iznos promjenjivog dijela naknade za cijelo vrijeme trajanja koncesije iznosi 62,45 milijuna kuna.

image
TOM DUBRAVEC/HANZA MEDIA

Ukupno ulaganje u pomorsko dobro tijekom trajanja ugovora o upravljanju iznosi 40,01 milijuna kuna, te se planira zaposliti 70 radnika.

Ovlaštenik koncesije dužan je prije sklapanja ugovora dostaviti ovjerene zadužnice na iznos od dvije godišnje (stalne) naknade, u ukupnom iznosu od 1,45 milijuna kuna kao instrumente osiguranja naplate, te za naknadu štete koja može nastati zbog neispunjenja obveza iz ugovora - navodi se u Vladinoj odluci o dodjeli prava upravljanja poljičkoj tvrtki.

Sve spomenuto trebalo bi biti ozbiljan signal za revitalizaciju vranjičkog škvera, jednog od rijetkih na širem splitskom području koji bi se mogao specijalizirati za izgradnju brodova za kružna putovanja, a posebice za njihov remont, što na prvi pogled jamče i suvlasnici budućeg koncesionara koji redom dolaze iz obitelji čijih je po nekoliko generacija "tuklo" more, najprije u sektoru prijevoza raznih vrsta tereta, a posljednjih desetljeća u - turizmu.

Tko je nezadovoljan, neka digne tužbu


Žalba protiv Vladine nije dopuštena, ali eventualno nezadovoljne stranke mogu pokrenuti spor podnošenjem tužbe Upravnom sudu u Splitu, i to u roku od 30 dana od dana objave odluke o dodjeli koncesije u Narodnim novinama.

Izdvojeno

14. kolovoz 2020 03:31