StoryEditor
Obalauručeni ključevi

Gasitelji od Okruga do Sućurja podižu razinu zaštite od požara: stiglo sedam specijalnih vozila, uskoro ih dolazi još devet

Piše Tihana Marović
2. srpnja 2020. - 16:21
Za 15-ak dana dolazi nova 'pošiljka' od devet specijalnih kamionaVladimir Dugandžić/HANZA MEDIA

Župan Blaženko Boban i Dražen Glavina, županijski vatrogasni zapovjednik, u četvrtak su u prostorijama regionalne Vatrogasne zajednice uručili ključeve sedam specijalnih vatrogasnih vozila za Hvar, Kaštela, Komižu, Makarsku, Trogir, Okrug i Sućuraj.

Uručivanju su nazočili Rikardo Novak, Tonka Ivčević, Jure Brkan i Ante Bilić, gradonačelnici Hvara, Komiže, Makarske i Trogira, Grgica Benutić, kaštelanski dogradonačelnik, te Ivica Radić i Ivan Slavić, načelnici Okruga i Sućurja.

Primopredaji su prisustvovali i Ante Sanader, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice, te Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik.

Istaknuto je kako će nova vozila značajno unaprijediti sigurnost građana i njihove imovine, kao i podignuti razinu zaštite od požara. Sukladno zapovijedi glavnoga vatrogasnog zapovjednika, vozila će po potrebi biti angažirana na cijelom teritoriju Lijepe naše.

– Danas smo dodijelili sedam vozila, odnosno realizirali prvi dio programa koji smo pokrenuli prošle godine u suradnji s lokalnim zajednicama i DVD-ovima s područja naše županije. U tom programu bilo je zainteresirano 16 lokalnih zajednica, gdje je Županija sudjelovala s 20 posto novca za nabave vatrogasnih kamiona. Za petnaestak dana dolazi i novi kontingent od devet vozila, čime će biti zaokružen cijeli jedinstveni projekt na području naše županije, te će naši vatrogasci biti opremljeniji s ukupno 16 novih vatrogasnih vozila – istaknuo je župan.

– Nakon gotovo stotinu godina vratili smo dignitet Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici, koja je postala nadležno tijelo za vatrogastvo. Izborili smo se da struka upravlja sustavom, što je i vidljivo kroz poziciju glavnog vatrogasnog zapovjednika koji nije političar, nego je isključivo čovjek struke, jer na takvoj poziciji može biti čovjek s minimalno deset godina iskustva u vatrogasnim poslovima. Sustav je u cijelosti depolitiziran. Ovo je prvi i jedini slučaj u Hrvatskoj da županija na ovakav način sufinancira nabavu vatrogasnih vozila; 20 posto je ogroman iznos koji je županija dala i ponudila svim jedinicama lokalne samouprave za kupnju vatrogasnih vozila – kazao je Sanader. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2021 02:08