StoryEditorOCM

aromatično zadovoljstvoUz ove tajne uzgoja, vaš će mirisni vrt prolistati iz sve snage

4. veljače 2018. - 09:12

Sanjate o tome da na vlastitu prozorskom oknu uberete grančicu aromatičnog bilja i dodate je u omiljeni umak ili salatu. Da biste to ostvarili, ne morate biti botaničar, ni umješni vrtlar, jer omiljene mirisne biljke mogu itekako uspijevati u stanu ako otkrijete nekoliko sitnih tajni uzgoja.

Počnite s najčešće korištenim biljkama, možda s timijanom ili metvicom za salatu. No, ne morate se ograničiti samo na začinske biljke. Kadulja je, recimo, odlična za čaj, a lavanda za opuštajuću kupku. Ako vam ne treba velika količina tih biljaka, za njih će biti sasvim dovoljno prostora u loncu na uskoj polici ispod prozora.

To je mjesto na kojem se preporučuje uzgajati korijander, vlasac, limunsku travu, metvicu, origano, peršin, ružmarin, kadulju i timijan. Gdje je bosiljak, pitat ćete, jer je to biljka koju ste nekoliko puta pokušali uzgojiti, ali uvijek bez uspjeha! Nije naveden jer je doista jedna od biljaka koje je najteže uzgojiti u stanu, ali ne i nemoguće.

Uzgoj bosiljka traži najmanje deset sati sunčeve svjetlosti dnevno, a unutarnja temperatura prostora mora biti oko 21 Celzijev stupanj tijekom dana i noći. Osim toga, potrebno mu je puno prostora jer se želi razrasti, pa je prikladniji za uzgoj u vrtu. Manja vrsta može cvjetati u unutrašnjem prostoru pod umjetnim ultraljubičastim svjetlom.

Plastični lončići u kojima se biljke prodaju u trgovinama nisu predviđene da budu i njihovo stalno boravište. Stoga ih posadite što je prije moguće u lončanicu s rupom za ispuštanje vode s minimalnim promjerom od 15 centimetara i stavite je na podmetač.

Koristite organsku zemlju namijenjenu za presađivanje ukrasnih unutarnjih biljaka i običnu zemlju.

 
Niz različitih vrsta biljaka u jednom dugačkom koritu možda je lijepo vidjeti, ali njihovo zajedničko presađivanje je apsolutna početnička greška. Biljke bolje rastu svaka u svome loncu jer imaju i specifične potrebe. Metvica i peršin, na primjer, zahtijevaju vlažno tlo, dok ružmarin, timijan i kadulja uspijevaju u priličnom suhoj zemlji. Obratite posebnu pozornost na uzgoj metvice, koja raste dosta agresivno i ubrzo zaguši sve druge biljke u zajedničkom loncu.

Većina biljaka treba najmanje šest sati sunčeve svjetlosti dnevno. Jugozapadna pozicija je idealna, ali ako je vaš stan okrenut drukčije, nemojte da vam za to splasne entuzijazam. Mnoge biljke dobro napreduju i na istočnoj ili zapadnoj strani stana, ali zato rastu malo sporije.

Imajte na umu da origano, ružmarin, kadulja i timijan traže šest do osam sati jakog svjetla dnevno, pa odaberite koje ćete od tih biljaka uzgajati u zasebnim loncima. Ne zaboravite redovito okretati lonce kako biste osigurali ravnomjeran rast na svim stranama.

Ako imate samo malo izravne sunčeve svjetlosti, a želite uzgajati biljke i tijekom zime, kad su dani kratki, odaberite one kojima treba manje svjetla, kao što su metvica i vlasac. Također možete koristiti svjetiljku s pomičnim vratom kao zamjenu za sunčevu svjetlost, koja od biljke mora biti udaljena 25 do 30 centimetara. Obasjavati je treba oko šest sati na dan, a zatim je trebate ugasiti jer biljke za zdrav rast trebaju i vrijeme za počinak.
 
Općenito vrijedi pravilo da biljke zalijevamo toliko da zemlja bude vlažna, ali ne mokra. Budite oprezni da ih ne "utopite", a jedan od znakova da ste pretjerali jest pojava žutog lišća. Biljke trebaju i gnojivo, ali svako nije pogodno. Provjerite na naljepnici tekućega gnojiva je li prikladno za lisnato bilje ili za ono kojem želite potaknuti cvjetanje!

Prije gnojidbe svakako malo razrahlite zemlju u loncu i držite se točno pravila o količini i omjerima na pakiranju. Nikako nemojte pretjerivati s gnojenjem jer previše vode, kao i previše "hrane", jednako šteti začinskim i ukrasnim biljkama. Većini mirisnih biljaka dovoljno je gnojenje jednom mjesečno.

Berbu svojih biljaka možete početi čim narastu između 15 do 20 centimetara u visinu. Možda niste znali, ali često štipanje lišća i stabljika zapravo stimulira njihov rast. Možete odrezati bez problema čak trećinu biljke a da joj ne poremetite rast.

Ako se počne mijenjati tako da od nje ostanu samo stabljike s ponekim listićem, to najvjerojatnije znači da ste je prerijetko brali. Stoga listiće otkidajte čak i ako vam ne trebaju za pripremu jela. Također treba rezati zametke cvjetova, jer će u protivnom biljka svu svoju energiju usmjeriti u cvjetanje umjesto u rast listova.

19. travanj 2024 03:53