StoryEditor
ObalaLJEPOTA KOJA KOPNI

Nugal je dugo godina bila oaza mira, a sada je ‘plažni kolodovor‘. Hloverka Novak-Srzić: Očito se stvorio suživot između ‘golaća‘ i ‘tekstilaca‘...

14. kolovoza 2020. - 09:40
Obavijest na ulazu na plažu NugalIvo Ravlić/HANZA NMEDIA

Internet i društvene mreže unijeli su jednu novu dimenziju u suvremeni turizam. Nekoć su postojala skrivena mjesta koja bi se, unatoč masovnom turizmu, sačuvala od komercijalizacije. U tome i jest bila njihova draž.

Jedno od takvih mjesta na Makarskoj rivijeri, a ako je suditi po priznanjima, i u europskim razmjerima, jest plaža Nugal, koju je nedavno prestižni američki magazin Conde Nast Traveler uvrstio među 25 najljepših plaža u Europi.

Lani je, pak, po izboru čitatelja portala European Best Destinations, proglašena trećom najljepšom europskom plažom, što je populariziralo ovu bajkovitu plažu okruženu liticama i šumom, te dostupnu jedino polusatnom šetnjom kroz park-šumu Osejavu.

Plaža od samih početaka masovnog turizma poznata kao nudistička plaža, prije dvije godine je dobila i službenu oznaku takve plaže, no od nudizma u ovoj magičnoj, ljeti međutim bučnoj, frekventnoj i vrlo fotografiranoj uvali, nema gotovo ništa.

Ispada paradoksalno, ali dok Nugal nije službeno bio nudistička plaža, nego se takvim držao samo po predaji, posjetitelji su se prema ovom biseru Jadrana tako i ponašali.

Nudisti - manjina

Međutim, kada je Nugal dobio "etiketu" FKK, s čime je prije dvije godine Hloverka Novak-Srzić, direktorica makarskog TZ-a, ponosno izišla u javnost, priča se drastično mijenja.

Dolazi sve veći broj ljudi koji nisu nudisti, a ove su godine potrgane zastavice, dok ploča s oznakom plaže FKK (Frei Körper Kultur) više nema. Ukratko, plaža na kojoj ne tako davno, prije možda tri ili četiri godine, nije bilo prevelike gužve, sada je postala kao kolodvor, a u kolodvor se pretvorila i šuma Osejava.

Da priča bude još gora, turisti koji "hodočaste" u ovu uvalu nerijetko dolaze automobilima, koji se nepropisno parkiraju na Voliciji, duž Magistrale, ugrožavajući time promet.

Što se čini kako bi se Nugal zaštitio? Čini se – baš ništa. Hloverka Novak-Srzić ležerno će kako se na toj plaži očito stvorio suživot između "golaća" i "tekstilaca".

– U ljepoti plaže mogu uživati i odjeveni i oni koji nisu odjeveni, jer ona je dovoljno velika za sve – rekla je Novak-Srzić, koja drži da dijeljenje prirodnih resursa ne bi trebao biti problem.

Nudisti tako, međutim, ne misle. Kako doznajemo od makarskog naturista koji se tu kupa već dugi niz godina, nudisti su postali manjina na plaži koja je proglašena takvom baš kako bi se zaveo red.

– U stvarnosti se događa da baš "tekstilci" zavode red, trgaju zastavice i ponašaju se tako da nudisti imaju potrebu maknuti se – kaže on, dodajući kako je najveća odgovornost same Turističke zajednice, koja se rado diči priznanjima i fotografijama, no kad treba biti praktičan i djelovati, onda ih nema nigdje.

Tako je, veli on, i s održavanjem higijene na plaži, s koje se, istina, brodicama odvozi smeće, no čišćenje i pranje je puno veći problem.

Što se tiče samog parkiranja na Voliciji, Novak-Srzić kaže kako su upoznati s tim novim nazovitrendom.

– Alarmirali smo nadležne i apelirali da ispisuju kazne i uklone vozila ako treba – kazat će direktorica TZ-a, koju smo podsjetili da Makarska zapravo nema pauk-službu.

– Da, znam da postoji s tim problem. Možda je ova godina takva da uistinu nismo očekivali da će biti išta, i sad smo sretni s time da, evo, na današnji dan Makarska bilježi 65 posto lani ostvarenih noćenja, pa su svi malo tolerantniji i progledavaju kroz prste, no slažem se da oko nekih stvari treba biti stroži – veli Novak Srzić.

Uglavnom, kada se sve zbroji i oduzme, ljubitelju prirode i kulture, a ne samo kulture slobodnog tijela, kako se nazivaju nudisti, gotovo pa dođe žao što su svi ti pusti magazini stavili Nugal na pijedestal ljepote.

Izdvojeno

14. kolovoz 2020 09:41