StoryEditor
Obalatuguju mnogi

U 81. godini preminuo omiljeni kaštelanski župnik don Luka Vuco: bio je veliki humanitarac, zalagao se za moral i demokratske vrijednosti

2. srpnja 2020. - 13:52
Paun Paunović/HANZA MEDIA

U 81. godini preminuo je mr. don Luka Vuco, svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije, koji je punih 37 godina bio župnik u Kaštel Novom - župi Sv. Andrije Apostola, a služio je i u župama Bisko i Kotlenice te kao nastavnik u Splitu i dušobrižnik hrvatskih vjernika u Dortmundu.

Don Luka, svećenik jakog osjećaja za socijalnu pravdu, bio je zapažen i kao britki komentator i kolumnist u našoj "Slobodnoj Dalmaciji", "Jutarnjem listu", “Republici”, “Novom listu” i “Vjesniku”, a objavio je nekoliko knjiga knjiga svojih zapažanja: “Riječ za demokratsku Hrvatsku”, "Bilješke s hrvatske nizbrdice", „Ima li nade“ i vjeronaučni priručnik „Put radosti“.

U svojim je tekstovima don Luka otvoreno kritizirao sve političke opcije u hrvatskoj politici, zalagao se za moral i demokratske vrijednosti u društvu, kao i parlamentarizam a protiv autokracije.

Bio je ustrajni zagovornik gradnje autoceste Split-Zagreb, čak je i sredstva od prodaje svoje knjige namijenio za tu shvrhu, a poznat je i po zaključku: “Prezir prema Dalmaciji donosi prokletstvo za cijelu Hrvatsku”.

Počasni je građanin Grada Kaštela i dobitnik nagrade za životno djelo Grada Kaštela. U Domovinskom ratu se iskazao kao veliki je humanitarac kad je putem Caritasa pomogao mnogim obiteljima i to činio do kraja života.

Posljednji ispraćaj don Luke bit će u petak 3. srpnja u rodnom Vojniću u 17 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. lipanj 2021 00:56