StoryEditorOCM
DalmacijaMuke vinogradara

'Veliki su problemi s plasmanom jer litra jeftinog uvezenog vina stoji kao kilogram našeg grožđa. Ali, ne želimo u bescjenje davati plodove koje smo s mukom podizali'

9. rujna 2018. - 19:06

Veliki su problemi ove godine s plasmanom grožđa u vrgoračkom vinogorju.

To je jedno od najvećih vinogorja u Dalmaciji s registriranih 4,5 milijuna trsova, a primjerice, u cijeloj Splitsko-dalmatinskoj županiji registriran je 10,1 milijuna čokota. Kad se misli na vrgoračko vinogorje, prvenstveno se misli na područje Vrgorca, bez susjednih Otrić-Seoca i Staševice, koje neki isto ubrajaju u to vinogorje pa se ponekad u medijima pojavi informacija da je na tom području oko 11 milijuna trsova. No, bez obzira na to dolazili iz Vrgorca, Otrić-Seoca ili Staševice, sve muče isti problemi – loš plasman grožđa.

Da će s tim biti problema, već u kolovozu pokazala je berba stolnih sorti grožđa, neki vinogradi s tim sortama ni do danas nisu obrani jer ljudi ne žele u bescjenje davati plodove koje su s mukom podizali. O berbi smo razgovarali s iskusnim vinarom i stručnim suradnikom za poljoprivredu u Gradu Vrgorcu Goranom Franićem.

– S obzirom na to da je sortiment šarolik, ima više od 20 različitih sorti, takvo će biti i vrijeme berbe. U tijeku je berba ranih sorti, chardonnaya, pošipa, dubrovačke malvasije od bijelih, a od crnih merlota i vranca. Tehnološka zrelost za chardonnay najranije je nastupila te se po preporuci enologa moralo požuriti s berbom jer je, iako je šećer zadovoljavajući, naglo došlo do smanjenja ukupnih kiselina u grožđu, a opadao je i aromatski potencijal. Za najzastupljenije sorte, kuč, ugni blanc i plavku, berba tek počinje – kaže Franić, te otkriva kakva se razina šećera i kiselina može očekivati:

– Za sve sorte, od ranih do kasnih, može se reći da će sadržaj šećera biti od 18 do 22 posto, dok će ukupne kiseline biti preniske, od 4 do 6 grama po litri, što nije povoljno za proizvodnju kvalitetnijeg vina. Razloge tome treba tražiti u nedostatku vode u zemljištu od kraja srpnja do rujna, u početku nakupljanja šećera, uz visoke dnevne i noćne temperature.

Zanimalo nas je koje se količine mogu očekivati u ovogodišnjoj berbi i koji problemi muče vinare i vinogradare.

– U vrgoračkom vinogorju, prema mojim procjenama, ubrat će se oko 900 vagona grožđa ove godine. Naše je vinogorje najveće u županiji po broju čokota i prinosa, no od ukupnog uroda samo deset posto namijenjeno je preradi na području Vrgorca. Sve ostale količine plasiraju se po zelenim tržnicama diljem Hrvatske. Prema neslužbenim podacima o ispitivanju tržišta grožđa, očekuju se veliki problemi s plasmanom. Veliki je problem uvoz jeftinih vina iz EU-a i iz trećih zemalja, u prvom redu Makedonije i Crne Gore. U usporedbi, prosječna cijena litre uvezenog vina odgovara cijeni kilograma grožđa – zaključio je Franić.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 12:56