StoryEditor
ObalaPOSAO OD 12 MILIJUNA

Kaštelani bi do kraja 2020. trebali sigurnije hodati preko Magistrale

5. srpnja 2020. - 19:03
Vozači, oprez, kroz Gomilicu su zatvoreni pretjecajni trakovi na oba kolnika!Jakov Žarko

Kaštelani su godinama čekali dovršetak dogradnje i rekonstrukcije Jadranske magistrale, koja se s prekidima odvijala punih 10 godina.

Sada čekaju ostvarenje najava nadležnih iz "Hrvatskih cesta" o izgradnji dodatnih pješačkih nathodnika preko četverotračne ceste kojima bi stanovnici iz dijelova grada iznad Magistrale mogli sigurnije odlaziti u južnije dijelove naselja gdje se nalazi većina javnih službi, sve škole, prodavaonice i slični sadržaji. Prije nekoliko dana u Gomilici su započeli radovi na izgradnji prvog od triju planiranih pješačkih objekata, ukupne vrijednosti 12,4 milijuna kuna.

Izgradnju dodatnih nathodnika potaknula je bivša gradska vlast, pa je tada započela komunikacija s nadležnima u spomenutoj državnoj tvrtki, kako bi se projekt i realizirao. Natječaj za izbor izvođača radova bio je raspisan još prošle jeseni, ali je postao tek u svibnju ove godine službeno dodijeljen splitskom "Lavčeviću" i s njim povezanoj tvrtki "Lavčević-inženjering", čija je zajednička ponuda bila jedina na nadmetanju.

Budući da se sve odužilo, građani s nestrpljenjem iščekuju kada će sve biti završeno kako bi sigurno mogli prelaziti izuzetno frekventnu državnu cestu. Prema natječajnim odredbama, radovi bi trebali biti završeni do kraja godine, a riječ je o svojevrsnom "dugu" državne tvrtke prema Kaštelanima, jer su nathodnici trebali biti izgrađeni još tijekom rekonstrukcije Magistrale.

Podsjetimo, prema planovima, pješački objekti trebali bi biti izgrađeni u Kaštel Gomilici, između glavnog raskrižja za ulazak u to mjesto i izlaza za Kambelovac, u Lukšiću pokraj benzinskih crpki, te najzapadniji na granici Kaštel Starog i Novog. Radovi su prema najavama trebali početi još u ožujku, no sve skupa je i "papirnato" prolongirano zbog epidemije koronavirusa, jer se, kako je službeno obrazloženo, nije moglo nabavljati materijal za početak izgradnje.

Stoga su građani s razlogom nestrpljivo čekali izgradnju pješačkih mostova koja će, kako nam je potvrdila Tamara Pajić, glasnogovornica "Hrvatskih cesta", biti završena do kraja ove godine. Kako doznajemo, tijekom prve faze radova se grade piloti i središnji stupovi u razdjelnom pojasu dvaju kolnika Magistrale, pa su na tom dijelu ceste kroz Gomilicu za sav promet zatvoreni pretjecajni trakovi i na južnom kolniku (smjer prema Splitu) i na sjevernom, onom prema Trogiru.

- U drugoj fazi gradit će se upornjaci uz sjeverni i južni rub kolnika državne ceste, kada će u zoni radova biti zatvoren vozni trak, a promet će se odvijati pretjecajnim trakom. Apeliramo na vozače da budu pojačano oprezni i prate privremenu svjetlosnu i drugu signalizacije, posebno u večernjim satima, kada je promet znatno smanjen pa se vozi većim brzinama - upozoravaju iz "Hrvatskih cesta".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. lipanj 2021 06:16