StoryEditorOCM

utoplite tloVrijeme nas poziva na pripremu vrta za prezimljavanje: postoje i uspješnije metode od dubokog kopanja

6. listopada 2017. - 18:31

S posebnim zadovoljstvom, ali i trunkom nostalgije ovih dana ubiremo i uživamo posljednje sočne, ljetne plodove u svom vrtu, sjetno promatrajući opustošene gredice i posušene ostatke bilja. Vrijeme nas poziva na pripremu tla za uspješno prezimljavanje, koja nam pruža razne mogućnosti djelovanja, pa je došlo vrijeme da razmotrimo opcije i prihvatimo se posla.

Često posežemo za poznatom metodom dubinskog jesenskog oranja, odnosno preokretanja tla, koju su mnogi od nas naučili od baka i djedova, ne bi li bolje pripremili tlo za lakšu i uspješniju proljetnu sjetvu, no postoje i uspješnije metode koje će vaš vrt više cijeniti.

Poznato je da dubinsko okopavanje tla ima svoje prednosti, no staništu kukaca, glista i mikroorganizama koji žive uz korijenje našeg bilja, uzrokuje stres i čini veliku štetu.

Okretanjem dubinskih dijelova zemlje prema vrhu, uništavaju se njihove male zajednice, izvrću poznati putovi i gube veze, zbog čega će im trebati dosta vremena da ponovno uspostave zdravu ravnotežu i obnove procese potrebne za funkcioniranje života plodnog tla.

Kako je u našem interesu da sačuvamo gliste koje rahle tlo, te privučemo korisne bubamare, ili ptice čiji je izmet bogato gnojivo, ovaj bismo proces morali ublažiti.

Organsko vrtlarstvo, naime, voli malčiranje i zelenu gnojidbu kao manje invazivnu i za tlo zdraviju varijantu pripreme prezimljavanja vrta, a koja zemlju odmara i obogaćuje.

U Zelenoj zoni često spominjemo malčiranje, odnosno zastiranje tla suhom travom i drugim biljnim materijalom, kao poznati način očuvanja zemlje od isušivanja, koje ima i brojne druge prednosti. Među njima se u ovom smislu ističe upravo njegova funkcija pružanja skrovišta brojnim organizmima, koji čine funkcionalan ekosustav organskog vrta.

Poželjno je, stoga, da svoje prazne vrtne gredice, za početak prorahlite laganim plitkim okopavanjem malom motikom, tek toliko da rastresete eventualno korijenje korova i pustite svježi zrak u tlo. U vrtu, pritom, svakako ostavite zdrave dijelove postojećih biljaka, koje će svojim raspadanjem funkcionirati kao poželjna prihrana tla uoči sljedeće sezone sjetve i sadnje.

Uz biljni materijal koji vam je preostao nakon uspješne vrtlarske sezone, neće vam trebati mnogo pomoći iz drugih izvora, no ako vam ipak zatreba, dovoljno će vam biti prošetati niz ulicu.

Kako je ljeto bilo izuzetno suho, mnoga su bjelogorična stabla još u kolovozu izgubila lišće pa nećete imati problema s prikupljanjem količine koja će vam biti dostatna za prekrivanje vašeg vrta tankim slojem malča.

Naime, izbjegavajte debelo zastiranje gomilom biljnog materijala, jer bi u sezoni kiša i velike vlage truljenje moglo proizvesti plijesan koja u vrtu nije poželjna. Radije pratite postepeno ˝trošenje˝ malča pa kada zemlja ogoli navucite svježi sloj, kako bi pokrov vašeg vrta i tijekom mirovanja bio zdrav, te ispunjavao svoju funkciju.

Imate li osjećaj da su vam pojedine gredice posve iscrpljene, te da vam je tlo na određenim dijelovima vrta izgubilo svu hranjivu vrijednost, možete ga obogatiti zakapanjem dodatne ˝injekcije˝ svježeg humusa.

Kod ove se metode preporučuje da raskopate stazu duž iscrpljene gredice i to na dubinu od oko tridesetak centimetara, te u nju pažljivo smjestite zdravi biljni materijal, posebno vodeći računa da je očišćen od eventualnog sjemenja i korijenja, pogotovo korova.

Ostaje vam tek da ga prekrijete s nekoliko centimetara zemlje i pustite vremenu da učini svoje, kako biste na proljeće imali ekstra bogatu i hranjivu zemlju.

Odlučite li ipak malč ostaviti na površini, s dolaskom proljeća njegove ostatke nemojte uklanjati, već ih jednostavno razmaknite na staze između gredica, kako bi nastavili prihranjivati tlo.

Zimski zeleni prekrivač

Među proaktivnim vrtlarima sve je popularnija i primjena zimskoga zelenog prekrivača, kao načina samoobrađivanja i samoprihranjivanja tla prirodnim elementima. Zasijete li, naime, na svoje gredice u jesen travu, ili djetelinu, zemlja će tijekom zime živjeti punim plućima, iznad i ispod površine privlačeći život. Kada na proljeće budete spremni za sjetvu povrtlarskih kultura, lagano ćete je prekopati, okrećući zelenilo u donje slojeve zemlje, kako bi nastavilo hraniti korijenje novih kultura.

25. travanj 2024 23:06