StoryEditorOCM

oplemenite prostorVrijeme je za sadnju lukovica: proljetne ljepotice jednostavno je uzgojiti, ali ako na ove važne detalje ne obratite pozornost, ostat ćete uskraćeni za radost koju pružaju

Piše Andreja Čoh / Dom i dizajn
20. studenog 2017. - 17:41

Jesen je idealno doba za nabavu i sadnju lukovičastog cvijeća koje će cvjetati od proljeća pa do ranog ljeta. Ako im se osigura dobro drenirano tlo i sunčana pozicija, lukovice se ubrajaju u skupinu vrtnih biljaka koje je najlakše uzgojiti, piše Dom i dizajn

Štoviše, neke, poput zumbula, idealne su za uzgoj u teglama na prozorskoj dasci dok se tulipani ili narcise mogu saditi grupno čineći predivno proljetno osvježenje u dnevnom boravku.

Uzgajanje lukovičastih biljaka jeftiniji je način kako vizualno oplemeniti prostor u vrtu ili na balkonu, no potrebno je prilikom kupnje obratiti pažnju na nekoliko detalja.

Pazite na kvalitetu lukovica koje se kupuju

Nažalost, u mnogim vrtnim centrima ne pazi se na kvalitetu robe koja se nudi na policama, tako da kupnji treba pristupiti s krajnjim oprezom. Lukovice koje su smežurane ili osušene, a pogotovo ako su pokrivene s plijesni, nikako ne treba kupovati.

Kvalitetne lukovice izgledom su zdrave, čvrste i neoštećene. Primjerice, tulipani trebaju imati neoštećenu ovojnicu jer su u suprotnom podložni bolestima.

Izbjegavajte prošlosezonske zalihe lukovica

Lukovičasto bilje poput dalije sadi se na proljeće pa ih je bolje kupovati kad im je sezona. Uvijek nastojte kupiti najsvježiju sortu lukovica u dućanu i posadite ih odmah nakon kupnje.

Prije odlaska u dućan informirajte se o cvijeću koje kupujete

Neke vrste lukovičastog cvijeća ne mogu prezimiti naše kontinentalne zimske temperature, poput sparaxisa ili frezije.

Kako posaditi lukovice u tegli

Prilikom odabira pogodnih tegli za sadnju treba imati na umu da se lukovica dužine 5 cm sadi u teglu dubine najmanje 20 cm, s time da od površine zemlje do ruba tegle treba biti 2,5 cm slobodnog prostora.

Sadi se tako da je šiljasti vrh okrenut prema gore, no ako nije jasno koja je prava strana, lukovica se može posaditi i bočno, jer će na taj način biljka bez poteškoća naći svoj put prema gore.

U tegle se mogu saditi i u grupi s barem 1,5 cm razmaka između pojedinačne lukovice. Tijekom zime biljka se periodično zalijeva, tek toliko da zemlja nije suha, ali ni pretjerano vlažna. Posude treba staviti na hladno i tamno mjesto kako bi biljke dobro razvile korijenje.

Želite li produljiti razdoblje cvatnje, u teglu se mogu grupirati lukovice različitih visina i boja. Tehnika je jednostavna: lukovice se sade u dvije etaže, u donjoj se nalaze krupnije, a u gornjoj sitnije.

Čak i prilikom prve sadnje lukovičastih cvjetnica šanse za uspjeh su zajamčene, bez obzira na to posjedujete li komadić vrta ili balkonsku gredicu. Zato se prilikom odabira lukovica slobodno prepustite mašti bilo da je riječ o žutim narcisama, mirišljavim zumbulima, crnim tulipanima ili elegantnim šafranima, piše Dom i dizajn.

Posjetite blog Andreje Čoh na www.urbanavrtlarka.com

19. travanj 2024 12:59