StoryEditorOCM
DalmacijaDalmovnica

Mladen Krnić: Dalmatinski tuneli koji vode u - svađu

24. siječnja 2019. - 10:58

Dalmacija već dugo – od uvođenja županijskog „kroja“ Hrvatske – nažalost ne postoji kao političko-administrativna činjenica. Njezino povijesno ime promiče se uglavnom folklorno – kroz starinske ili novokomponirane pjesme (u ovim potonjim često na rubu kiča) kao dar koji je sam Bog poslao Dalmatincima na uživanje – dok je moć odlučivanja o najvažnijim razvojnim pitanjima i interesima razbucana na četiri županije (Splitsko-dalmatinsku, Dubrovačko-Neretvansku, Šibensko-kninsku i Zadarsku) od kojih, rekao bi narod, svaka za se travu pase.

Naravno, posve je shvatljivo da je jednoj županiji najpotrebniji most, drugoj cesta, trećoj luka, četvrtoj tunel, ali kad se interesi među njima, ili unutar neke od njih, sučele i sukobe, tada nema legitimne regionalne instance čije bi odluke značile objektivno najbolji izbor. A ne svađu, kao što je to nerijetko sada slučaj.

Evo friškog primjera. Nakon što je na isteku 2018. HDZ-ov splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban objavio da će gradnja njegova „zavjetnog projekta“ - tunela kroz Kozjak koji bi začas odveo ubogo zaleđe Kaštela u misir rivijere, znatno popravio egzistencijalne šanse tamošnje čeljadi i usput riješio brojne infrastrukturne probleme Splita - početi do jeseni 2020. godine, trebalo je proći 13 dana da u „Slobodnoj“ osvane napis kojim se (direktno na tragu županova razvojnoga sna) najavljuje da će (citiram) „stanovnici Zabiokovlja, južnog dijela Makarskog primorja, otoka Hvara i Korčule te Pelješca, ali i zapadne Hercegovine… održati 26. siječnja u Ravči i Drveniku veliki prosvjed“.

Šta je sad? I u čemu je problem? Da ne duljim – u tunelu. Naime, u rečenom dijelu županije misle da ih se već godinama vodi žedne preko vode, da je njihov žuđeni tunel kroz Biokovo, od Ravče do Drvenika, i po ideji i po izrađenoj dokumentaciji puno stariji i važniji jer obećava gospodarski preporod biokovskog zaleđa i priobalnog područja tamošnjih gradova i općina te nerazvijenog istočnoga dijela otoka Hvara, tzv. Metohije, pa oni (a ima ih svake političke fele) više, eto, ne pristaju da ih se šiša kao ovce i da se tunel kroz Kozjak koji je, kažu, čisti luksuz (Split tobože već ima tri izlaza na autocestu) odjednom nadređuje tunelu kroz Biokovo koji je, pak, čisti spas. Prosvjed će, ukratko, značiti: tunelom na tunel.

Bit će zanimljivo vidjeti na kraju kojeg tunela ćemo prije ugledati svjetlo. I tko će o tome presuditi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 20:21