StoryEditor
ObalaTEŠKI PREGOVORI

Kako se lomi(la) većina: Škorini vijećnici u Županiji splitsko-dalmatinskoj ipak će u klupe s trgovcem Kerumom i HDZ-ovcima, ali tek iz trećeg puta

15. srpnja 2021. - 09:46
Premda je novi pokušaj konstituiranja Skupštine zakazan za petak 16. srpnja, realnije je očekivati da će ovaj DP-ov trojac dignuti svoje ruke za većinu tek na trećoj sjedniciBozidar Vukičević/Cropix

Igrokaz se nastavlja, jer iako je sve dogovoreno oko slaganja vladajuće većine, kako neslužbeno doznajemo, ni u petak, 16 srpnja, neće biti konstituirana Županijska skupština splitsko-dalmatinska.

Čekat će se kraj kolovoza, treći i ujedno zadnji rok za utemeljenje regionalnog parlamenta, te će se, kako doznajemo, tek tada obznaniti da će Domovinski pokret (DP) sa svoja tri vijećnika, premda je u kampanji najavljivao i oštro zazivao promjene, sada stati uz bok vladajućima. I time HDZ-u i njihovu koalicijskom partneru HGS-u Željka Keruma ponovno osigurati premoć u Skupštini.

Tako glasi novi scenarij najavljenog drugog pokušaja okupljanja većine u županiji koja je do sada bila HDZ-ova utvrda, no iako i sada najjača parlamentarna stranka ima najviše vijećnika, njih 18 od ukupno 47, sami nemaju dovoljno ruku kako bi i učvrstili vlast.

Epilog toga trebao bi biti i izbor predsjednika Skupštine iz redova spomenutih stranaka koji bi bio podrška županu Blaženku Bobanu (HDZ).

Matematika kaže da su za većinu minimalno potrebne 24 ruke u zraku. No, postizborne brojke baš i nisu naklonjene staroj opciji, jer lista HDZ-HSP ima 18 vijećnika, zatim je tu Most sa svojih sedam predstavnika, pa šest SDP-ovaca, te pet s liste koalicije Nezavisne lista mladih, Pametnog za Split i Dalmaciju, te HSLS-a, pa po četiri vijećnika Centra i HGS-a, a na kraju tri DP-ova zastupnika.

I vladajućima i oporbi su neophodna tri glasa "domovinaca", čiji je predsjednik stranke Miroslav Škoro, kao bivši član HDZ-a, napravio političku karijeru upravo na kritiziranju HDZ-a.

Oporba je, temeljeći sve na Škorinim izjavama o promjenama, na kampanji koju je vodio Mate Šimundić, DP-ov kandidat za župana koji je također zazivao promjene, za predsjednika Skupštine predložila Ivicu Kukavicu (Most), Imoćanina, umirovljenog branitelja, dovoljno "desnog" za "domovince", no njima to nije bilo po volji, šokirajući političku javnost onim do sada neviđenim.

Pozvali su mostovce da s njima, ali i HDZ-om, stvore većinu, na što im je "gromovnik" Miro Bulj tek kazao kako HDZ-u i Mostu ne treba nitko da slože većinu, jer da je Most želio vladati sa HDZ-om mogao je to napraviti i u mandatima prije negoli je DP i postojao.

Ali sada DP-ovci imaju dovoljno vijećnika da postanu važni, da ponavljaju kako ne žele podržati one koji surađuju s "crvenim" Rankom Ostojićem, ali ni one koji su (trgovački) dio koalicije, aludirajući na Kerumov HGS. No, i dalje tvrde kako žele promjene, "za našu dicu", kako su isticali u kampanji, ali upitno je koliko sve skupa žele pomaknuti.

Kada bi se što prije konstituirala Skupština, mogle bi se napokon finiširati izmjene Prostornog plana županije koje su poodavno izrađene, ali i desetljećima očekivani projekt izgradnje Centra za gospodarenje otpadom kod Lećevice.

Što tek reći o poboljšanju zdravstvenih usluga u županijskom Domu zdravlja, jer "domovincima" netko treba pojasniti kako je (i) u njihovim rukama "moć" raspisivanja većeg broja liječničkih specijalizacija, osiguranje ginekologa za sve žene u srednjoj Dalmaciji, pedijatara djeci, sada već i doktora opće medicine kojih nedostaje po otocima, a ne govoriti o svjetonazorima...

Hoće li pobačaj biti dopušten ili ne, to je odluka Sabora, a Županijska skupština odlučuje o tome hoćemo li sutra biti zatrpani smećem, hoćemo li na Hvaru imati gdje izvaditi krv i popraviti zub, hoće li djeca na Braču imati pedijatra, djedovi i bake u Zagori zubara....

image
Ante Sanader
Damjan Tadić/Cropix

Iako to nitko ne želi priznati, jer su svi oni ipak vojnici svoje partije, doznajemo da je dogovor pao – HDZ-HSP, te Kerumovi vijećnici uskoro će s DP-om činiti vlast. No, to neće potvrditi ni na drugoj konstituirajućoj sjednici, jer očito im treba još vremena da birači zaborave ono sve što su im obećavali u kampanji.

A kako bi igrokaz bio potpun, sada koaliciji HDZ-HSP, te HGS-u i DP-u treba i prijedlog za predsjednika Skupštine. Oporba je svoj iznijela, nije dobila većinu za potvrdu imenovanja Kukavice, dok vladajući nisu nikoga ni predložili.

Premda se već tada, prije mjesec dana, kalkuliralo s imenom dr. Luke Roguljića (HSP), o čemu smo pisali. On bi zadovoljio sve apetite – dovoljno je desno za "domovince", HDZ-ovci misle da će s njim imati laku suradnju oko dnevnog reda i odluka na Skupštini, HGS-u sve odgovara da ne dođe do novih izbora...

A i HSP-u, stranci koja teško prolazi izborni prag, ovo bi bio novi uzlet na političkom nebu. Svi zadovoljni.

– Uskoro će se vidjeti što je DP-u ponuđeno za protuuslugu. Ne zaboravite, njihov vijećnik Marko Žaja je također dojučerašnji član HDZ-a, bio je predsjednik Upravnog vijeća splitske ustanove "Športski objekti" i blizak je "kerumovcima", iz čijih redova dolazi i aktualni čelnik te institucije.

Šef županijskog DP-a Nikola Grabovac ima puno rođaka u Županiji, pa se tijekom ovih pregovora najviše "lomilo" Šimundića, on im je bio najtvrđi orah, pa sutra možemo imati i scenarij da on bude nezavisni vijećnik. Puno je tu uloga, a nije lako ni Anti Sanaderu, predsjedniku županijskog HDZ-a, koji je gubitak Splita šefu stranke Andreju Plenkoviću pojašnjavao da je on zadužen za županijsku organizaciju, a sada ne može u HDZ-ovoj utvrdi složiti većinu, iako je Boban pobijedio kao župan. HDZ-ovce čekaju unutarstranački izbori u listopadu, do tada treba "ulickati" stanje koliko se ono da uljepšati – doznajemo iz pouzdanih izvora.

Očito će vruće ljeto proći bez previše promjena, pa nas sve čeka (pre)topla jesen, kada će se stvari morati istjerati načistac. I početi raditi u Skupštini, za što su građani i dali povjerenje vijećnicima. Samo ako do petka, do 14 sati kada je zakazana druga konstituirajuća sjednica, netko iz vrhova stranaka ne nazove i ne naredi "bazi" što trebaju učiniti i za koga dignuti ruku.

Mladi kadrovi žele pročelnička mjesta u Županiji


Već se po hodnicima regionalne uprave čuje da i sami zaposlenici isto žele promjenu i – provjetravanje. I onima, koji su nažalost u manjini, dosadilo je da ih nazivaju uhljebima budući da obavljaju svoj posao. Cijeli dojam kvare im oni koji i dalje dolaze na posao po sistemu - vrag odnija prišu, plaća sigurno stiže!

No, kako to već biva, sustignut će ih njihova karma. I oni, kada su bili mlađi, željeli su napredovati pa su "izgurali" one starije, "naslijeđene" u službama iz starog sistema. Sada i u županijskim kancelarijama dolazi do smjene generacija. Doveli su svoju djecu, sinove i kćeri, ali i zetove, kumove...

Među tom gomilom mlađih, srećom, ima i ambicioznih. Tim podobnim se po stranačkoj liniji i iskaznici pružila šansa za posao bez natječaja ili barem fiktivnog – znate onu, ne briljira na pismenom dijelu natječaja, ali na usmenom rastura i dobije od komisije najveći broj bodova.

Dovoljno je da ih je dvoje u nekom od upravnih odjela ambiciozno, bez obzira na radnu sposobnost, eto i juriša na gornje katove. Na zadnji, peti, županov kat. Puno njih želi pročelnička, moćna mjesta, pa tako i ti uhljebljeni sami pridonose promjenama i zamjenama "vječnih" likova iz kancelarija, odjela, kabineta, ureda,...

Novi izbori odgovarali bi (samo) HDZ-u


Ako dođe do novih izbora za Skupštinu, to bi najviše odgovaralo HDZ-u. Sada su imali 18 vijećnika, njihova vojska glasača je najdiscipliniranija i uvijek po stranačkom pozivu izlaze na izbore, no brojke kažu da bi HDZ dobio više glasova nego u svibnju, ali ne i dovoljno.

Kalkulacija je da bi se s 18 vijećnika popelo na maksimalnih 21-22, ali opet bi im dvije ruke nedostajale. Sada ne bi mogli računati na "kerumovce", budući da bez stranačke alfe i omege oni nestaju sa scene. Slična sudbina bila bi namijenjena i Domovinskom pokretu, čiji su glasači u pravilu nezadovoljnici s HDZ-ovih lista.

A budući da građani ne vide promjene koje su im obećavane, ne vide više ni razloga da bi izišli na izbore i zaokružili one koji to na kraju izigraju.

item - id = 1112847
related id = 0 -> 1127836
related id = 1 -> 1126725
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2021 19:50