StoryEditorOCM
Dalmacijamožda su masoni?

Je li Zagora uistinu okrenula leđa HDZ-u? Lokalni vođe ne priznaju poraz, za loše rezultate krive Srbe; Evo gdje je vladajuća stranka 'čučnula', a gdje se još drže njihove utvrde

27. svibnja 2019. - 16:44
nediljko_dujic06-250219 (1)

U prvim analizama europskih izbora pojavila se teza da je Dalmatinska zagora okrenula leđa HDZ-u, a zbog čega su Plenkovićeva stranka i lista koju je nosio mlađahni Karlo Ressler prošli lošije od očekivanog.

Navode se pri tome primjeri niza općina u zaleđu Šibenika, a pogotovo Splita, gdje je HDZ-u drastično pala potpora u usporedbi s prethodnim lokalnim i parlamentarnim izborima.

HDZ doživio potop u Dalmatinskoj zagori: pogledajte nezapamćene rezultate u dosadašnjim stranačkim utvrdama

Kerum: Opara je kriv što je HDZ izgubio izbore u Splitu. On će biti grobar svoje stranke Splitu, kao što je Baldasar bio grobar SDP-a 

Preferencijalni glasovi u Splitu: na vrhu veliko iznenađenje, težak podbačaj HDZ-ovog nositelja liste

Jedna od tih sredina, godinama uporišta HDZ-a, su u Zmijavcima kod Imotskog: na parlamentarnim izborima 2016. godine HDZ je dobio 83 posto glasova, godinu poslije na lokalnim 71,41 posto glasova, a u nedjelju tek 37,64 posto.

Podrška je HDZ-u u dvije godine u susjednim Runovićima 'okopnila' za više od 50 posto (sa 74,53 na 35,33 posto), a još više u Podbablju (76,69 u odnosu na 34,22 poosto) ili Lovreću (s 85,47 na 42,10 posto).

U Šibensko-kninskoj županiji HDZ je na lokalnim izborima jedan od uvjerljivijih trijumfa imao u Unešiću, gdje je dobio 78,02 posto povjerenja birača, da bi prošle nedjelje to iznosilo 67,18 posto.

Ili Civljani, gdje je zajednička lista HDZ-SDSS 2017. osvojila 63,33 posto glasova, dok su u nedjelju prvi dobili 12,82, a drugi 53,84 posto glasova.

Nediljko Dujić, šef šibensko-kninskog HDZ.a, kaže da brojke demantiraju tezu da je Dalmatinska zagora izdala njegovu stranku.

- U svim gradovima općinama gdje smo na vlasti i ovoga puta smo pobijedili. Civljane, Ervenik i Kistanje su općine u kojima srpska nacionalna manjima ima većinu, ali zato u Kijevu, Ružiću, Unešiću, Promini I Drnišu smo opet dobili najveći broj glasova – kaže Dujić.

- HDZ nije izgubio glasove a da ih je netko drugi dobio, što bi značili takvi komentari, već se u odnosu na prethodne izbore desio drastično manji broj biarača. Pa znate li da ih je 9.000 manje u našoj županiji?! I to ne zbog iseljavanja, koje je u Kninu najizraženije, već biologije i izumiranja, jer se radi o mahom starijem stanovništu – pojašnjava još Dujić.

Ante Sanader iz splitsko-dalmatinskog HDZ-a kaže da se sada želi omalovažiti pobjeda njihove liste i da su 'utvrde ostale utvrde', odnosno da niti u jednoj nisu izgubili.

- Ali treba reći da smo u nedjelju pobijedili i u općinama gdje nemamo vlast, poput Muća ili Otoka. Možda je stvar u tome da naši birači nisu ove izbore držali toliko važnima. Izlaznost je bila mala i trendovi su općenito slični u cijeloj državi - ističe Sanader.

Po njemu, razloge ne treba tražiti ni u Plenkovićevom pozicioniranje HDZ-a više prema centru u odnosu na Karamarkovo doba.

- Ako zbrojite nas, HSS, Ružu Tomašić i Marijanu Petir, to je otprilike isti rezultat kao na prošlim EU-izborima. Možda na dojam utječe da se najavljivalo pet mandata, ali smo bili na rubu.

Što se Splita tiče, mi smo uvijek sa SDP-om na granici. Andro Krstulović Opara je lokalne izbore dobio svojim ugledom, a SDP-u je ovoga puta pomoglo to što nikoga nije imao kao takmaca na lijevoj strani. A mi smo imali pet lista – tumači Sanader, navodeći da su rezultati nakon dvogodišnje vladavine bolje nego u prijašnjim ciklusima.

- Mi smo osvojili četiri mandata, ali svoja. Što bi nam značilo da smo dobili ih pet ili šet, kada bi nam Ruža (Tomašić, op.a.) ili Petir odnijele ih u nedjelju iza ponoći i pošle svojim putem – Dujićevo je mišljenje.

Oba sugovornika ne vide nikave poveznice s predstojećim predsjedničkim i parlamentarnim izborima.

- Nema toga što bi dovelo da se na desnici dogovore i podrže jednog zajedničkog kandidata. I to nama ide u prilog – zaključuje Nediljko Dujić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 10:48