StoryEditorOCM

smeće živi vječnoRecikliranjem do malog vrta: donosimo vam niz kreativnih načina koji će odbačenim materijalima dati novu korisnu namjenu

1. ožujka 2018. - 09:03

Mnogi su vrtlari vrlo kreativni ljudi, često s idejama koje treba kopirati, osobito danas kad je recikliranje postalo trend u uređenju održivog vrta. Možda niste razmišljali da u suradnji s prirodom možete truli kompost pretvoriti u postelju za prekrasne biljke i temelj za žetvu mirisnih začinskih trava.

No, vrtlarska kreativnost ne ograničava se samo na rastuće biljke, nego i na pronalaženje novih namjena za odbačene materijale, pa su tako ponekad najljepši cvjetovi i najslasnije povrće izrasli upravo u predmetima koji su spašeni iz hrpe smeća.

"Smanjivanje otpada, ponovna upotreba, recikliranje", odavno je bila mantra pokreta za zaštitu okoliša. Mnogi ljudi vjeruju da to jednostavno znači odvajanje papira, plastike i limenki za lokalnu reciklažu. I zanemaruju važnu točku – "ponovna upotreba", koja je puno važnija za okoliš nego odlaganje nečega što će jednostavno nestati u cijelom procesu recikliranja.

Donosimo vam, stoga, niz kreativnih načina koji će spriječiti da ovi predmeti budu pokopani na odlagalištima otpada.

Plastične boce: Odrežete li dno velikih čistih plastičnih bočica, možete dobiti izvrstan mini poklopac/zvono koje će štititi sadnice od jakog vjetra i kiše, ali i od puževa. Otvor boce omogućit će da biljke dišu bez viška vlage i stvaranja prekomjerne topline koje mogu uzrokovati plijesan. Kad biljke narastu i počnu dodirivati stijenke, boce treba ukloniti.

 
Polegnuti, veliki kanistri od vode mogu vam poslužiti kao mini rasadnici. Izrežete li oveći pravokutni prozor na vrhu, ostavivši ga pričvršćenog na "gornjoj" strani, dobit ćete svojevrsnu škrinju s poklopcem, koja funkcionira kao staklenik, a u koju možete sijati ili presađivati mladice do stabilizacije temperatura.

Kartoni od jaja idealni su za sjetvu mladih sadnica umetnete li šačicu mješavine zemlje, humusa i supstrata za klijanje u postojeće šupljine, te u svaku pažljivo položite sjeme.

Čašice od jogurta: I njih možete ubosti u zemlju lončanica na tresi, te napuniti pivom ili drugom tekućinom koja će se smrznuti i biti dobra obrana od puževa i drugih nametnika. Ostavite ih jedan centimetar iznad razine tla kako ne biste zaustavili korisne insekte.

CD-ovi i DVD-ovi: Napravite od njih zrcala za ptice tako što ćete ih nanizati na žicu, a zatim ih pričvrstite na dio balkona kojem najviše prijeti opasnost da ptice pojedu plodove. Uskoro se može dogoditi da ovaj trik ima ograničeni učinak budući da se ptice brzo naviknu na takve taktike, ali ih se onda može nadopuniti recikliranim zvukovima vjetra ili drugim glasnim uređajima ako ne bude prigovora susjeda.

Naravno, postoji još mnogo inventivnih načina za korištenje odbačenog materijala, o čemu postoje i specijalizirane internetske stranice na kojima možete predložiti i svoje ideje ili potražiti savjet za recikliranje.
 

 

19. travanj 2024 23:36