StoryEditorOCM
Dalmacijanajveći gušti...

Maštate o kupanju na divljoj plaži, možda i bez odjeće? U samo desetak kilometara dalmatinske obale naći ćete čak četiri, očarat će vas prirodnim žalom, kristalnim morem i bogatim podmorjem

Piše T.S.M.
3. kolovoza 2019. - 10:50
nugal_vodopad2-100318

Zasitili ste se prekrcanih kupališta, ne možete više smisliti ležaljke i suncobrane, nerviraju vas svi koji stave svoj šugaman na manje od metar od vašeg? Vrijeme je da se zaputite u potragu za divljim plažama, na kojima nije 'čovik na čoviku', a kupači, umjesto u loptanju, vrisci i prskanju uživaju u mirnijim aktivnostima - lagano plivuckaju, rone, traže kamenčiće i školjke, sunčaju se (možda čak i goli)...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Agata Płoskoń (@agataploskon) on

Kkako bismo vam olakšali traganje, jer takvih je idiličnih utočišta sve manje i manje, otkrit ćemo vam da se na samo desetak kilometara dalmatinske obale nalaze čak četiri predivne divlje plaže. Za jednu ste već sigurno čuli jer se u zadnje vrijeme često pojavljuje u svjetskim top listama najljepših plaža i možda smo već malo dosadni što je još jednom spominjemo, ali u ovakvom kontekstu nemoguće ju je preskočiti.

Naravno, riječ je o plaži Nugal, smještenoj na samom rubu Makarske prema Tučepima. Lijepo prirodno žalo, zanimljive hridi za istraživanje i debeli hlad velike su prednosti ove plaže, ali za one željne mira najveći je plus što je do plaže poprilično teško doći, osim ako vam pješačenje kroz borovu šumu nije problem. Vjerujte, trud se isplati. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by M A R I O J U R I N A (@mariojurina) on

Ako vam su vam asocijacije na kilometarsko klipsanje kroz šumu samo znoj i ogrebotine, vozit ćete se samo još par kilometara, do plaže koja se smjestila između Tučepi i Podgore. Dračevcu je daleko lakše prići, jer se nalazi podno Jadranske magistrale, no nećete u tolikoj mjeri imati onaj osjećaj odsječenosti kao na Nuglu. Ipak, i  tu ćete se moći sasvim lijepo opustiti.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Németh Miklos (@n.myke) on

Plaža je također djelomično nudistička, a kao i Nugal, odlikuje se predivnim, par stotina metara dugim prirodnim žalom od oblutaka. Mjestimično ima i pijeska, a na rubnim dijelovima i u moru ima puno zanimljivih hridi, kao stvorenih za ronjenje i istraživanje.

Poželite li još veću privatnost, na dijelu plaže prema Podgori naći ćete puno malih skrivenih žala među velikim stijenama, kao stvorenih za kupanje udvoje...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Klaudija Mravicic (@klaudijamravicic) on

Vrlo slikovita divlja plaža smjestila se baš iza slijedećeg zavoja, a prići joj možete s ceste ili do nje doplivati s Dračevca. Riječ je o uvali Garma, omiljenoj zbog vrlo slikovitog podmorja punog špilja i bogato obraslog stijenja kakvo morska bića obožavaju.

Plaža je šljunčana s prirodnim oblucima, a u dublje u moru je pijesak. Sve do podne u debeloj je hladovini pa je preporučljiva za cjelodnevni izlet.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vincent Wega (@vincentwega77) on

Ono što je posebno lijepo na Garmi je boja mora, koje je, zbog borovine i stijena koje plažu okružuju, prekrasne tirkizne nijanse. Zaželite li se popiti kavu ili nešto pojesti, pješke lako možete do susjednog kupališta.

Još jedna oaza divljine nalazi se između Podgore i Drašnica, a zove se Klokun. Ime duguje podvodnim izvorima zbog kojih je more i za najvećih vrućina ugodno osvježavajuće.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ivan Vodanović (@ivan.vodanovic56) on

 

Lijepi šljunak i puno malih skrovitih plažica čine ovu uvalu omiljenim kupalištem do čijeg je ruba lako doći iz mjesta, no ako želite na neku od udaljenijih uvalica (što vam najtoplije savjetujemo jer su divlje, skrivene i vrlo slikovite), savjetujemo vam da iznajmite brod ili drugo plovilo. 

Koju god da od ovih plaža odaberete, ponesite masku i peraje, jer pogledajte na kakve fascinantne prizore možete naići...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mare Lozina (@newworldlover) on

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 03:19