StoryEditorOCM
ArhivaZLATNI VOLAN 2016.

Testirao se slalom, prepreke na skliskom: Opel Astra hrvatski je automobil godine!

Piše PSD.
22. prosinca 2015. - 18:25

Opel Astra je HR auto 2016. godine prema izboru članova Zbora automobilskih novinara HND-a, te je uz laskavu titulu osvojio i nagradu Zlatni volan, na prigodnoj svečanosti održanoj u prostorijama Hrvatskog novinarskog društva u Zagrebu.

Prilikom javnog glasanja 11 članova novinarskog žirija sastavljenog od predstavnika najutjecajnijih redakcija koje se bave automobilskom problematikom, Opel Astra je dobila uvjerljivo najveći broj glasova, čak 90. Time se nastavila Opelova dominacija na izboru HR auta, s obzirom na to da je lani Zlatni volan osvojila Corsa.



Gotovo svi članovi žirija stavili su Astru na vrh tablice dodijelivši joj najveći broj bodova, pri čemu je drugo mjesto i Srebrni volan pripao Škodi Superb sa 64 glasa, dok je treće mjesto i Brončani volan dobila Suzuki Vitara sa 61 glasom. Preostala tri finalista poredala su se ovim redoslijedom: četvrti Audi A4 sa 49, peta Mazda CX-3 sa 34 i šesti Renault Kadjar sa 32 boda.

37 automobila na široj listi

Na široj je listi svoje mjesto našlo čak 37 automobila. Riječ je bila o novim modelima automobila koji su se na našem tržištu pojavili tijekom 2015. godine, ili će se pojaviti u prvom kvartalu 2016. Nakon što je 16. listopada objavljena šira lista kandidata ovogodišnjeg izbora, članovi Zbora automobilskih novinara HND glasanjem su odlučili o šest finalista čiji je popis objavljen 30. listopada.


Dio žirija koji je birao hrvatski automobil godine

Posljednji test uslijedio je 1. prosinca kada je na poligonu ORYX-ova centra za sigurnu vožnju održan testni dan ovogodišnjeg izbora.

Naš najcjenjeniji izbor za auto godine održan je po 22. put, a žiri od 11 urednika najrenomiranijih hrvatskih redakcija, prije samog izbora testirao je šest finalista na poligonu ORYX-ova Centra sigurne vožnje u zagrebačkom Mičevcu.

Finalisti su podvrgnuti iscrpnim testovima simulacije ponašanja u realnom prometu u sigurnim uvjetima moderne staze. Testiralo se ponašanje automobila u slalomskoj vožnji (vožnja između čunjeva pri čemu je do izražaja dolazilo samo podvozje, ali i ponašanje ESP-a), izbjegavanje prepreka na skliskoj površini (simulacija skliske ceste, a izbjegavaju se prepreke tzv. vodeni zidovi u svojevrsnoj slalomskoj vožnji), te manevrom izbjegavanja prepreka (tzv. skandinavski „test izbjegavanja sobova“, a izvodi se pri brzini od 60 km/h naglim skretanjem neposredno prije prepreke.

Cilj je utvrditi koliko uspješno vozilo može izbjeći prepreku te koliko će ostati stabilno prilikom vraćanja na zadanu rutu).

Titule najprodavanijem i najpovoljnijem

Uz Zlatni, Srebrni i Brončani volan dodijeljeno je još 15 posebnih priznanja pri čemu treba istaknuti dvije kategorije: za najprodavaniji automobil u 2016. godini i za najpovoljniju kupnju, gdje su se malim volanima „okitili“ Volkswagen Golf i Suzuki Vitara.

Svečanosti je prisustvovao i Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba, koji je u prigodnom govoru najavio povratak ZG Auto Showa, jedne od najvećih manifestacija takvog tipa u regiji.


Zdravko Juričko, urednik Auto Moto priloga 'Slobodne Dalmacije' predsjedao je žirijem

- Zagreb Auto show dogodine, 5. travnja nakon punih osam godina opet otvara svoja vrata. Jedan je to od dokaza boljih trendova u gospodarstvu, ali i uspješne zagrebačke tradicije organiziranja takvih manifestacija. K tome ZG Auto show nije samo zagrebačka manifestacija, priredba je to čitave Hrvatske koja će ju u najboljem svjetlu vratiti na tu veliku, zanimljivu automobilsku scenu.

I baš kao što smo sa zagrebačkim adventom napravili najbolju manifestaciju takvog tipa u Europi, najavljujem da će i ZG Auto show zaslužiti jednake pohvale - zaključio je Bandić.

ZDRAVKO JURIČKO

Posebna priznanja

U okviru ovogodišnjeg izbora dodijeljeno je i 15 posebnih priznanja u raznim kategorijama. Dobitnici posebnih priznanja su: Mazda CX-3 (dizajn); Toyota Mirai (ekologija); Škoda Superb (obiteljski automobil); Audi A4 (poslovna limuzina); Volkswagen T6 (lako gospodarsko vozilo); Mercedes-Benz C klasa Coupé (najatraktivniji coupe); Mazda MX-5 (najatraktivniji kabriolet/CC/ roadster); Suzuki Vitara (najpovoljnija kupnja); Opelova tehnologija svjetala IntelliLux LED Matrix (sigurnost); BMW serija 7 - Gesture Control i Display Key ((Tehničke inovacije)); Volkswagen Golf (najprodavaniji model); Hyundai Tucson (4x4/SUV); Renault Espace (Crossover); Opel Karl (gradski automobil); Dean Torti (Star Import) – (promocija/ nastup/ PR).

Novinarski žiri

Žiri izbora za HR auto 2016. bio je u sastavu: Ozren Adamović - Auto., Marko Dragun - Auto moto magazin, Hrvoje Gattin - autonet.hr/dnevnik.hr, Dubravko Kolarić - 24Sata, Majda Lojo Pavlović - Autoservis, Sandra Mikulčić - Večernji list/AutoStyle, Mato Pavličević - RTL.hr/ Transport magazin/Glas Slavonije, Edi Prodan - Hrvatska Press Grupa (Novi list/Glas Istre/Zadarski list), Kristijan Tićak - Auto motor i sport, Hrvoje Tomić - Auto klub i Zdravko Juričko - Slobodna Dalmacija (predsjednik žirija).


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 23:45