StoryEditor
Obalastalno upozoravali

(Ne)poštena trgovačka praksa koja već godinama brine neretvanske uzgajivače mandarina došla i do ministrice poljoprivrede, neslužbeno doznajemo što će se poduzeti

Piše Stanislav Soldo
21. rujna 2021. - 21:01

Pred početak berbe proizvođači mandarina zatražili su nadzor nad radom nekih otkupljivačkih poduzeća, kako bi se utvrdilo izdaju li otkupne blokove za preuzete mandarine, odnosno poštuju li Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi. Upravo je to bila jedna od glavnih tema na sastanku ministrice poljoprivrede Marije Vučković sa predstavnicima proizvođača i otkupljivača mandarina iz doline Neretve. Sastanku su nazočili i predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu Marijana Petir i glavni državni inspektor Andrija Mikulić sa suradnicima.

image
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković
Nera Šimić/Cropix

- Manipulacije koje se događaju prilikom otkupa mandarina i drugog voća i povrća u dolini Neretve, dovode do omalovažavanja proizvođača i njegovoga truda, osjećaja bezvrijednosti i krađe od strane otkupljivača, upozorili su neretvanski poljoprivredici stručne službe resornog ministarstva.

image
Denis Jerković/Cropix

Podsjetimo, proizvođači mandarina prigovarali su na nepravilnosti u otkupljivačkim poduzećima koja ne poštuju Zakon o suzbijanju nepoštenih trgovačkih praksi dok su pak otkupljivači naglašavali da su odredbe toliko komplicirane da ih jednostavno ne mogu ispoštovati. Naime, svi otkupljivači koji imaju promet veći od 15 milijuna kuna moraju poštovati Zakon o nepoštenim trgovačkim praksama i kao takvi su podložni inspekcijskim kontrolama. Tako inspektori u svako doba mogu „upasti“ otkupljivaču, zapečatiti mu otkup na petnaest dana i novčano ga kazniti.

Mogu odustati od otkupa

Međutim, otkupljivači su više puta upozoravali da ukoliko se nastavi primjena Zakon o nepoštenim trgovačkim praksama na ovakav način otkupljivačka poduzeća u dolini Neretve neće moći otkupljivati mandarine. Jednostavnije će biti zatvoriti otkupe negoli čekati inspekcije i plaćati enormno visoke novčane kazne.

Podsjetimo, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) je zbog teške povrede Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi (ZNTP) u lancu opskrbe hranom, kaznila sa 350.000,00 kuna, jedno otkupljivačko poduzeće iz doline Neretve. Kao najveći prekršaji iz Zakona, istaknuto je neugovaranje otkupne cijene mandarina te neutvrđivanja uvjeta i rokove plaćanja kao i mjesta isporuke mandarina. Kažnjenoj firmi se također stavilo na teret i takozvano čuvanje mandarina u skladištima čime je „rizike poslovanja prebacila na poljoprivrednike“.

image
Denis Jerković/Cropix

Otkupljivači pojašnjavaju da oni formiraju otkupne cijene po kalibrima (veličinama) mandarina koje su javno objavljene na otkupnom mjestu, te je nemoguće odrediti količine po pojedinim kalibrima dok se ne obavi proces odzelenjavanja i kalibriranja mandarine.

Slijedom toga otkupni blok sa točnim količinama po kalibrima i cijenama nije moguće izdati sve dok se ne završi proces kalibriranja mandarine, što je sa stajališta AZTN-a nepoštena trgovačka praksa, koja se kažnjava sa stotinama tisuća kuna. Upravo su o ovome raspravljali otkupljivači i stručne službe resornog ministarstva i Državni inspektorat te je neslužbeno doznajemo, dogovoreno da će se tolerirati izdavanje otkupnih blokova nakon sortiranja i kalibriranja mandarina. Drugim riječima, to više neće biti prekršaj iz Zakona o suzbijanju nepoštenih trgovačkih praksi za što su otkupljivači do sada bili kažnjavani.

item - id = 1129062
related id = 0 -> 1136428
related id = 1 -> 1134341
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2021 01:10