StoryEditorOCM
DalmacijaNe ponovilo se...

Dugopoljskom HDZ-ovcu, nakon boravka u koruškom zatvoru, Bleiburg više nije ni na kraj pameti: Da mogu vratiti vrijeme sigurno ne bih podignuo desnicu. Jako me skupo to koštalo

8. svibnja 2019. - 20:51
Moja greška, moj grijeh... Na Beliburg sam išao godinama i događale su se slične stvari, ali nikada se nikomu ništa nije dogodilo, kaže Anđelko Bosančić

Na Bleiburško polje ove godine sigurno neće ići Anđelko Bosančić. Tom dugopoljskom HDZ-ovcu prošle godine to malo mjesto u austrijskoj pokrajini Koruškoj i komemoracija za stradale nisu ostali u dobrom sjećanju.

Završio je u pritvoru, a potom i osuđen na 15 mjeseci zatvora tri godine uvjetno. Nakon što je odležao mjesec i pol Bosančić, kao i skupina od još pet hrvatskih državljana uhićenih pod sličnim optužbama, pušteni su krajem lipnja u Hrvatsku. Konkretan Bosančićev grijeh bila je visoko podignuta desnica koju su organi reda u Austriji protumačili kao ustaški/nacistički pozdrav.
Presuda je u međuvremenu postala pravomoćna, a Bosančiću ja kazna ostala ista. To znači da u tri godine, ne želi li završiti u zatvoru, ne smije ponoviti slično djelo na austrijskom teritoriju.

Kroz cijelo ovo vrijeme istaknuti dugopoljski HDZ-ovac i predsjednik lokalnog vatrogasnog društva nije se oglašavao javno, da bi konačno jučer prvi put odgovorio na naš poziv.

- A šta da vam kažem?! Sve je je to bilo bez veze. Moja namjera nije bilo nikoga pozdravljati bilo kakvim ustaškim ili nacističkim pozdravom. Jednostavno me, kada je završena misa, ponijela Žankova pjesma "Od stoljeća sedmog". Ustao sam s klupe i krenuo pozivati druge da mi se pridruže, da se dignu, jer je kraj i da se malo proveselimo. U tom trenutku pojavili su se policajci. U prvi mah nisam shvaćao što od mene žele, a kamoli da me terete za nekakav nedoličan pozdrav. To mi nije bilo ni na kraj pameti, vjerujte - kazao nam je Bosančić u telefonskom razgovoru.

Iako ne misli da mu je netko podmetnuo cijelu priču, kaže, njegovim političkim oponentima iz dugopoljskog HSP-a, koji su također bili u Bleiburgu, ona je dobro došla. Oni su i ovjekovječili samo uhićenje, a njihov šef Karlo Starčević o svemu je prvi javno progovorio:

- Čuo za neko komešanje ispred bine gdje je jedan stariji gospodin navodno digao ruku u "rimski pozdrav". Prilikom povratka, u koloni je jedna skupina žena komentirala da se radi o čovjeku iz zaleđa Splita. Neki su spominjali da se radi o HDZ/SDP provokatoru - napisao je tada na Facebooku Starčević i pozvao svoje pratitelje da se izjasne o svemu.

- Kada saslušate moju povijest, vidite mi životni put, svaka moja veza s ustaštvom bit će vam čudna. Pa ja sam 90-ih godina, kada bi ljudi na onom valu euforije znali koristiti neke nedolične simbole ili pozdrave, zaustavljao takve i govorio da to ne rade. To nije moj stav, to nije moja ideologija - uvjerava nas Bosančić.

Posljednjih godinu dana rijetko se pojavljivao i na lokalnim događanjima u Dugopolju. Posvetio se zdravlju, jer je i prije incidenta u Austriji imao problema sa zloćudnom bolešću...

- Da se mogu vratiti godinu dana unazad, biti u isto vrijeme i na istom mjestu, takvo što nikada ne bi napravio. Ali šta je, tu je. Moja greška, moj grijeh. Na Bleiburg sam išao godinama i događale su se slične stvari, ali nikada se nikomu ništa nije dogodilo. Sada se slomilo na meni. Samo ja znam kroz što sam prošao, ali od svega su mi najteže padali novinski naslovi. Hvala Bogu, živ sam i puno toga dugujem svojoj obitelji koja je stala iza mene i davala mi podršku u tim danima - reći će.

Nikakve zakonske prepreke trenutačno nema da on i ove godine ode na obilježavanje Križnog puta u Austriju. Iako se u prvotnoj policijskoj prijavi tražila zabrana ulaska u zemlju ne određeno vrijeme, ona nije preživjela u pravomoćnoj presudi. Anđelko je, čini se, umoran od svega. Nije se, iako je imao zakonsko pravo, žalio ni na prvostupanjsku presudu.

- Shvatio sam da nema smisla i prihvatio stanje kakvo jest. Gaf se dogodio, bolje rečeno nesretan slučaj, nesporazum.
Ako mogu, i ja bih se pridružio apelima organizatora komemoracije svima onima koji idu u Bleiburg da se suzdrže od bilo kakvih poteza koji će dovesti do nesporazuma, krivih tumačenja... Mene je jako skupo koštalo i ne želim da se bilo kome drugom ponovi - poručuje Anđelko Bosančić.

U Općini Dugopolje još nisu odlučili hoće li njihovo izaslanstvo put Austrije. Lani su financirali put Bosančiću, koji je zajedno s bivšim načelnikom i županom Zlatkom Ževrnjom bio dio službenog izaslanstva. U njihovu društvu nalazio se i lokalni građevinski poduzetnik Ljubo Marasović.

- Komemoracija je 18. svibnja, pa ćemo vjerojatno odluku o odlasku donijeti kroz ovaj tjedan - rekao nam je aktualni općinski načelnik Perica Bosančić.

Pitali smo ga ima li to kakve veze s lanjskim događanjima?

- Lani je bilo što je bilo i ne ponovilo se. Sramota za sve nas - odgovorio je prvi čovjek Dugopolja.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 06:52