StoryEditorOCM

bit će ih do nove godineNe cvatu im samo jabuke i kruške: u ovom dalmatinskom mjestu beru pome kao usred ljeta!

26. studenog 2017. - 09:10
Rodile kad im nije vrijeme

"Udat ću se majko u Katune, dino ore magare i june." Ovaj stih u desetercu s laganom dozom ironije govori kako svojedobno mladoj djevojci nije bio baš neki prestiž udaja u zabiokovsko selo.

Glasilo je kao sirotinjsko mjesto jer, da je suprotno, teške poslove oranja plugom, umjesto junadi i magaraca, vukli bi konji i volovi.

Međutim, vremena se mijenjaju. Klimatske promjene, iliti retrovegetacija, utjecali su da Katunjani danas imaju dvostruk prinose. Osim rascvalih jabuka i krušaka, čije plodove drugi put u ovoj godini Katunjani očekuju oko Božića, ni povrtlarske kulture ne zaostaju.

Tako u vrtovima, nakon kraće stanke, mještani toga kraja beru rajčice kao usred ljeta. Vele, bit će ih do Nove godine. Jer i da dođe led, osušit će stabljiku, a plod će ostati i sazreti, vesele se mještani.

Danas Katunjani ne zaostaju ni sa životinjama spomenutim u prethodnom stihu. Nikad kao do sada nije bilo toliko bikova ni volova. Da je to tako, svjedoci smo održavanja čak dviju bikijada na kojima, uz gostujuće, sudjeluje i nemali broj domaćih rogonja.

Sve to ide u prilog kvalitetnijem življenju na tom nekada škrtom kamenu i, što bi naš narod rekao, nije svako zlo za zlo.

24. travanj 2024 08:19