StoryEditor
Obalatuga u nasadima

Masline su slabo rodile, a i ono malo je otukla krupa: poljoprivrednici s makarskog područja samo zbrajaju štete u godini koja je donijela nevolje

12. rujna 2020. - 08:53

- U svakom pogledu će nam biti jadna godina. Masline su slabo rodile, a i ono malo je otukla krupa prošlog tjedna. Još je rano govoriti u brojkama o ovogodišnjem urodu, ali lani smo obradili oko 600 tona maslina s područja cijele Makarske rivijere i Omiša, dok je maslinovo ulje bilo jako kvalitetno. Kakvo će biti ove godine, Bog zna jer je masline napali i moljac, i mušica, i suša, i krupa - kazuje nam Danijel Mihaljević, upravitelj Uljarske zadruge Igrane, koja će unatoč slabijem ovogodišnjem urodu ipak otvoriti vrata za maslinare.

Prerada maslina će se, kao i svake godine, organizirati i u Uljari Podgora, i to već 4. listopada, a kako nam je kazao vlasnik Darko Acinger, urod će itekako biti smanjen.

- Mi ćemo svakako otvoriti uljaru, i to 4. listopada, kada počinjemo raditi 24 sata u tri smjene. Prema mojim prognozama, ove godine će se ''turnjati'' bar 40 posto od lanjskog uroda, a lani smo preradili oko 700 tona maslina, što znači da bismo ove godine mogli obraditi oko 200 do 300 tona - govori nam Acinger, dodavši da bi sada bilo idealno kada bi pala jača kiša kako bi se masline oporavile.

Prošla savršena

- Postalo je nekako standardno da je svako druga godina dobra po urodu, pa je tako prošla bila savršena, a ova će po svoj prilici biti dosta lošija. Cijena litre ulja će se kretati od 70 do 100 kuna - dodaje Acinger.

Što se to dogodilo s urodom maslina ove godine, upitali smo Bernarda Bokšića, savjetnika za hortikulturu, koji kazuje da je prošla godina po urodu zbilja bila dobra, međutim, ove godine je slabija zbog više faktora. Kako ističe, tijekom svibnja za vrijeme oplodnje maslina dok su cvjetale, imali smo dva puta prodor hladnoće s kišom, nakon čega se zbio prvi napad maslinove mušice. Potom je u srpnju u tri navrata palo po par litara kiše pa se razvila prva generacija maslinova moljca.

- To što sada masline opadaju sa stabala rezultat je napada prve generacije maslinova moljca. Sada se razvija druga generacija moljca čija ženka dnevno snese oko 50 jaja, dakle, obiđe 50 maslina i jedna ženka moljca može napraviti štetu na 20 stabala maslina - govori nam Bokšić.

Zbrajali se euri

Ako se, kako navodi Bokšić, ova druga generacija maslinova moljca razvije, od 10. do 15. listopada postoji mogućnost opadanja svih maslina, odnosno postoje dvije solucije - ili napraviti zaštitu ili ranije brati plodove.

- Plodovi su mali jer je cijelo vrijeme bila suša i nije palo ni polovicu kiše koliko je trebalo do sada. Uz to, ljeto je bilo doba kada se radilo s gostima i kada su se zbrajali euri, a masline su se malo zapostavile - govori nam Bokšić, dodavši da će situacija s maslinama biti šarena pa je tako, primjerice, u Drveniku kod jednog maslinara rodilo savršeno, dok je kod drugog maslina jako loše rodila.

- Sada je pitanje hoće li poskupjeti i maslinovo ulje jer su to zakoni tržišta. Ako su uljare spremne, berba bi mogla započeti prije 10. listopada, a neki maslinari će brati 1. listopada. Uglavnom će se ova godina pamtiti po koroni i slabom urodu maslina, međutim, tko se više potrudio i maslinama osigurao više vode, dobit će više ploda, a tko se samo prepustio po onoj ''što Bog da'', imat će manji urod - govori nam Bokšić.

Ove godine tona maslina u ekomasliniku


Breljanski maslinar Jadran Bekavac koji na predjelu Banje ima ekomaslinik i koji je lani obrao 2,5 tone maslina sa 110 stabala sorte oblica, od kojih je čak 12 starijih više od 250 godina, kazao nam je da će mu urod ove godine bili polovičan.

- Mislim da ću uspjeti obrati oko jednu tonu maslina jer su za vrijeme oplodnje bile učestale kiše. Više plodova ima na stablima starijim od 250 godina, i to na onom stablu na kojem sam prije pet godina ubrao 200 kilograma maslina. Berbu ću započeti oko 1. studenoga ili 15 dana prije i što je, tu je - kazao je Bekavac.

image
Jadran Bekavac
Matko Begović/Makarska kronika
item - id = 1043930
related id = 0 -> 1129137
related id = 1 -> 1125167
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2021 09:42