StoryEditorOCM

pravilna prihranaPrepoznajte znakove koji upućuju na nedostatak elemenata nužnih za razvoj i naučite kako, kada i čime gnojiti vaše biljke

Piše Marin Kukoč
2. svibnja 2018. - 10:29

Svom su bilju za nesmetan rast i razvoj prijeko potrebna tri osnovna makroelementa: dušik (N), fosfor (P) i kalij (K), te mikroelementi: mangan (Mn), željezo (Fe), sumpor (S), cink (Zn) i drugi. Dušik djeluje na bolji porast zelene mase, fosfor je zaslužan za razvoj korijenja, a kalij je nužan za tvorbu cvjetova.

Iako će oni koji imaju iskustva u uzgoju lončanica bez problema prepoznati simptome koji upućuju na to da je biljku nužno prihraniti, oni manje vješti često će simptome nedostatka hranjiva zamijeniti s nekim drugim problemima u uzgoju.

Dakle, ako primijetite da vaša lončanica sporo raste, da je podložna napadu bolesti i štetnika ili pak ima tanku stabljiku, budite sigurni da je biljku potrebno hitno prihraniti. Ako su listovi blijedozeleni, najčešće prošarani žutim mrljama, a uz to donji listovi otpadaju, opet je rješenje prihrana biljke. Slabija ili u potpunosti izostala cvatnja onih vrsta koje bi trebale cvjetati također upućuje na mogući nedostatak hranjiva.

Čime prihranjivati

Gnojiva kojima prihranjujemo lončanice mogu se nabaviti u obliku granula, štapića ili kao tekuća hranjiva. Najpoželjnije je za prihranu koristiti tekuća hranjiva, koja se otapaju u vodi te se primjenjuju zajedno sa zalijevanjem, a njihovom primjenom možemo u kratkom roku riješiti akutne probleme manjka hranjiva.

Pritom je potrebno dobro odrediti vrstu gnojiva, s obzirom na to da su različite formulacije hranjiva za prihranu cvatućih vrsta od onih za prihranu lisnatih lončanica. Kod odmjeravanja sredstva ne smije se odstupiti od preporučenih doza.

Jednako kao što nedostatak hranjiva djeluje na slab porast, tako i višak hranjiva može izazvati određene poremećaje u razvoju. Biljke kojima je dodano previše hranjiva sigurno će propasti. Višak hranjiva možete prepoznati po venuću listova, po osušenim pjegama po listovima. Jedan od sigurnih pokazatelja prekomjernog prihranjivanja jesu i bijele nakupine na površini supstrata i na stijenkama glinenih lonaca.

Danas možemo nabaviti i hranjiva u obliku štapića koji se utiskuju u supstrat, a otpuštaju hranjiva tijekom dužeg razdoblja. Prednost je štapića što ne trebamo voditi računa o vremenskom intervalu u kojem biljku prihranjujemo, nego se hranjiva jednakomjerno doziraju kroz određeno razdoblje. Hranjiva su dostupna i u obliku sporootpuštajućih granula.

Kada primijeniti hranjiva?

Svjež supstrat u koji su lončanice presađene sadrži dovoljno hranjiva za početni rast biljke. No, nakon otprilike dva mjeseca zalihe hranjiva će se iscrpiti i biljku će biti potrebno prihraniti. Većinu vrsta, dok su u fazi aktivnog rasta, prihranjujemo svaka dva tjedna. Za vrste koje cvjetaju zimi prihranjivanje se nastavlja i onda, dok se ostalim vrstama zimi prihranjivanje u potpunosti obustavlja.

Savjet plus

Odmah nakon primjene štapića ili granula supstrat obavezno dobro zalijte.

Svježe presađene biljke ne prihranjujte prva dva mjeseca, budući da supstrat sadrži dovoljno hranjiva za to razdoblje.

Prihranjujte samo zdrave, dobro razvijene biljke. Prihranjivanjem bolesnih biljaka samo pogoršavamo njihovo stanje.

Najpoželjnije je hranjiva primjenjivati za oblačna vremena. Po suncu nikako ne prihranjujte.

Lončanice prihranjujemo samo u vrijeme vegetacije, s iznimkom onih vrsta koje cvjetaju zimi.

Poslije cvatnje biljke ulaze u razdoblje mirovanja, pa tada obustavite i prihranjivanje.

Pažljivo birajte vrstu gnojiva, ovisno o tome koju vrstu lončanice uzgajate. Uzgajate li sobne lončanice, cvjetnice i kaktuse, neka se u vašem ormariću nađu sredstva za prihranu svake od navedenih vrsta.

22. travanj 2024 07:22