StoryEditor
Obalasve po starom

Makarski HGSS spašavao turiste iznad Gradaca: Čehinja izgubila orijentaciju i izgubila se, spasioci je pronašli helikopterom

2. srpnja 2020. - 19:06
Arhiva/HGSS Makarska

Danas u 11:10 sati, preko Centra 112, a na dežurni broj HGSS stanice Makarska stigla je dojava zabrinutog supruga češke državljanke. Naime, supruga i on su planinarili na vrh Sv. Paškal iznad Općine Gradac, međutim, zbog bolova u koljenu, on nije mogao nastaviti dalje pa je supruga odlučila krenuti sama.

Prilikom povratka s vrha, Češka državljanka izgubila je orijentaciju te više nije mogla pronaći markaciju na putu do mjesta Gradac. Da nesreća bude veća, izgubila je i signal na mobilnom uređaju, te je muž, nakon nekoliko neuspješnih poziva, odlučio pozvati HGSS.

Odmah po dojavi pokrenuta je  potražna akcija te sve opcije lociranja mobilnog signala unesrećene osobe. Istovremeno je odlučeno da se dvije zemaljske ekipe upute iz dva smjera prema vrhu Sv. Paškal te da se podigne helikopter HRZ-a s dežurnim letačima spašavateljima iz Splita.

U 13.30 sati helikopter HRZ-a s posadom, letači spašavatelji te troje makarskih spašavatelja otišli su u potragu iznad mjesta Gradac.

U isto vrijeme, zajedno sa  pripadnicima MUP-a tj. PP Makarska i operatera Centra 112 pokušavalo se dobiti lokaciju mobilnog uređaja, no to nije urodilo plodom jer je mobilni uređaj unesrećene osobe bio spojen na bosansko hrcegovačku mobilnu mrežu.

U međuvremenu, unesrećena se javila mužu te se uspjelo stupiti s njom u kontakt, pobliže odredili lokaciju te uputili helikopter zajedno s posadom i pripadnicima HGSS-a koji su je u 14:58 sati locirali iz zraka. Helikoper je spušten u blizini unesrećene osobe te je u pratnji spašavatelja ukrcana i dovedena do priručnog heliodroma Osejava u Makarskoj.

U akciji je sudjelovalo 12 pripadnika stanice Makarska, dvoje pripadnika HGSS stanice Dubrovnik, te po jedan pripadnih HGSS stanice Novska, Split, Delnice i Koprivnica.

Izdvojeno

05. kolovoz 2020 06:50