StoryEditorOCM

Broj 73 / ožujak 2017.Strah i nada

Piše PSD.
6. ožujka 2017. - 10:33
nasl_3_2017_mala

U ovaj broj Masline stisnuli smo sve ono što je naše maslinare mučilo, oduševljavalo i zabavljalo od prošlog broja, od Nove godine. 

Najprije strah jesu li masline preživjele prehladnu zimu u siječnju koja je trajala i trajala, pa nada da su minusi pobili štetnike i blagoslovili masline dobrim urodom ove godine. Zbrajaju se prve štete, a kako je gdje prošlo od Istre do juga izvještavaju vas naši suradnici. 

Na idućim stranicama su i vrijedne preporuke stručnjaka kako i kad maslinu rezati nakon polarne zime i kako joj pomoći da se što prije oporavi.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u ekskluzivnom intervjuu za Maslinu odgovara na maslinarska pitanja, od toga što će biti s poticajima do problema s uvoznim uljima. 

Donosimo u posebnom tekstu i sve o popularnoj Mjeri 6.3., pa saznajte gdje i kako se možete prijaviti i koja je zapravo vaša prilika. 

Otpratili smo i sva maslinarska natjecanja od Zagreba do Omiša i Hvara, pa donosimo priče tko su autori najboljih maslinovih ulja iz ove berbe.

Nakon priča u prethodnim brojevima o tome kako je insekticid od korpive mnogima pomogao u zaštiti maslina od štetnika, mnogi su nas maslinari o tome pitali, pa evo u ovom broju i recepata kako pripremiti insekticid i gnojivo od koprive.

U ovoj Maslini saznajte sve o dragocjenom skvalenu iz maslinova ulja i koštica koji liječi sve, „prošetajte“ se Maslinovim gajem Jakše Fiamenga, pročitajte novu gastronomsku priču Veljka Barbierija, zavirite u Brešanov atelje maslina, a onda u Mediteranski vrt… 

Novi broj Masline je na kioscima od ponedjeljka 6. ožujka.

Meri Šilović
GLAVNA UREDNICA MASLINE




SADRŽAJ:

REPORTAŽA MLADENA STUBLJARA
Paško jato u orkanskoj buri

U FOKUSU
Slovenci stopirali EU zaštitu Istarskog ulja

INTERVJU: MINISTAR TOLUŠIĆ
Ostaje poticaj 10 kn za litru ulja

HRVATSKA POLJOPRIVREDNA KOMORA
Oformljen Odbor za maslinarstvo

GRIMALDA
Zlatom ovjenčano ulje koje voli New York

Kalendar radova

Kako napraviti insekticid od koprive

Agrometeorologija

Dr. IVICA VLATKOVIĆ
Dnevnik maslinara

Hvar i Pelješac: Posljedice prehladne zime

ISTRA
Zima otela trećinu uroda

RUDOLF BALDASAR
Najpoznatiji hrvatski maslinarski strojar

PROGRAM RURALNOG RAZVOJA
Sve o popularnoj Mjeri 6.3

ZDRAVLJE
Skvalen liječi sve

Maslinov gaj Jakše Fiamenga

Gastro priče Veljka Barbieria

PRILOG MEDITERANSKI VRT

18. travanj 2024 12:36