StoryEditorOCM
Dalmacijafranjevci dobivaju cimere

Makarska postaje studentski grad, a buduće studente očekuje i atraktivan smještaj: prvi smo zavirili u zgradu u kojoj će biti smješten Hotelijersko-turistički fakultet

Piše Dijana Turić / Makarska kronika
23. siječnja 2019. - 12:51
makarska00

U sklopu Franjevačkog samostana u Makarskoj idućih godina bi se trebao nalaziti Hotelijersko-turistički fakultet kao dislocirana jedinica splitskoga sveučilišta čime bi naš grad trebao postati studentski, a time bi napokon živnula i cijela zgrada od oko 700 kvadrata koja se nalazi uz Franjevački samostan i koja sada zjapi prazna i derutna, a u kojoj se do 1980. godine nalazilo staro rodilište, odnosno Dom zdravlja te poslije tvrtka "Primorje".

U kakvim će prostorijama studirati studenti makarskog fakulteta, pokazao nam je gvardijan franjevačkog samostana fra Ante Čovo koji nas je proveo kroz cijelu zgradu i pokazao svaku od bivših prostorija Doma zdravlja i "Primorja".

Tragovi nekadašnjeg Doma zdravlja (vašim je reporterima bilo zanimljivo vidjeti mjesto gdje su prvi put zaplakali) i dalje su tu o čemu svjedoči šalter kao i susjedne prostorije u kojima se sada nalaze police iz Gradske knjižnice Makarska jer se ista preuređuje.

Naime, Hotelijersko-turistički fakultet bio bi smješten u zgradi s prizemljem i dva kata i 33 sobe, 11 na svakoj etaži, a tu bi se nalazile učionice i knjižnice.

Makarska kao studentski grad?! Zvuči odlično! U zgradu franjevačkog samostana dolazi fakultet koji se dugo čekao u Dalmaciji! Rektor Ljutić: Siguran sam da će interes biti velik

Kako nam priča gvardijan, koji je oduševljen idejom o osnivanju fakulteta u Makarskoj, studentima bi ponudio i smještaj u dijelu od 100 soba samostana od 6000 kvadrata pored zgrade jer sada u njima borave tek tri od nekadašnjih 90 franjevaca, školskih sestri franjevki i korisnika koliko ih je tu živjelo primjerice 1972. godine.

Prema gvardijanovim riječima, zgrada je sagrađena 1910. godine za studente i profesore Franjevačke visoke bogoslovije u Makarskoj koji su u njoj učili i predavali do 1999. godine kada je Teologija iz Makarske prebačena u Katoličko bogoslovni fakultet u Splitu.

Zgrada je, treba reći, nakon 2. svjetskog rata bila oduzeta franjevcima, a prazna je ostala prije otprilike 20 godina kada je "propala" tvrtka "Primorje".

Godine 2001. zgrada je Franjevačkom samostanu vraćena zahvaljujući Goranu Graniću, bivšem zamjeniku premijera, da bi se nakon 2002. godine u zgradi privremeno nalazio Općinski sud. Prema gvardijanovim riječima, u to je vrijeme najvećim dijelom i sačuvano ovo kameno zadnje jer su obnovljeni podovi i zidovi. Trenutačno tek dvije sobe koriste HKD Napredak i nekoliko makarskih klapa.

Obilaskom zgrade budućeg fakulteta, fra Ante nam je na svakom od katova "tvrđave" pokazivao sanitarne čvorove koji su dobro očuvani i sobe od kojih svaka ima pogled s istočne strane na Osejavu kako studentima ne bi smetalo sunce.

Kako kaže, od 11 soba po etaži mogao bi se napraviti manji broj učionica rušenjem pregradnih zidova, ovisno o kvoti studenata koju odobri Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

- Investicija u zgradu ne bi trebala biti velika što se tiče prozora i stolarije, izuzev klimatizacije za koju bi se trebalo "isprsiti" i u svaku prostoriju ugraditi po dva klima uređaja, a krov je nov jer je obnovljen. Dao bih ja studentima smještaj na cijelom katu samostana gdje se nalazi 40 soba pa bi sigurno bolje učili - veli fra Ante.

Dodaje kako je nekoć ideja Grada bila u zgradu smjestiti dječji vrtić i starački dom.

 

Slavna povijest makarske Teologije

Makarska je više od 300 godina imala visoko učilište, i to prije prije Dubrovnika, Rijeke ili Splita jer je Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu, koji je ustanovljen 1999. godine, nastao ujedinjenjem dviju visokih teoloških škola, Teologije u Splitu i Franjevačke teologije u Makarskoj koja je bila baštinik filozofskih i bogoslovnih učilišta u franjevačkim samostanima još od 13. stoljeća.

Kako nam je ispričao gvardijan franjevačkog samostana, Teologija u Makarskoj nastala je spajanjem trogodišnjih učilišta u Šibeniku i Makarskoj koje je osnovano 1708. godine, da bi 1736. godine bilo osnovano četverogodišnje bogoslovno učilište koje je povremeno radilo kao generalno učilište II. stupnja.

Austrijska vlada preuredila je bogoslovna učilišta i 1828. ujedinjena su u Šibeniku i Makarskoj pa su prve dvije godine bogoslovnog studija bile u Šibeniku, a druge dvije u Makarskoj. Potom su oba učilišta ujedinjena u Makarskoj 1907. godine, 1936. pripojen im je i filozofski studij, a učilište je nazvano Franjevačka visoka bogoslovija u Makarskoj te je državnom odlukom 1940. godine bilo u rangu fakulteta, a 1971. pripojeno je Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu pod nazivom Franjevačka teologija u Makarskoj.

Teologija u Splitu i Franjevačka teologija u Makarskoj od 1995. godine uključene su u Sveučilište u Zagrebu kao područni studiji Katoličkog bogoslovnog fakulteta. Međutim, 1997. godine potpisan je ugovor o udruživanju i osnivanju Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu, a 1999. godine ugovor o radu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 17:54