StoryEditor
ObalaODNEKUD POZNATO?

Talijanski odašiljači neuništivi: i ovog nam ljeta ometaju TV signale i nikom ništa! HAKOM: Prema našim informacijama, smetnje su znatno smanjene

Piše Gabrijela Bijelić
30. lipnja 2020. - 08:55
Duje Klarić/Ilustracija/HANZA MEDIA

Novo ljeto, stari problemi s prijemom signala radijskih i TV postaja od Pelješca do Prevlake. Gledatelji dojavljuju da se svako malo miješaju programi radiopostaja koje ili 'umuknu' ili odjednom 'progovore' talijanski, a slika na televizijskom ekranu ledi i raspada u kvadratiće.

A još prije dvije godine obećali su nam da će se smetnje s prejakim odašiljačima iz Italije najvećim dijelom riješiti. No čini se da su uzaludna bila dosadašnja upozorenja i prijetnje 'ometačima' s najviših adresa Europske unije.

Kako to da nam s Apenina još jednu sezonu kvare program, nadasve lokalnih TV postaja, raspitali smo se u Odašiljačima i vezama, gdje su nam objasnili da o toj problematici brine Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM):

– OIV je mrežni operator koji odašilje radijske i televizijske programe u skladu s dozvolama HAKOM-a kao nadležnog regulatornog tijela. Odašiljači koji pokrivaju dubrovačko područje rade ispravno, u njihovu radu nije bilo prekida ili promjena, a oprema je pod svakodnevnim nadzorom. Za međunarodno usklađivanje frekvencija i smetnje iz susjednih država nadležan je HAKOM.

Prema njihovim informacijama, smetnje iz Italije su tijekom 2017. godine i 2018. godine u televizijskim mrežama na hrvatskoj obali značajno smanjene – ističu iz Odašiljača i veza, no ipak priznaju kako su smetnje koje uzrokuju talijanski odašiljači moguće:

– Postoji mogućnost pojave smetnji od Italije u prijemu TV i radioprograma, čiji intenzitet je jako ovisan o meteorološkim uvjetima, odnosno smetnje su posebno izražene u ljetnim mjesecima kada su povoljniji uvjeti rasprostiranja elektromagnetskih valova.

Naime, zbog promjena meteouvjeta može doći do velikog utjecaja troposferske propagacije, tj. promjene i varijacije u rasprostiranju elektromagnetskih valova pa na kanalima naših digitalnih mreža kao i na frekvencijama hrvatskih radijskih postaja može doći do izražaja već spomenuti utjecaj istokanalnih odašiljača iz Italije – objasnili su iz OiV.

I dodali kako su unatoč djelomičnom gašenju TV odašiljača u Italiji smetnje, iako puno manjeg intenziteta, prisutne na nekim dijelovima hrvatskog priobalja, pa tako i na širem dubrovačkom području.

– Uzrok poteškoća može biti loše postavljena ili krivo usmjerena vanjska antena ili upotreba neodgovarajuće antene – poruka je Odašiljača i veza, uz napomenu kako se više informacija o prijemu radijskih i televizijskih signala može naći na njihovim stranicama, zajedno s besplatnim brojem telefona te adresom elektroničke pošte na koje građani mogu prijavljivati konkretne probleme u prijamu RTV signala.

Broj gratis telefona za sve nezadovoljne kvalitetom prijemu je 08000897, dok je e-mail za pritužbe gledatelja i slušatelja problemi_prijam@oiv.hr.

Samo lani 571 prijava


Tijekom 2019. godine iz HAKOM-a su proveli opsežna mjerenja smetnji iz Italije koje uzrokuju poteškoće s prijamom radijskih i televizijskih programa kod nas. Slijedom toga upućeno je čak 571 prijava za hrvatske radijske kanale. U proteklih 10 godina broj prijava proslijeđenih talijanskim vlastima sa zahtjevom na uklanjanje smetnji dosegnuo je 6 tisuća. O svemu je obaviještena i Međunarodna telekomunikacijska zajednica (ITU). Ometanje frekvencija nije stalo ni tada, ni nakon apela bivše europarlamentarke Dubravke Šuice, današnje potpredsjednice Europske komisije koja je od 2013. tražila gašenje ometajućih odašiljača iz susjedstva.

Izdvojeno

04. kolovoz 2020 19:06