StoryEditorOCM

ekološki Spas za zeleniloU vašoj se kuhinji skrivaju lijekovi za biljke: doznajte kako upotrijebiti prašak za pecivo, ulje, češnjak, sapun, čili...

20. veljače 2018. - 10:13

Postoji veliko zanimanje za domaća zaštitna sredstva iz kuhinje koji se mogu koristiti u ekološkoj poljoprivredi. Ne samo ona koja koristimo za zalijevanje biljaka, nego i ona koja možemo napraviti od sastojaka koje imamo u kuhinji.

Savjeta o tome kako ih izraditi i upotrebljavati ima mnogo, a svaki će se vrtlar odlučiti hoće li njima prskati svoje rajčice i krastavce ili ne. Svakako treba napomenuti da su domaća zaštitna sredstva u svom djelovanju nježnija od kemijskih i stoga ih treba koristiti češće, što, pak, može oštetiti neke biljke.

Zaštitna sredstva možemo napraviti od sapuna ili biljnih ulja, koja su često i sastojci komercijalnih sredstava protiv vrtnih štetočina. Jedan od najpopularnijih kućnih lijekova je prašak za pecivo. Natrijev bikarbonat je također odlično sredstvo protiv mrava. Ako ga izmiješamo s vodom u 0,5 postotnoj otopini, može se koristiti kao sprej protiv sive plijesni na rajčicama, krastavcima i ružama. Treba ih prskati jednom tjedno, s tim da je biljke prethodno potrebno oprati.

Protiv sive plijesni pomaže i soda bikarbona, koju također treba otopiti u vodi i poprskati biljke. No, možete upotrijebiti i mješavinu jabučnog octa i vode, ali budući da kiselina može oštetiti biljke, treba biti oprezan u pripremi koncentracije otopine i držati se omjera dvije žlice 5-postotnog octa na tri litre vode!

Među najpopularnijim sastojcima za zaštitu vrtnih biljaka su i biljna ulja. Na primjer, ulje uljane repice je sredstvo za protjerivanje lisnih ušiju. Pomiješajte 20 ml ulja s litrom vode, dobro protresite i poprskajte biljke, posebno donju stranu listova. Neki u mješavinu vole dodati i žlicu naribanog blagog ekološkog sapuna, poput kastiljanskog sapuna izrađenog od maslinova i kokosova ulja uz dodatak shea maslaca i meda, čiji će uljani sloj zagušiti uši na listovima.

Sličan sprej možete izraditi i samo od sapuna, za što je potrebna 2-postotna otopina. Ovu otopinu možete primijeniti i na agrume koje napadnu uši, koristeći pamučne štapiće. Ako koristite kalijeve sapune koji su jači, mješavini možete dodati 30 ml čistog alkohola. Za obje mješavine - uljnu i sapunsku, vrijedi pravilo da se upotrebljavaju rano ujutro ili kasno navečer, a nikada na jakom suncu.

Kao prirodni insekticid može se koristiti i češnjak. Možete ga napraviti tako da dva češnja češnjaka usitnite u mikseru zajedno s 2,5 decilitara vode. Ostavite smjesu preko noći, a ujutro joj dodajte žlicu sapuna, pola šalice ulja te oko pola litre vode. Za prskanje se koristi šalica ove mješavine kojoj treba dodati pola litre vode, a pokazala se učinkovitom na svim vrstama insekata, bilo kao insekticid ili kao repelent.

Slično zaštitno sredstvo možete napraviti i od čilija. Izmiješajte žlicu suhog čilija, četvrt litre vode i žlicu tekućeg sapuna. Ili - narežite pola šalice svježeg čilija i šalicu vode, sve skupa zakuhajte i ostavite tijekom noći, a zatim procijedite. Preporučuje se da za sprej izmiješate dvije žlice koncentrata i litru vode.

I konačno, među omiljenim insekticidima iz kuhinje je mješavina jednog češnja češnjaka, jednog manjeg luka i žličice kajenskog papra. Sve zajedno izmiješajte u mikseru i pustite da odstoji barem jedan sat. Potom jednu žličicu ove paste pomiješajte s litrom vode i temeljito poprskajte ugrožene biljke. Preostalu pastu možete još tjedan dana čuvati u hladnjaku i po potrebi ponovo napraviti sprej te poprskati svoje zelene ljubimce.

23. travanj 2024 07:04