StoryEditor
ObalaGOSPINO SVETIŠTE

Bili smo na mladoj misi don Marka Pavlinovića u Vepricu: Majko, Bog te poslušao, evo imaš sina svećenika, ostvario je svoj dječački san

Piše Dada Batinić
24. lipnja 2021. - 23:40

U svetištu Vepric, pred oko tri stotine okupljenih vjernika, don Marko Pavlinović održao je u proteklu subotu mladu misu koja je počela u 10.30, a veliko slavlje s vjernicima i obitelji potrajalo je sve do popodnevnih sati. Don Marko Pavlinović rođen je 2. srpnja 1988. godine u Makarskoj, od oca Tonća i majke Edite, a odrastao je uz brata Darija i sestru Anu Mariju.

Prije samog početka mlade mise majka Edita blagoslovila je sina dočekavši ostvarenje vlastite želje, da joj sin postane svećenik. Za Makarsku je ovo također važan dan jer nakon četiri godine ovo je prvi zaređeni svećenik iz župe Svetog Marka.
Don Marko je zahvalio svojoj obitelji, ali i svima onima koji su mu pomogli na njegovu putu. Taj put, priznaje don Marko, nije bio nimalo lagan.

Nakon rastave roditelja, odlazi s majkom Editom živjeti u Split gdje završava osnovnu i srednju školu, a 2017. godine diplomira na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu.

image
Don Marko Pavlinović
Matko Begović/makarska Kronika

Zajednica Omnia Deo

Neko vrijeme se premišljao između svećeničkog poziva i osnivanja obitelji, no početkom 2019. godine postaje članom zajednice Omnia Deo te bogoslovom Riječke nadbiskupije i đakonom.
- Bog me sasvim nezasluženo pozvao da služim kao njegov namjesnik u njegovoj Crkvi, a bez zagovora pape Ivana Pavla II. vjerojatno ne bih ostvario svoj svećenički poziv - priznaje don Marko.
- Moj moto je: Hrabro samo! Ja sam! Ne bojte se!

U podužem govoru nakon mise, don Marka su preplavile emocije dok je zahvaljivao don Pavi Baniću: - Teško mi je sad reći…Bog mi je preko don Pave na poseban način iskazao ljubav i bio mi u svemu podrška i potpora. Hvala, don Pave! - zbog čega je morao zastati i obrisati suze, no uz pljesak okupljenih vjernika i sukladno svom geslu, hrabro je nastavio dalje.

- Zahvalio bih svećenicima koji su sudjelovali u misnom slavlju. Zahvaljujem i onima koji su pripremali i donirali hranu kao i osoblju koje će hranu posluživati. Zahvalio bih svima koji su za mene molili, preporučam se i dalje u vaše molitve.
Cijela sveta misa išla je uživo preko YouTube kanala, a pred sam kraj don Marko se obratio prisutnima:

- Nakon završetka liturgijskog slavlja, sve vas od srca pozivam na ručak u prostorijama svetišta. Zbog koronavirusa punktovi za posluživanje će biti vani. Iako smo se raštrkali, vjerujem da će Bog učiniti da zaista imamo taj pravi Agape.

image
Majka Edita i očuh
Matko Begović/makarska Kronika

Veliki dan za grad

- Čast mi je pronositi svijetom radosnu vijest. U crkvi nalazim izvor svake ljubavi i jedino što mogu reći je - Bogu hvala! - poručio nam je potom don Marko.

- Don Marka poznajem od njegova rođenja. Dolazio je za praznike u Makarsku i s bratom bi ga viđali na misi. Ovo je veliki dan za Makarsku i ponosna sam što je don Marko dijete ovog grada - rekla je vjernica Ankica Kostanić.

- Marko je još kao dječak želio biti svećenik. Kad mu je bilo 10 godina on i brat su se igrali tako da Marko bude svećenik, a brat ministrant. Iznimno sam ponosna što danas tome svjedočim - kazala je ozarena majka Edita.

image
Mlada misa Don Marka Pavlinovića
 
Matko Begović/makarska Kronika
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. srpanj 2021 01:59